co jest nie tak??
- krzych0062
Tutaj masz linka do sklepu ATTI możesz się umówić i odebrać na starcie bo tam ma stoisko swoje
http://atti.pl/pffshop/produkt/276/251/ ... s_865.html
http://atti.pl/pffshop/produkt/276/251/ ... s_865.html
Ostatnio zmieniony 2011-01-28, 21:47 przez Bolek1984, łącznie zmieniany 1 raz.
Panele, Podbitki - Solidnie
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
nie to że chciałem kupić tylko cena na allegro mnie troszkę zszokowała..
mam jeszcze jedną prośbę czy testy jbl różnią się od Zooleka czy sery??
oczywiście oprócz ceny. cena po4 i no3 na allegro jbl z dostawa to około 75zł z dostawą, 40zł a sera jest najdroższa..
dodam jeszcze że nawozy przeliczam na 100l a akwarium 112l brutto. może tutaj tkwi szczegół , który robię źle..
mam jeszcze jedną prośbę czy testy jbl różnią się od Zooleka czy sery??
oczywiście oprócz ceny. cena po4 i no3 na allegro jbl z dostawa to około 75zł z dostawą, 40zł a sera jest najdroższa..
dodam jeszcze że nawozy przeliczam na 100l a akwarium 112l brutto. może tutaj tkwi szczegół , który robię źle..
Ostatnio zmieniony 2011-01-28, 23:13 przez lukas87, łącznie zmieniany 1 raz.
kupiłem testy zooleka i tak po tygodniu nawożenia po4 2ppm NO3 80ppm także trochę sporo
woda kranowa zawiera PO4 0.0ppm a NO3 5ppm... podmieniłem wodę 40l i czekam aż się przemiesza i zrobię kolejne testy...
aha nie miałem więcej funduszy dlatego zooleka kupiłem.
Więc moje pytanie co dalej mam robić.. jak nawozić???

aha nie miałem więcej funduszy dlatego zooleka kupiłem.
Więc moje pytanie co dalej mam robić.. jak nawozić???
Bardzo duże wyniki i pewnie tutaj tkwi przyczyna glonów <ale tu niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni> moja propozycja częste podmiany żeby zredukować poziomy NO3 i PO4 a później zacząć nawozić odpowiednimi dawkami żebyś wiedział ile czego masz w wodzie.
Panele, Podbitki - Solidnie
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
- krzych0062
Po co sam sobie utrudniasz? Uważasz test Zoolek-a, że kłamie a Twój "eksperyment" jest niby ok? Skoro w teście kranówki wyszło Ci 5mg/l wody a wodociągi miejskie podają zawartość NO3 do 3,7mg/l to chyba test jest ok. Nie uważasz? W pierwszej kolejności zrób jedną konkretną podmianę wody-lejesz czystą kranówkę. Zmierz parametry i zapisz je. Nie nawoź przez tydzień, jednocześnie rób codzienny pomiar. Będziesz wiedział ile i czego potrzebują Twoje rośliny a następnie skoryguj nawożenie. No i pomyśl o zmianie oświetlenia,lukas87 pisze:co dalej radzicie?
rośliny potrzebują luxów do fotosyntezy...To moje propozycje...Porównasz z radami innych i sam zadecydujesz co lepsze.

Testem zooleka to akurat bym sie nie sugerował,sam kiedyś takowy posiadałem i ile bym nie podał macro ,test zawsze pokazywał No3 5mg/l,gdzie w przypadku zmierzenia testem sery było 40.
Wszystko zależy od tego jak bardzo akwarium jest ustabilizowane,jakie są rośliny ile światła co2 itp.
Tak na prawdę to te 40mg/l no3 w ustabilizowanej bańce gdzie wszystkie inne pierwiastki są dostępne w wystarczającej ilosci to żadna tragedia,co innego świeże akwarium jeszcze nie ustabilizowane .
Wszystko zależy od tego jak bardzo akwarium jest ustabilizowane,jakie są rośliny ile światła co2 itp.
Tak na prawdę to te 40mg/l no3 w ustabilizowanej bańce gdzie wszystkie inne pierwiastki są dostępne w wystarczającej ilosci to żadna tragedia,co innego świeże akwarium jeszcze nie ustabilizowane .
Wiesz, mogło być tak, że test był przeterminowany lub inne czynniki złożyły się na to.Zawsze można test skalibrować i wtedy się dowiemy czy dobrze wskazuje.Właśnie zauważ behemoth,że lukas87 nie sugerował się testami żadnymi, tylko zaczął od razu nawozić solami, pewnie sam sobie robił nawóz i mógł gdzieś popełnić błąd w wyliczeniach.Dlatego testy na początek i nie tylko, bardzo się przydają-ja jestem takiego zdania.behemoth pisze:Testem zooleka to akurat bym sie nie sugerował,sam kiedyś takowy posiadałem i ile bym nie podał macro ,test zawsze pokazywał No3 5mg/l,gdzie w przypadku zmierzenia testem sery było 40.
lukas-koniecznie musisz doprowadzić parametry wody do ładu, bo nie może być tak, że masz tak wysokie NO3, przy zerowym fosforze. Czyli zrób na początek tak, jak napisał krzych.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
- krzych0062
Napisałeś, że podmieniłeś 40l wody, czyli 1/4 objętości brutto...test na PO4 pokazał również spadek poziomu o 1/4 czyli jest oki. A co z NO3? Trochę dziwne...swego czasu miałem możliwość porównania testów Zoolek-a, Tetry i JBL-a i wynik był taki sam. Spróbuj jeszcze raz zrobić pomiar-weź 50% wody z akwa i 50% kranówki. Zobacz co Ci pokarze? Złe odczyty u wielu akwarystów biorą się ze złego dozowania odczynników, złego czasu oczekiwania na wynik no i...niezbyt dobrego widzenia kolorów