Woda w dyfuzorze spiekowym

Awatar użytkownika
Thetan

Woda w dyfuzorze spiekowym

Post autor: Thetan »

Witam,
po podłączeniu zestawu co2 pojawiła się woda w dyfuzorze (szklany z spiekiem ceramicznym, 20mm). Między poziomem tej wody a ceramiką jest ok 0,5cm i widzę bąble jak przez tę wodę przelatują. Na początku mam ustawione 1 bąbel na sek (w liczniku bąbelek), akwa 250l i dosyć gęsto zarośnięte.
Porównując ilość malutkich bąbelek wylatujących z dyfuzora do tego co jest np. na youtube u ludzi, to stwierdzam że leci mało.
Teraz pytanie, czy ta woda jakoś nie przeszkadza w rozpuszczaniu? Czy może patrzeć na ilość bąbelek na sekundę względem dyfuzora? Bąbelki w dyfuzorze są 2x większe niż w liczniku. Dodam, że nie wiem jak ona się tam znalazła i czy dyfuzor powinien być pusty.

Pomoc mile widziana:)

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Woda w dyfuzorze nie przeszkadza.
Tak na prawde nie sugeruj sie licznikiem babelkow.
Licznik niech bedzie wskazowka pogladowa,a nie wyznacznikiem.
Mozna miec 10 babli na sekunde,a miec mniejsze stezenie CO2 w wodzie niz przy 2 bablach.
Licznik tak na prawde jest calkiwicie zbedny,jak jest szklany,to pi prostu pidnosi,tylko prestizu calego systemu.
Jak zachidzi proces fotosyntezy,to jest dobrze,jak jego brak,to sprobuj zwiekszyc cisnienie.
Jesli dalej nie bedzie,to albo malo swiatla,lub za malo skladnikow odzywczych.
Nie patrz na YT.
Na YT wkladaja sobie rece w gowno,Ty tez w takim raxie bedziesz musial? ;-)
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Słuchaj Łukasza prawdę gada... :mrgreen: możesz nawet sobie zakwasić wodę dużą ilością CO2 a bez światła i żarcia dla roślin jedynymi bąblami jakie zobaczysz będą te z dyfuzora a zamiast bujnej roślinności zobaczysz jak Ci się szambo będzie robić z rozpuszczających się roślin w "kwasie".

Woda w dyfuzorze niczemu nie przeszkadza. Baaa, są nawet osoby, które celowo zalewają je wodą. Najważniejszą rzeczą jest to abyś miał zaworek "przeciwzwortny" aby ewentualna cofająca się woda nie zalała np. zaworku precyzyjnego czy też podłogi. Aha! Taka cofająca się woda może wskazywać na nieszczelność układu :-> a dzieje się to dlatego, że po odcięciu przez elektrozawór gaz uwięziony w instalacji (wężyku, dyfuzorze itp.) ucieka gdzieś bokiem a w jego miejsce jest zaciągana woda właśnie przez dyfuzor. Teoretycznie więc szczelna instalacja nie potrzebuje takich dupereli jak zaworki przeciwzwrotne. Sam licznik bąbelków jest też mało istotny bo możesz używać np. reaktora czy też atomizera a tam ciśnienie może i czasem musi być większe niż dla dyfuzora i taki licznik może wprowadzać Cię w błąd co do ilości bąbli ale to nie jest regułą. Sam nie miałem problemów przy użytkowaniu atomizera ale z tego co pamiętam Zbyszkowi już głupoty pokazywał.
Ostatnio zmieniony 2012-10-13, 21:39 przez Prospero, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Thetan

co masz na myśli mówiąc "czy przeprowadzają fotosyntezę"?? Chodzi o obserwowanie bąbli na roślinach? Nie chcę zagazować sobie obsady jak już do tych bąbli dojdzie:)

Jak w takim razie ustawić sobie dozowanie nie mając testów na co2?? Dopiero kupię.

Przy okazji, jak wygląda używanie co2 przy kuracji. Teraz mam szpital w akwarium, rybki pływają sobie w Formisolu.
Ostatnio zmieniony 2012-10-13, 21:50 przez Thetan, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Fotosynteza,to produkcja tlenu przez rosliny i po przez to nie "zagazujesz obsady.
Musialo by byc za duze stezenie CO2 we wodzie,ktore rosliny juz nie moga wykorzystac.
Ale,to mozesz rozpoznac "przyduche" po rybkach jak Cie beda szybko i czesto do powierzchni po tlen zagladac.

Powiedz jakie masz natezenie swiatla i jakie stezenia w slupie wody masz pierwistkow odzywczych.
Ostatnio zmieniony 2012-10-13, 22:04 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Thetan

Stary ja dobrze wiem co to fotosynteza:) Nie traktuj mnie jak przygłupa proszę;)
Jeśli ktoś mi pisze, żebym patrzył czy się przeprowadza a nie patrzył na licznik bąbelek, to stąd mam takie pytanie.

Przez chwilę załóż proszę, że nie mam testów wody i nie znam stężenia pierwiastków w wodzie. Niektórzy kierują się w akwarystyce obserwacją i tzw. czujem.
Baniak 250l jest na ziemi ogrodowej przykrytej drobnym żwirem, oprócz tego korzenie, lignity i sporo roślin (amazonki, kryptokoryny, sagitaria, nurzańce, pistie itd itp).
Dokupiłem zestaw co2 z elektrozaworem i chodzi równo z oświetleniem (2x45W T5 9000K Juwel z odbłyśnikiem, włączone od 12 do 23).
Teraz chcę bez testów ustawić początkowe bezpieczne dozowanie.

Lukiki

Moze i wiesz co,to fotosynteza,ale zauwazam,ze nie wiesz jak ona zachodzi.
Generalnie nie kumam teraz po co Ci dozowanie co2 w "takich warunkach".
Masz 90W oswietlenia na zbiornik 250 litrow w ktorym masz takie ,a nie inne gatunki roslin,ktore nie potrzebuja tak owego stymulatora wzrostu.
Malo tego,to trudno bedzie Ci ustawic "logiczna" wartosc co2 wzgledem wolnorosnacych raczej roslin i slabego swiatla.
Te rosliny glownie czerpia z podloza wartosci odzywcze,charakteryzuja sie ze swej natury wolniejszym tempem wzrostu.
Daj "odpoczac" troche tym roslina,bo swiecisz im po "oczach" w momencie,kiedy zegar biologiczny ich nakazuje im "spac"
Filmy

Awatar użytkownika
Thetan

Czyli jesteś z tych co to uważają,że przy "słabym" (czytaj przeliczam Waty na litr) oświetleniu nie opłaca się dozować co2.

Może ktoś inny się wypowie w takim razie, bo do porozumienia nie dojdziemy, jeśli dodatkowo wydaje ci się jaką mam wiedzę.

Lukiki

Nie z tych kolego,tylko brak Ci odpiwiedniej masy roslinnej,gatunkow co by odpowiednio przyswajaly CO2.
Piszesz o swoim problemie,ze wydaje Ci sie,ze u Ciebie za malo gazu leci porownujac jakies filmiki na YT,tylko nie przyswajasz informacji,ze te rosliny nie wykorzystaja tego CO2 w wiekszej ilosci.

Wlasnie widac jaka masz wiedze.
Filmy

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Jak zaczniesz dozować co2, nawet przy takim świetle jakie masz, najprawdopodobniej będziesz musiał wcześniej czy później zacząć nawozić. Obsada zieleniny, którą posiadasz (do tego zyżne podłoże, z którego czerpią) nie narzuca w żaden sposób konieczności dozowania co2 z butli, przemyśl to, czy jest sens, moim zdaniem przerost formy nad trescią.

PS: Dla porównania - mam dwa zbiorniki, jeden z co2 i pełne nawozenie 200w/220 litrów netto, drugi bez co2 ze śladowym nawożeniem i tutaj 32w/38 litrow netto. W baniaku gdzie nie mam co2 nie muszę tak martwic się o nawożenie, daje jakies śladowe ilości makro i to co w kranie lub pokarmie, pomimo dość silnego światła, bo nie podaje co2, które to stymulowałoby mi rosliny do większego zapotrzebowania na papkę. Oczywiście nie świece 11-12 godzin pomimo ze mam rośliny duzo bardziej wymagające niz Ty.
Łukasz

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Thetan pisze: przy "słabym" (czytaj przeliczam Waty na litr) oświetleniu nie opłaca się dozować co2
Temat rzeka.... zawsze się opłaca bo to ważny składnik mikro ale tak jak pisał Łukasz przy tak małym oświetleniu to rybki poprzez oddychanie dostarczą wystarczającą ilość dwutlenku węgla dla roślin a jeżeli masz małą masę roślinną, która nie będzie w stanie go wykorzystać bo np. masz mało światła to dozowanie większych ilości może doprowadzić do przyduchy a nawet do uduszenia obsady w baniaku.

Aha! I pamiętaj, że tak oczekiwane bąbelki fotosyntezy ujrzysz dopiero po posadzeniu szybciej rosnących roślin, zwiększysz światło podwajając dalej CO2 i tutaj ważne! Nie zapomnij o nawożeniu słupa wody bo bez tego to zasiejesz wielki chiński głód i zaprosisz do akwarium glony.

Co do ilości W/L to masz go tyle aby rosły w nim ładnie mchy czy rośliny cienia ale o bąbelkach zapomnij no chyba, że będziesz świecił ponad 12h albo i 14!? Sam zobacz kiedy coś się pojawi. :lol:

Powinieneś podnieść światło przy CO2 do "bezpiecznej" granicy min. 0.6W/L :-P

Awatar użytkownika
Thetan

Lukiki pisze:Nie z tych kolego,tylko brak Ci odpiwiedniej masy roslinnej,gatunkow co by odpowiednio przyswajaly CO2.
Piszesz o swoim problemie,ze wydaje Ci sie,ze u Ciebie za malo gazu leci porownujac jakies filmiki na YT,tylko nie przyswajasz informacji,ze te rosliny nie wykorzystaja tego CO2 w wiekszej ilosci.

Wlasnie widac jaka masz wiedze.
Swój problem opisałem dosyć dokładnie. Woda w dyfuzorze i liczyłem na waszą pomoc, bo pewnie ktoś tez używa podobnego zestawu. Nie interesuje mnie co masz do powiedzenia w kwestii jakie mam rośliny i czego one potrzebują. Nie widziałeś mojego baniaka i nawet nie wiesz czym nawożę i co do niego leję, więc wyluzuj. Pytanie było stricte techniczne, a Ty zacząłeś niepotrzebnie snuć dywagację czego to moje rośliny potrzebują.
Po jakimś czasie sam stwierdzę, czy zakup zestawu był opłacalny, ewentualnie dołożę oświetlenie. Do tej pory jakoś glonów nie mam, więc mniemam że tak źle tego nie prowadzę, ergo moja wiedza do tego wystarcza. Na koniec powiem raz jeszcze, że mam gdzieś ile tego rośliny wykorzystują, bo nie po to założyłem ten temat. A juz na pewno nie po to żeby mi ktoś opisywał działanie zaworka przeciw zwrotnego:)

Awatar użytkownika
Thetan

Prospero pisze:
Thetan pisze: przy "słabym" (czytaj przeliczam Waty na litr) oświetleniu nie opłaca się dozować co2
Temat rzeka.... zawsze się opłaca bo to ważny składnik mikro ale tak jak pisał Łukasz przy tak małym oświetleniu to rybki poprzez oddychanie dostarczą wystarczającą ilość dwutlenku węgla dla roślin a jeżeli masz małą masę roślinną, która nie będzie w stanie go wykorzystać bo np. masz mało światła to dozowanie większych ilości może doprowadzić do przyduchy a nawet do uduszenia obsady w baniaku.

Aha! I pamiętaj, że tak oczekiwane bąbelki fotosyntezy ujrzysz dopiero po posadzeniu szybciej rosnących roślin, zwiększysz światło podwajając dalej CO2 i tutaj ważne! Nie zapomnij o nawożeniu słupa wody bo bez tego to zasiejesz wielki chiński głód i zaprosisz do akwarium glony.

Co do ilości W/L to masz go tyle aby rosły w nim ładnie mchy czy rośliny cienia ale o bąbelkach zapomnij no chyba, że będziesz świecił ponad 12h albo i 14!? Sam zobacz kiedy coś się pojawi. :lol:

Powinieneś podnieść światło przy CO2 do "bezpiecznej" granicy min. 0.6W/L :-P
Po pierwsze kto tu napisał że czekam na jakieś bąbelki. Kolega Łukasz w pierwszym poście zasugerował śledzenie fotosyntezy, więc zdziwiony odpisałem w jaki sposób mam to obserwować niby i do głowy przyszły mi tylko bąbelki w formie ironii, której nikt jak widać nie wychwycił. Trudno. Pisałem wcześniej, że baniak jest mocno zarośnięty.
Do tej pory dozowałem 10ml MikroMakro raz na tydzień, węgilel w płynie 5ml dziennie. Efekty jakieś są, ale na razie np. mchy słabo. Glonów nie ma. Kupno co2 jest pierwszym etapem, żeby ten stan rzeczy poprawić i tu chodziło mi o ustalenie bezpiecznej dawki, bez testów. Dalej to już tylko obserwacja co się dzieje. Jeśli nic, to wtedy dochodzi kolejne 45W oświetlenia, ale na początek chcę zobaczyć co to da bez dodatkowych luxów.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

To światełko, które masz zyli 90 w na Twoje szkło jesli, 250l to podana wartość brutto, styknie w zupełności dla tych roślin co masz i mchów :-) Chyba, że akwa faktycznie zarośnięte i meszki nie mają praktycznie dostępu do światła bo zasłaniają je duże rośliny. W takim razie dawaj jeszcze jedną świetlówkę i działaj :-) Powodzenia, a czy sa bąbelki czy nie, jak zielsko rosnie olać to :-)
Łukasz

Lukiki

Thetan pisze:Swój problem opisałem dosyć dokładnie. Woda w dyfuzorze i liczyłem na waszą pomoc, bo pewnie ktoś tez używa podobnego zestawu.
To też od razu dostałeś ode mnie odpowiedź.
Woda w dyfuzorze nie przeszkadza.
Tak na prawde nie sugeruj sie licznikiem babelkow.
Licznik niech bedzie wskazowka pogladowa,a nie wyznacznikiem.
Mozna miec 10 babli na sekunde,a miec mniejsze stezenie CO2 w wodzie niz przy 2 bablach.
Licznik tak na prawde jest calkiwicie zbedny,jak jest szklany,to pi prostu pidnosi,tylko prestizu calego systemu.
Thetan pisze:Pytanie było stricte techniczne, a Ty zacząłeś niepotrzebnie snuć dywagację czego to moje rośliny potrzebują.
Moje,Twoje,ich,a co ,to za różnica?
Ważne,że wiem lepiej od Ciebie czego potrzebują ''Twoje'' rośliny,bo tak to trzeba stwierdzić i odebrać skoro ''gazujesz'' owe rośliny przy wartości światła 0,36W/L.
Co innego gdyby były,to inne gatunki,jakieś łodygowce,a Ty gazujesz amazonki i pod takie i tego typu rośliny wrzucasz instalację CO2.
Więc dlatego rozszerzyłem swoją wypowiedź,ponieważ założyłeś taki ,a nie inny temat z takim pytaniem,więc nie mogę Cię wziąć za nikogo innego jak,tylko za laika.
Powinieneś nauczyć słuchać się rad,nawet jak wyprzedzają one Twoje pytania,a z tego co widzę,to potrafisz się mądrować w momencie gdy tematycznie jesteś na zero.

Gdyby było inaczej,to nie zadałbyś tak niepoważnego pytania.
Filmy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”