Jakie podłoże ? (Ak. 120 L amator)

Tomphoto
Administrator

Jakie podłoże ? (Ak. 120 L amator)

Post autor: Tomphoto »

Witam

Pytanie jak w temacie, roślinki to kilka amazonek, trochę anubias, i resztę będę dokładał niebawem. Nie chciałbym stosować CO2. Zależy mi by roślinki rosłym, teraz po zasadzeniu stoją. Zdecydowałem się na zmianę podłoża, teraz jest to zwykły żwir.
Trochę poczytałem o tych podłożach i wydaje mi się że Aquaart AquaSubstrate II+ to chyba będzie wystarczające, jeżeli jest coś lepszego proszę o podpowiedź. Jak często powinienem wymieniać to podłoże i czym nawozić dodatkowo.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Ja też w sumie jestem amatorem, co prawda miałem niegdys akwaria różne, ale nie było to na powaznie. Na chwile obecna mam dwa akwa, 112 litrowe, w którym zastosowałem biogrunt pod żwirek i drugie 54 litrowe, gdzie jest ziemia ogrodowa pod żwirkiem. Tez miałem takie same obawy jak Ty, ale sporo osób doradzało mi własnie ziemię, abym nie bał sie jej zastosowac, i tak zrobiłem. Starannie przygotowujac wszystko wystartowałem teraz swoje 54 litry na ziemii ogrodowej ( 1,5 cm) na to dałem siatkę do ociepleń i 6 cm żwirku granulacji 1-3 mm i tyle. Woda kryształ od samego początku ( trzeba powoli nalewac), ph - 7,2, kh - 8, gh - 13. Reszty nie mierzyłem, akwa stoi niecały tydzień. Spróbuj, sam zobaczysz, wazne, zeby nie świeci więcej na poczatku w takim akwa niż 6 godzin dziennie. Zreszta... opisów w necie jak takie akwa zrobi jest multum. Ja po prostu dałem ziemie bez żadnych dodatków czy tez keramzytów itp :roll: Do tego mam w 54 litrach kaskade fzn-2 zasypaną kazdy koszyczek pół na pół gąbka i ceramiką i wszystko jest oki.
Łukasz

Hex

Post autor: Hex »

a co Aquasubstratu to jeśli trafisz na taki który długo leżał to po kilku miesiącach to zrobi Ci się pył i przy każdym ruchu wody będzie mleko u mnie tak po 4 miesiącach się zrobiło ;/ a ziemia to najtańsze rozwiązanie no chyba że masz nadmiar gotówki to podłoże Amazon'a też jest dobrze i dużo osób je też chwali ;]

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Amazonia raczej nie dla początkujących bo wydziela NH4 i gloniska są.

lukaszLDZ

Zobacz w galerii jakie ładne baniaczki mozna zrobic na ziemi ogrodowej ;-) trzeba tylko postepowac wedle pewnych zasad i nie na hurra.
Łukasz

Hex

Post autor: Hex »

niby tak ale chciał wiedzieć to ma odpowiedz ;p

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

IOPI, sam żwirek, to trochę mało, bo nie ma tam żadnych substancji odżywczych.
Albo dasz jakiś substrat pod żwirek, albo zastosujesz żyzne podłoze, typu amazonia, knott, czy prosoil, albo dasz ziemię.
Ja mam dwa zbiorniki na ziemi i jest całkiem OK.
Rozumiem, że jeżeli nie chcesz podawać CO2, to rośliny nie będą zbyt wymagające.
Podłoża się raczej nie wymienia, bo to praktycznie jest restart akwarium i wszystko zaczynasz od nowa.
Jeżeli teraz masz sam żwirek, to możesz albo zrobic restart i dac pod niego jakiś substrat, czy ziemię, albo możesz go wzbogacić dodając kulki torfowe lub pałeczki nawozowe, takie do roślin doniczkowych.
Jeżeli nie planujesz CO2, będziesz miał w miarę żyzne podłoże i będziesz miał jeszcze ryby, które tez będa nawozić, to w zasadzie nie musisz dodatkowo nawozić, no może potas.
Jakie planujesz światło?

Tomphoto
Administrator

Dziękuje wam wszystkim za odpowiedzi.

Światło pod pokrywą 2 świetlówki T8 30 W, pali się po 8 godz czasem dłużej.

lukaszLDZ pisze o bio gruncie czy tu są jakieś konkretnie zalecenia ? Jakiej firmy ?

Piszecie również o nawożeniu (tam będą ryby) jest to bezpieczne ? Do tej pory używałem nawozów do roślin akwar.

Stan obecny w akwarium:
Anubiasy rosną ale leniwie, amazonka stoi i nic się nie dzieje, pływające nie znam nazwy (wygląda jak cabomba) rośnie dosyć dobrze. Pozostałe których nazw nie wymieniam stoją, lub gniją korzenie. Filtr Aquael UNI 750 wydaje mi się że doskonale napowietrza zbiornik, działa bez przerwy.. W żwirku jest dość sporo odchodów ryb, podejrzewam że to one powodują brak rozwoju roślin. Chyba wszystko co mogłem napisać o swoim akw.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Proponuje byś pokazał zdjęcia akwarium i jakieś zbliżenia roślin.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

iopi pisze:lukaszLDZ pisze o bio gruncie czy tu są jakieś konkretnie zalecenia ? Jakiej firmy ?.
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/podloz ... -3164.html

Firmy bodajże aquabotaniqe masz tu linka i tam krótki opis, możesz też dostac to w rybarium chyba. Ale moim zdaniem jak patrze teraz z perspektywy czasu między tym biogruntem a ziemią nie ma wiekszej różnicy nawet w wyglądzie ;-) pewnie różnica polega na tym, że ten biogrunt jest pewnie zmineralizowany pozbawiony jakichs sztucznych nawozów , które może posiada w śladowej ilości ziemia ogrodowa ...ale czy ja wiem...ładuj ziemię, ja tak zrobiłem i jest oki nic sie nie dzieje złego, a tez sie bałem, że coś sie schrzani w zwiazku z moim niewielkim doświadczeniem w tej materii
Ostatnio zmieniony 2011-10-08, 08:40 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

Awatar użytkownika
syjon

Post autor: syjon »

Witam

Ja bym został na twoim miejscu przy żwirku ,wszystkie podłoża i tak po pewnym czasie stają się jałowe.Szkoda kasy.Lepiej nakupić kulek glinianych itp i samemu wzbogacać podłoże.
Malawi

Tomphoto
Administrator

syjon pisze:Witam

Ja bym został na twoim miejscu przy żwirku ,wszystkie podłoża i tak po pewnym czasie stają się jałowe.Szkoda kasy.Lepiej nakupić kulek glinianych itp i samemu wzbogacać podłoże.
Pewnie masz racje co do tego że wszystkie podłoża tracą swoje wartości z czasem, Przy żwirku zostać nie mogę, ponieważ. Rośliny słabo rosną , nawet przy nawożeniu, do tego podejrzewam że coś niedobrego dzieje się w nim (żwirku) akwarium jest dość obficie natleniane, ale wystarczy że wył. natlenianie na 2h i ryby oddychają dość ciężko.
Prawdopodobnie część tlenu zabierają rośliny a drugą to co jest w żwirku, rozkładające się resztki.

Awatar użytkownika
syjon

Post autor: syjon »

To wszytko rosło u mnie na żwirze od samego pczątku;
http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=5051
Fakt że teraz jest co2 ale kiedyś rosło bez tylko wolniej...jedna świetlówka więcej ,w twoim przypadku,i to moim zdanie jest kompromis- bez co2
Co do oddychania ryb sparwdż czy cykl azotowy idzie; 1 test na nh czyli amoniak
2.test na no3
Ostatnio zmieniony 2011-10-11, 17:27 przez syjon, łącznie zmieniany 2 razy.
Malawi

discus6

Post autor: discus6 »

iopi pisze:akwarium jest dość obficie natleniane, ale wystarczy że wył. natlenianie na 2h i ryby oddychają dość ciężko.
Jeżeli dobrze zrozumiałem to w/w "natlenianie" pochodzi z filtra.Jeżeli tak to nie wiem po co go wyłączasz.On ma chodzić 24h/doba.Stosujesz podmiany wody :?:
discus6

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

Moim skromnym zdaniem to tutaj i tak coś nie jest tak z tym oddychaniem ryb. Bo wyobraźmy sobie sytuację (a takie się zdarzają), że będzie przerwa w dostawie prądu i co wtedy, jeżeli już po 2 godzinach zaczyna brakować tlenu?
A może za wcześnie zostały wpuszczone ryby? Lub od razu dużo i zbiornik nie mając szans, żeby wyregulować cykl azotowy teraz to pokazuje? Zastosowałeś bakterie nitryfikacyjne przed wpuszczeniem ryb?
Poza tym tak, jak napisał discus6 podmiany wody leczą zbiornik poprzez usuwanie nadmiaru toksyn i rozkładających się szczątek organicznych.

pozdrawiam :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”