Niedobór jakiego pierwiastka?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andrzej_vader

Niedobór jakiego pierwiastka?

Post autor: andrzej_vader »

Wiem, że to pytanie to trochę loteria. Ale może ktoś miał podobne problemy ze zwartkami i zidentyfikował jakiego pierwiastka brakuje? Nie pytajcie o parametry wody. Nie mierzę.
Obrazek

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Brak żelaza - chloroza.

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Dzięki wielkie. Zweryfikuje to, podając chelat żelaza. Zobaczymy jakie będą efekty :) Właśnie chodziło mi o zidentyfikowanie "wzrokowe", który pierwiastek odpowiada za ten typ chlorozy.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

A podajesz jakies mikro? Liczę, że tak, ale jeśli nie, to nie dawaj samego chelatu :!:
Łukasz

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Stosuję tylko Bio Florin Tropicala. Nic więcej. Ale... juz za późno bo dokonałem aplikacji. W dawce 10ml na 300L czyli 1/3 dawki. Będą problemy ? :shock:

lukaszLDZ

andrzej_vader pisze: Będą problemy ? :shock:
Sie okaże :-) ale spoko Bioflorin z tego co widzę to jakis kompleksowy nawóz, ma zarówno makro w sobie jak i mikro, zatem nie jest tak źle, mikro jakies jest :-)
Łukasz

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Chyba mam w tym akwarium "niedorybienie" :D. Najwyraźniej daję roślinom za dużo światła. Akwarium otwarte, 340L i praktycznie 300W oświetlenia w postaci 2 halogenów (zwykłych). Ciężko jest zmniejszyć ilość światła, bo niżej niż 150-120W ciężko coś dostać jeśli chodzi o żarniki (ostatnio dostałem setki ale dziadowskiej firmy). Dzięki temu szybka wegetacja wyżera wszystko z akwarium. Za to glony zaczęły pięknie rosnąć. Zacząłem więc podawać BioFlorin, co zatrzymało glony a nawet je zlikwidowało (90%). Tez zwartki ze zdjęcia zaczęły puszczać mnóstwo odrostów, inne rośliny tez ruszyły. Ale wylazła ta chloroza. Jeśli chelat pomoże to będzie ok. Jeśli nie, to będę się musiał zastanowić czy nie postawić tego zbiornika na nowo, na ziemi.

lukaszLDZ

Spróbuj dać cos pod korzenie, nawet zwykłe kulki gliniane.
Łukasz

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Mniej więcej tydzień temu włożyłem kilka kulek pod różne moje zwartki.

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Trochę odgrzewany temat, ale powiem jakie są wyniki mojej walki z chlorozą. Po zastosowaniu chelatu żelaza, wraz z Bioflorinem, objawy chlorozy nie zniknęły do końca. Natomiast zmniejszyły się i to znacznie. Zdjęć nie warto dawać :D Spróbuję jeszcze jednej metody którą stosowałem dotychczas i sie sprawdzała. Czyli kontrolowane przerybienie zbiornika. Kiedyś z tym nie było kłopotów bo akwarium posiadało pokrywę. Obecnie, jako akwarium otwarte, bez szyb nakrywowych, narażam się na wyskakiwanie niektórych osobników. A większość ryb które chciałbym aby u mnie pływały ma takie skłonności. (ale to juz temat na osobny "temat")
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za odzew i pomoc.

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Ostatnio oglądałem Cryptocoryne cordata w kilku zbiornikach i... być może jest tak, że taka jest uroda tej zwartki - wszędzie występowały plackowate przejaśnienia.

P.S. Piszę się na szczepki - odtwarzam kolekcję (głupieję na starość :cry: )

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Szczepki... kurcze... a tyle dużych i dorodnych wylądowało w koszu. Ale małych się jeszcze kilka znajdzie. Jakby co to zapraszam. :D

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

W koszu? Toż to grzech! W piątek zdaje się moja młodzież zaplanowała mi wizytę w mieście Łodzi - może się jakoś wkleję.

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Myślę, że nie będzie problemu. jakbyś jechał to daj znać na priv z jakimś środkiem komunikacji typu telefon, gołąb czy znaki dymne :D i dogadamy konkrety. Niestety nie mogę na 100% obiecać, że w piątek z kolei ja nie wybędę z Łodzi. Ale jest szansa, że będę :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”