Tani zestaw do nawożenia

ODPOWIEDZ
Riks

Tani zestaw do nawożenia

Post autor: Riks »

Witajcie ponownie,
ci co trafili na inny wątek w którym się udzielałem wiedzą, że ogarniam małe "mcharium" i teraz jeszcze szukam jakiegoś w miarę taniego zestawu do nawożenia, jakiegoś gotowca i trafiłem na zestawy Sery - CO2 Plant Care Set - czy ktoś z Was z tego korzystał? Jak się to sprawuje?

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Wyrzucenie pieniędzy w błoto.

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

Zrób sobie reaktor na kwasek i sodę, ja mam i sprawdza się w 100%. Tani, łatwy do zmontowania i do tego masz pełną kontrolę nad podawanym gazem, nie tak jak przy bimbrowni.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

najtaniej wychodza sole, mnie wyniosły 18zł z kosztem wysylki:) zetw starczy mi na 3-4 miechy ten ktory kupilem:) i masz pelna kontrole nad tym co podajesz a to wazne. Tez sie bałem tych soli ale teraz widzę, ze niepotrzebnie. Na poczatku podawac mozesz mniej niz zalecaja i zwiekszac:)
Łukasz

Awatar użytkownika
illuminatebaby

a co, CO2 nie podajesz?
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Podaje co2 carbo i sole
Łukasz

Riks

może i racja faktycznie, a jak sprawdzacie parametry wody i jak często? przydałyby się chyba jakieś testy akwarystyczne, w najlepiej jakiś zestaw testów, widziałem w sklepie testy na no2, no3, co2, ph ... co z tego byście poradzili wziąć w posiadanie na start? A z zestawem sery się wstrzymuję w takim razie, ale za to jeszcze może sobie domówię przy okazji w pyko ten czyścik magnetyczny do szyb bo podejrzewam, że może wystąpić drobny atak glonów na początku. A potem zostaje mi pokombinować nad znalezieniem jakiejś odmiany drobnych krewetek do mcharium :)

discus6

Post autor: discus6 »

Absolutna podstawa do roślinnego to testy NO3,PO4,Fe i Co2/polecam test stały Co2 JBL/.
discus6

Awatar użytkownika
Irek

Riks, Z kreweci to na początek chyba najlepiej Red Cherry. Są tanie i ładne :-P.
Czyścikiem magnetycznym porysujesz szybę. Najlepiej kupić ekierkę. Osad, które usuwa się z szyb pojawia się zawsze, nawet w ustabilizowanych, kilkuletnich baniakach. Wyniki testów trzeba odczytywać z przymrużeniem oka.

Riks

discus6 -> ok dzięki za info! NO3 Sery zamówię wobec tego z resztą dupereli w jednym sklepie, i wyszperam tego JBL'a na CO2. Mówisz, że stały - czyli rozumiem to jakiś zestaw montowany w akwa i non stop pokazuje poziom CO2? Mam nadzieję, że w razie co nie szpeci ani nie zajmuje dużo miejsca :)

Irek -> podpowiedz proszę ile sztuk takich red cherry. To chyba jedne z popularniejszych bo wszyscy właśnie je polecają, chyba przez to że sa takie ładne :)

A czy coś prócz krewetek do małego mcharium się nada jako naturalna walka z glonami? :)

Awatar użytkownika
Irek

Krewetki jedzą glony nitkowate. W szczególności Amano. Redki szybko się mnożą, więc dużo nie potrzeba.

Awatar użytkownika
illuminatebaby

no, fakt ja mam Redki i jeszcze jeden miot i będę mógł wydawać.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

discus6

Post autor: discus6 »

Riks pisze:Mówisz, że stały - czyli rozumiem to jakiś zestaw montowany w akwa i non stop pokazuje poziom CO2?
http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyk ... 03133.html
discus6

padrem

Post autor: padrem »

discus6 pisze:polecam test stały Co2 JBL/.
a ja odradzam bo posiadam, mimo iz producent zapewnia ze dziala od 3-4 tyg to u mnie plyn trzeba zmieniac po 3 dniach po zmianie plynu i uplywie okolo 4 godzin test znow mowi prawde co sie w wodzie dzieje ;) nie dosc ze drogi to jeszcze wymiana co 3 dni

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”