Niedobór Fe?

ODPOWIEDZ
lukaszLDZ

Niedobór Fe?

Post autor: lukaszLDZ »

Ostatnio zauważyłem na swoim umbrosum , że liście robią sie lekko przezroczyste, ten sam problem gdzieniegdzie ma staurogyne sp. ale ona znacznie mniej. Czyżby brakowało żelaza, boje sie zwiekszać bo dopiero co nitki odeszły i akwa wyszło w końcu na prostą. Mikro podaje Profito połowe dawki zalecanej co 2 dni. Zdjecie troche prześwietlone bo normalnie umbrosum jest zielone nie takie jasne, ale widać dokładnie w zaznaczonym przeze mnie miejscu o co chodzi :-/ ?? dodam, że wszystkie rośliny oki, jedynie staurogyne w niewielu małych punktach ma to samo, ale w 90% mniej niż umbrosum, tak samo czubki microzorium thin leaf nowe odrosty.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-11-06, 17:54 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Za dużo koksu Panie!

lukaszLDZ

To chyba nie to. Nawożę w sposób umiarkowany, rośliny bąblują ładnie, rosną i maja ładne kolory i prawidłowy kształt, cyrkulacja dobra, chodzą dwa filtry JBL e900, podmiany wody 40% cotygodniowo na kranowit, światło 7h z czego w większości ok. 0,75w/l, natomiast 2 godziny pali się pełna moc tj. 0.9w/l. Do podmiany daje Mg 5,6ppm, oraz 7ppm K, jednorazowo,potem reszta K, pochodzi z KNO3m które dawkuje codziennie po 1,12ppm. W dawkah codziennych dodaję zatem częsc K jak juz wspomniałem, oraz N - po 1,20ppm, oraz P - po 0,2 ppm dziennie. Łączne stężenie makro tygodniowe stanowi: N - 9,18-10ppm, P - 1,2ppm, K 15ppm, Mg - 5,6 ppm. Mikro podaje z Profito, do tej pory delikatnie bo dopiero co odeszły nitki i akwarium wyszło na prostą. ( nagle zniknęły wczoraj :shock:). Profito nie jest podawane razem z fosforem, lecz co dwa dni po zgaszeniu światła. W tym tygodniu dałem już nieco większą dawkę niż dozowałem wcześniej ( dotychczas śladowo bardzo z mikro bo były nitki gdzieniegdzie). Zalecana dawka producenta na moje 200l netto to 20ml co daje ok 0,24Fe, ja w tym tygodniu podałem juz 12ml podzielone na 3 dawki. Może po zwiększeniu mikro sytuacja się poprawi, poczekam pare dni i zobaczę. Myślałem, tez, aby może nie zwiększać już mikro, które jakieś tam stężenie w wodzie jest, a dodać może sam chelat żelaza. Nie wiem jednak czy warto, bo chloroz żadnych nie widać, poza tym przypadkiem z umbrosum i średnim wybarwieniem coloraty, ale jak wiemy tutaj nie tylko żelazo gra rolę.
Ostatnio zmieniony 2012-11-07, 09:10 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

IMHO stosując kranovit dostarczasz wystarczającą ilość Ca i Mg. Jeżeli jeszcze dalej podajesz ww mają one moc blokującą przyjmowanie K. Wg zulixa poziom KH 8 nie wymaga suplementacji Ca i Mg, a o ile dobrze pamiętam łodzianka ma KH 11.
Poziom Fe łatwo (i tanio) zmierzyć zoolekiem - nadwyżka jest szkodliwa!
Ostatnio zmieniony 2012-11-07, 16:53 przez Witek Miszczak, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

Zgadza sie Witek, tyle, że ja mam w wodzie niedobory magnezu, mieszkam w Aleksandrowie i mam tu wode z głębinówki. Oczywiście od wodociągów nie mogę uzyskać informacji, nie podaja ilosci magnezu ani Ca :-( rozporządzenie nie wskazuje wprost aby badac te dwa pierwiastki, taka informacje uzyskałem. Pani podała mi jednak ilośc CaCO3 które wynosi 165mg/l. PRzyjmuje sie, że Ca stanowi 40% CaCO3 - czyli Ca mam jakies ok. 66mg/l. Biorac pod uwagę moje gh w kranie ( 9dgh) i ilość Ca - bezpośrednio z wzoru moge wyliczyc zawartosc Mg..... (17.86 x dGH) - (2.5 x Ca mg/l)) / 4.1 = Mg mg/l wychodzi, mi praktycznie zero magnezu. Nie podaję więcej anizeli 5,6ppm Mg do podmian

tutaj rowniez tak wychodzi :cry:
http://www.flowgrow.de/camg.php
Ostatnio zmieniony 2012-11-07, 18:35 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Jeżeli to nie Łodzianka, z którą walczyłem ze skutkiem pozytywnym jak chyba wielu z tego forum, to możesz powalczyć tak jak ja teraz - leję RO, sypię kh/gh plus sery do stawu wg instrukcji podnosząc KH do 8 i leję swoją miksturę bez Mg, Ca i P oraz carbo. I jest git. Podmiana raz na tydzień 1/2. Zioło rośnie, że widłami wyrzucać. ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”