shrimp sand
shrimp sand
Ktoś wie ile objętościowo litrów zawiera w sobie worek 4kg podłoża Shrimp sand?
Z góry dzięki:)
Edit:
skoro: 1,8l= 2kg{ z tego co wyczytałem:) }
to: 4kg= 5,6l
Dla pewności: kalkulator
Z góry dzięki:)
Edit:
skoro: 1,8l= 2kg{ z tego co wyczytałem:) }
to: 4kg= 5,6l
Dla pewności: kalkulator
Ostatnio zmieniony 2012-11-19, 20:17 przez shadow125, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie słyszałem, by świnia manipulacją
Próbowała się dorwać do władzy
Kontrolować i straszyć folwark zwierzęcy
I robić to wszystko dla kasy...
Krewecie:)
W jednym żyją sobie na zwykłym kwarcowym żwirku i chcę im zmienić w końcu na coś lepszego...tylko poczekam bo samicom blue pearl się na jajka zebrało...
W drugim także krewety, lecz chwilowo stoi suche...
W jednym żyją sobie na zwykłym kwarcowym żwirku i chcę im zmienić w końcu na coś lepszego...tylko poczekam bo samicom blue pearl się na jajka zebrało...
W drugim także krewety, lecz chwilowo stoi suche...
Nie słyszałem, by świnia manipulacją
Shrimp soil jest ciemniejszy niż shrimp sand. Powiem Ci tak, parametry utrzymują już od bardzo długiego czasu na takim samym poziomie. Nie mam żadnych problemów. Z tego co zauważyłem, na początku krewetki lepiej się przyzwyczaiły do Shrimp soila. Akwaria założone w jednym czasie. Na shrimp sandzie po dłuższym czasie dochowałem się młodych. W sensie stadko, które miałem na początku w tym zbiorniku dłużej się przyzwyczajały do życia przy tym podłożu, a drugie stadko lepiej się zaaklimatyzowało na Shrimp soilu. Ale różnica byla minimalna na soilu samiczki zaczęły dwa tygodnie wcześniej nosić jajeczka niż na shrimp sandzie. Ale w każdym przypadku może być inaczej.
Też mam baniak na shrimp sandzie i pomimo tego co można wyczytać pracuje już około roku i podłoże nie zawiodło mnie. Jego minusem w porównaniu z shrimp soil jest wygląd. Soil prezentuje się dużo lepiej i nie wiem czy jest to kwestia podłoża czy tego jak zakładałem zbiornik ale na soil woda jest bogatsza w pierwotniaki i drobne skorupiaki. W 2,5 tygodniowym zbiorniku samica wypuściła młode CR i CB które rosną i mają się dobrze.
Ostatnio zmieniony 2012-11-19, 21:30 przez Kaledon, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzych0062
Bardzo dużo zależy od parametrów wyjściowych wody...im podłoże ma mniej "do roboty" to i jego żywotność się wydłuża...analogicznie działa to w drugą stronę...Porównując oba substraty to Sand rozpada się szybciej aniżeli Soil...Nie wiem co do wersji Powder(Sanda) bo takowego jeszcze nie miałem...jedynie tylko ten "gruby" 

- krzych0062
- martinezsanchez
ja u siebie mam jakieś 2-3 miesiące zbiornik na shrimp sandzie powder i trzymam w nim...black tigery bt0...wszystkie samice noszą jajka...jedna już dała młode.
monitoruję na bieżąco parametry, żeby nie było niespodzianek :)
monitoruję na bieżąco parametry, żeby nie było niespodzianek :)
[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]
Przez rok było oki, zbijało ładnie ph do ok 6,5 i trzymało tak pomimo dośc mocnej kaskady ustawionej na maksa. Lałem czyste RO z mineralizatorem V6. Po roku czasu jednak nie było tak kolorowo, ph ok 7 a nawet ciut wyżej, może warto jednak rozejrzeć się za innym podłożem dla krewetek. Poza tym, tak jak mówicie, shrimp sand czarny jest tak naprawdę brązowy, ale nie sraczkowaty
tylko dość ładny brązowy, więc jak ktoś liczy na czystą czerń, to odpada. Wychodzi na to, ze chcąc trzymać jakieś wymagające skorupiaki, co rok-półtora, max, tak czy siak, wypadałoby wymieniać podłoże lub chociaż część odsysać wężykiem.

Łukasz