Okrzemki jak skutecznie im zapobiec

RafCar

Okrzemki jak skutecznie im zapobiec

Post autor: RafCar »

Witam, mam problem z okrzemkami w akwarium. Wymieniam wodę co 2-3dni i usuwam je z szyb a co z roślinami
Jak skutecznie je zwalczyć

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Każdy je kiedyś miał i przy każdym starcie zbiornika najpewniej się z nimi jeszcze spotka. Baniak-świerzak? ;-)

RafCar

Tak świerzak;) Właśnie dowiedziałem się ze otosy powinny mi pomóc;)

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Tak, jak napisał Irek okrzemki to przypadłość świeżo założonych akwariów, choć nie zgodzę się, że dotyka to każdego akwa ;-) Trzeba odczekać jakiś czas, aż zawiąże się odpowiednia biologia w zbiorniku i z czasem glony te znikną samoistnie. Dlatego też odradzam tak częste podmiany wody, które serwujesz w swym baniaczku, to nic dobrego nie wniesie w nieustabilizowanym i niestabilnym szkiełku, jakim jest Twój akwen :-) Dobrym posunięciem jest kupno stadka otosków, jednak one eliminują skutki a nie przyczyny. Kolejną przyczyną-choć to już jest sprzeczna teoria-jest słabe oświetlenie akwa. Z tego co pamiętam to masz dość wysokie akwa i stosunkowo "słabe" światło. Bo przy wysokości 50cm świetlówki 18W są po prostu za słabe. I jak wspomniałem gdziś w innym wątku pomyśl nad ich zamianą, tym bardziej, że chcesz mieć akwa roślinne. Reasumując daj dojrzeć zbiornikowi, niech woda zacznie żyć a wszystko powróci do normy ;-)

RafCar

Otosy prawie załatwiły sprawę z okrzemkami. Tam gdzie mogły się nimi zająć tam ich nie ma szkoda ze zdjęć nie robiłem jak było przed a jest. Ale jestem pod wrażeniem ze te małe rybki w 2 dni i 2noce uporały się z glonami:))
Polecam Otocinclus affinis ;)

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Z tym światłem to nie reguła u mnie jest ~1W/L i okrzemek mam od ciut ciut...

Awatar użytkownika
krzych0062

Prospero pisze:Z tym światłem to nie reguła
I tak też właśnie to napisałem ;-)
Prospero pisze:u mnie jest ~1W/L i okrzemek mam od ciut ciut...
Powodem może być nie dojrzałe akwa, twarda woda a może źle dobrane światło. Dzieje się tak dość często, gdy przeważa "landrynkowy" zestaw świetlówek ;-)

Prospero
Administrator

krzych0062 pisze: Powodem może być nie dojrzałe akwa, twarda woda a może źle dobrane światło. Dzieje się tak dość często, gdy przeważa "landrynkowy" zestaw świetlówek ;-)
No zbiornik będzie miał miesiąc może ciut więcej a co do landrynkowych świetlówek to ... mam dwie :)

Awatar użytkownika
krzych0062

Więc wszystkie warunki spełniłeś, aby było ich sporo i działo im się dobrze w Twoim akwa :-P

Prospero
Administrator

Co zrobisz groluxy czy coś bo nie pamiętam a nie chce mi się pod pokrywę zaglądać oby szybko ustąpiły bo szału idzie dostać.

Awatar użytkownika
krzych0062

Czekać...czekać aż akwa dojrzeje, zacznie żyć. A jeśli chcesz trochę ograniczyć przyrost zamień jednego Grolux-a na jakąś inną o świetle dziennym... ;-)

Prospero
Administrator

Coś konkretnego polecasz? Co do dojrzewania to leję też bakterię aby szybciej to ruszyło ale jakoś wielkich różnic z i bez nie widze.

Awatar użytkownika
krzych0062

Nie chodzi tu tylko o samą wodę, choć to oczywiście ważny element "układanki" jakim jest akwarium. Woda, rośliny i ich zdrowy wzrost, fauna, oświetlenie...wszystko musi się "dotrzeć", chodzić, jak w zegarku a wówczas będzie oki. Dość często trwa to nawet pół roku, więc uzbrój się w cierpliwość...innych lepszych metod nie znam, nie wspominając o skrobaku, czy np. otosach. Ale wówczas to zwalczanie objawów, skutków a nie przyczyn ;-)

Prospero
Administrator

To jest mój pierwszy taki wysyp okrzemek nigdy wcześniej tego nie miałem :) dla przykładu w kostce, którą zakładałem tydzień wcześniej nawet pół glona. A otoski mam trzy i są już syte... ostatnio na giełdzie nic nie było.

Awatar użytkownika
krzych0062

Widzisz zatem, że nie ma reguły na pojawienie się okrzemków. A na prawdę wszystko ma na to wpływ...każde akwa jest inne, inaczej żyje, choć teoretycznie stojąc obok siebie, prowadzone niby tak samo różnią się swym "wnętrzem"...bo nawet jedna krewetka, czy raczek więcej powoduje inne życie danego akwa. Mam nadzieję, że rozumiesz o czym mówię? ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”