zielony nalot na szybach
zielony nalot na szybach
od dłuższego czasu mam problem z zielonym nalotem na szybach akwarium. wystarczy 2 dni po czyszczeniu i już na nowo są pokryte zieloną warstwą a gdzieniegdzie kropkami. na roślinach glonów nie ma, tylko te szyby. od miesiąca mam oświetlenie 4x39 (zbiornik 240 litrów), zacząłem od świecenia 5 godzin, w tej chwili jest 7. rośliny rosną bardzo dobrze. nalot jest denerwujący, bo codziennie trzebaby czyścić szyby żeby woda nie wydawała się zielona... co może być tego przyczyną?
A jak długo"działa" to akwarium?s050197 pisze:od dłuższego czasu mam problem z zielonym nalotem na szybach akwarium
To na tyle duże światło,że bez bicia się nie obejdzie, jak nie jesteś jeszcze dobrze wtajemniczony w akwarystykę roślinną i prowadzisz akwarium metodą"na oko"s050197 pisze:od miesiąca mam oświetlenie 4x39

Z tym,że właśnie nie wiadomo,kiedy było to"zacząłem?s050197 pisze:zacząłem od świecenia 5 godzin, w tej chwili jest 7

Przyczyn może być dużo, musisz podać więcej danych o zbiorniku.s050197 pisze:co może być tego przyczyną?
Super porada, nie ma cohasky pisze:Powinieneś dokonać zakupu parki zbrojników niebieskich

Nieszkodliwa, to fakt,ale walka z glonami przy pomocy zbrojników niebieskich, to powielanie mitówhasky pisze:Zupełnie nieszkoliwa ryba a problem załatwi raz na zawsze.

Wszystko z Easy Life?, czy sam robisz jakieś roztworki?s050197 pisze:dolewam do podmian potas + żelazo + codziennie kilka kropel easy carbo
Dokładnies050197 pisze:zbrojnik jest, wcześniej miałem ich kilka ale były zainteresowane korzeniami a nie szybami

Przyłączam się do tego, bez znajomości tak podstawowych wartości w akwarium roślinnym, efekt jest zawsze tylko taki:jabol pisze:podaj poziom NO3 oraz PO4
s050197 pisze:nalot jest denerwujący, bo codziennie trzebaby czyścić szyby żeby woda nie wydawała się zielona...
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
- andrzej_vader
Hmm... Generalnie nie podoba mi się wpuszczanie ryb nie dla ich piękna ale żeby "zaiwaniały", i potem pozbywania się ich, jak już się nie mieszczą w akwarium. Ale odrzucając aspekty moralne... małe zbrojniki będą zapewne zjadać ten zielony nalot. Niestety szybko uczą się konsumować jedzenie przeznaczone dla innych ryb i wtedy robi się kicha z jedzenia glonów. A potem ich rozmiar się zmienia. Juz nie są takie małe. Mój zbrojnik - weteran ma ponad 30cm i wystarczy, ze się czegoś wystraszy a robi taki sajgon w akwarium, że hej. Szczególnie rozwalanie podłoża jest świetnym sposobem na zachwianie jakiejś stabilności akwarium. Już nie mówiąc o roślinach które należy mozolnie wkopywać w grunt.hasky pisze:Powinieneś dokonać zakupu parki zbrojników niebieskich. Zupełnie nieszkodliwa ryba a problem załatwi raz na zawsze.
Także radzę przemyśleć wpuszczanie zbrojników jako służby antyglonowej.