shrimp sand

Awatar użytkownika
shadow125

shrimp sand

Post autor: shadow125 »

Ktoś wie ile objętościowo litrów zawiera w sobie worek 4kg podłoża Shrimp sand?

Z góry dzięki:)

Edit:

skoro: 1,8l= 2kg{ z tego co wyczytałem:) }

to: 4kg= 5,6l

Dla pewności: kalkulator
Ostatnio zmieniony 2012-11-19, 20:17 przez shadow125, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie słyszałem, by świnia manipulacją
Próbowała się dorwać do władzy
Kontrolować i straszyć folwark zwierzęcy
I robić to wszystko dla kasy...

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Z tego co pamiętam ten większy worek mi wystarczył żeby bez problemu zasypać 4 zbiorniki po 18 litrów w każdym wyszło po około 3 cm wysokość podłoża, zbiorniki działają bez najmniejszego problemu.

Awatar użytkownika
shadow125

o dzięki właśnie o taką wiedzę mi chodziło, praktyczną.

adamozw
Kontakt:

zależy Shadow co planujesz wpuścić . Mi na taki zbiornik wystarczyła wysokosc 3 cm w akwarium 25 litrowym około mam 3,5cm. W 33 litrowym mam juz 4 cm.

Awatar użytkownika
shadow125

Krewecie:)
W jednym żyją sobie na zwykłym kwarcowym żwirku i chcę im zmienić w końcu na coś lepszego...tylko poczekam bo samicom blue pearl się na jajka zebrało...

W drugim także krewety, lecz chwilowo stoi suche...

adamozw
Kontakt:

No ja mam crystale , bieny przeróżnych gradacji . Bez problemy żyją na tym podłożu. Mogę również polecić podłoże Shrimp Soil Aqua Nature. W przypadku tego drugiego podłoża na 25 litrowy zbiorniczek usypałem też coś około 3,5 cm wysokości.

Awatar użytkownika
shadow125

A powiedz mi czym się one różnią w praktyce :?:

adamozw
Kontakt:

Shrimp soil jest ciemniejszy niż shrimp sand. Powiem Ci tak, parametry utrzymują już od bardzo długiego czasu na takim samym poziomie. Nie mam żadnych problemów. Z tego co zauważyłem, na początku krewetki lepiej się przyzwyczaiły do Shrimp soila. Akwaria założone w jednym czasie. Na shrimp sandzie po dłuższym czasie dochowałem się młodych. W sensie stadko, które miałem na początku w tym zbiorniku dłużej się przyzwyczajały do życia przy tym podłożu, a drugie stadko lepiej się zaaklimatyzowało na Shrimp soilu. Ale różnica byla minimalna na soilu samiczki zaczęły dwa tygodnie wcześniej nosić jajeczka niż na shrimp sandzie. Ale w każdym przypadku może być inaczej.

Kaledon

Post autor: Kaledon »

Też mam baniak na shrimp sandzie i pomimo tego co można wyczytać pracuje już około roku i podłoże nie zawiodło mnie. Jego minusem w porównaniu z shrimp soil jest wygląd. Soil prezentuje się dużo lepiej i nie wiem czy jest to kwestia podłoża czy tego jak zakładałem zbiornik ale na soil woda jest bogatsza w pierwotniaki i drobne skorupiaki. W 2,5 tygodniowym zbiorniku samica wypuściła młode CR i CB które rosną i mają się dobrze.
Ostatnio zmieniony 2012-11-19, 21:30 przez Kaledon, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

U mnie po okresie ok. roku nie trzymał juz tak parametrów, a lałem RO. Miałem wersje powder
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Bardzo dużo zależy od parametrów wyjściowych wody...im podłoże ma mniej "do roboty" to i jego żywotność się wydłuża...analogicznie działa to w drugą stronę...Porównując oba substraty to Sand rozpada się szybciej aniżeli Soil...Nie wiem co do wersji Powder(Sanda) bo takowego jeszcze nie miałem...jedynie tylko ten "gruby" ;-)

Kaledon

Post autor: Kaledon »

U mnie sand się zupełnie nie rozpada za to wersja czarna praktycznie od zalania jest koloru brązowego.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Fakt...kolor ma wiele do życzenia i zostaje daleko w tyle w stosunku do innych "czarnych" ;-)

Awatar użytkownika
martinezsanchez

Post autor: martinezsanchez »

ja u siebie mam jakieś 2-3 miesiące zbiornik na shrimp sandzie powder i trzymam w nim...black tigery bt0...wszystkie samice noszą jajka...jedna już dała młode.

monitoruję na bieżąco parametry, żeby nie było niespodzianek :)
[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Przez rok było oki, zbijało ładnie ph do ok 6,5 i trzymało tak pomimo dośc mocnej kaskady ustawionej na maksa. Lałem czyste RO z mineralizatorem V6. Po roku czasu jednak nie było tak kolorowo, ph ok 7 a nawet ciut wyżej, może warto jednak rozejrzeć się za innym podłożem dla krewetek. Poza tym, tak jak mówicie, shrimp sand czarny jest tak naprawdę brązowy, ale nie sraczkowaty :-P tylko dość ładny brązowy, więc jak ktoś liczy na czystą czerń, to odpada. Wychodzi na to, ze chcąc trzymać jakieś wymagające skorupiaki, co rok-półtora, max, tak czy siak, wypadałoby wymieniać podłoże lub chociaż część odsysać wężykiem.
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”