Podłoże Filtus Floran/Podłoże w LT
Podłoże Filtus Floran/Podłoże w LT
Witam mam pytanie czy podłoże Filtus Floran
http://allegro.pl/filtus-floran-4l-goto ... 32408.html
Jest dobre, czy ktoś próbował je w swoim akwarium, czy opłaca się je kupować. Chce usłyszeć opinie tylko i wyłącznie o tym podłożu, jeśli nie warto zakupię zwykły żwirek bądź piasek. Najbardziej moje pytanie dotyczy wzrostu roślin czy to faktycznie coś zmienia.
http://allegro.pl/filtus-floran-4l-goto ... 32408.html
Jest dobre, czy ktoś próbował je w swoim akwarium, czy opłaca się je kupować. Chce usłyszeć opinie tylko i wyłącznie o tym podłożu, jeśli nie warto zakupię zwykły żwirek bądź piasek. Najbardziej moje pytanie dotyczy wzrostu roślin czy to faktycznie coś zmienia.
Ostatnio zmieniony 2011-12-02, 22:21 przez sleam, łącznie zmieniany 2 razy.
Posiadam to podłoże w swoim akwarium prawie już 2 lata. Zastosowałem je na sam spód a na nie dałem zwykły żwirek. Rośliny ładnie rosną w akwarium ale nie dam na 100% pewności że to zaleta tego podłoża na pewno są ładnie w nim ukorzenione. Do roślin używam jedynie nawozu aqua art classic.
Moim zdaniem podłoże warte jest zakupu.
Moim zdaniem podłoże warte jest zakupu.
A,co ma zmienić jak,to jałówka jest?sleam pisze:Najbardziej moje pytanie dotyczy wzrostu roślin czy to faktycznie coś zmienia.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
- mario150375
Zauważyłem, że wszelkie te podłoża "porowate" sa albo jałowe mające na celu jedynie dobre ukorzenianie roslin, albo z dodatkami. Na RA jest obszerny temat odnosnie podłoży w akwariach, pare stron dyskusji i ankieta. Okazuje się że najbardziej popularne wśród akwarystów sa Aqua substrate II oraz Amazonia I oraz New. Są ludzie, którzy chwalą produkt Aqua substrate II, ale częśc z nich narzeka, że po roku albo i wczesniej sie rozlatuje po prostu a uważam, że na takie coś nie możemy sobie pozwolić. Inną opinią cieszy się Amazonia, która nierzadko wytrzymuje latami w baniaku
. Jeśli chodzi o substraty podżwirowe, to jest jeszcze biogrunt , ale imho to to samo prawie co ziemia, która jets tańsza i też daje radę. Ogólnie ile ludzi tyle zdań, florana, o którym mówisz, niektórzy, używają po prostu jako "ukorzeniacza" pod żwir i tyle. Uważam, że jeśli chodzi Ci tylko o to i wyłącznie, tańszym i podobnym rozwiązaniem jest pokruszony keramzyt, też stanowi dobre podłoze do ukorzeniania i spełnia podobna rolę co tenże Floran, równiez jest jałowy a stanowi takie samo dobre siedlisko dla bakterii

Ostatnio zmieniony 2011-11-30, 09:11 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
- krzych0062
Widzę, że dyskusja wre, więc coś i ja powiem ze swego doświadczenia. Otóż miałem i mam wiele różnych rodzai podłoża, substratów. Jedne spełniły w większym, inne w mniejszym stopniu me oczekiwania. Bo właśnie wybór podłoża zależny jest od tego co chcemy osiągnąć, jaki efekt, jakie są nasze oczekiwania?
No to po kolei...
Wspominany Filus jest faktycznie podłożem jałowym, które ma na celu...to wszystko jest opisane na etykiecie. Tańszą alternatywą jest wspomniany przez lukasz LDZ keramzyt, jednak ja proponuję nie żaden pokruszony a dokładnie odwrotnie w kuleczkach, bo taki jest dostępny w handlu. Można również kupić sobie podłoże Rataj-Pro Soil...to jest dokładnie ta sama "technika" co Floran i keramzyt.
Wracając do Floran-a...też miałem to podłoże, trzeba je zasilać nawozami a nie tylko słup wody i niestety
zmienia parametry wody(u mnie podnosiło GH i pH)Dzięki swej porowatej budowie zapewnia lepszą cyrkulację...ale to jest napisane na opakowaniu, więc nie będę powtarzał
W każdym bądź razie chcąc mieć dobrze rosnące rośliny trzeba pomyśleć nad jakimś innym podłożem, ale to znów wiążę się z kosztami, większą pracochłonnością na starcie zbiornika...Jak zwykle wybór należy do właściciela akwa, jak napisałem co oczekuje i ile pracy chce włożyć na początku i w późniejszym okresie życia zbiornika? 

Wedle mojej wiedzy nazwa ta tyczy się krów a tu mówimy o podłożach do akwarium...To tak na początek i dla rozluźnienia...Lukiki pisze:,to jałówka jest?

Wspominany Filus jest faktycznie podłożem jałowym, które ma na celu...to wszystko jest opisane na etykiecie. Tańszą alternatywą jest wspomniany przez lukasz LDZ keramzyt, jednak ja proponuję nie żaden pokruszony a dokładnie odwrotnie w kuleczkach, bo taki jest dostępny w handlu. Można również kupić sobie podłoże Rataj-Pro Soil...to jest dokładnie ta sama "technika" co Floran i keramzyt.
I ja do nich należę...U mnie ASII+ "pracował" ponad cztery lata i był ok...Owszem, pojedyncze granulki rozpadały się, ale nie do tego stopnia by dyskwalifikować ten substrat, jako zły.lukaszLDZ pisze: Są ludzie, którzy chwalą produkt Aqua substrate II,
I to jest fakt...potwierdzam to też z autopsji, jednak mankamentem Amazonii I jest fakt, iż nie ma tak klarownej i "czystej" wody przez okres pierwszych ok.6miesięcy. Powodem jest to, że zawiera w sobie sporo humusów, które oddaje do wody. Przeciwnie miała się zachowywać Amazonia New, jednak u mnie działa identycznie, jak stara "jedynka". Jednak na wnioski za wcześnie, gdyż użytkuję ją dopiero od dwóch tygodni.lukaszLDZ pisze: Inną opinią cieszy się Amazonia, która nierzadko wytrzymuje latam
Wracając do Floran-a...też miałem to podłoże, trzeba je zasilać nawozami a nie tylko słup wody i niestety

I ja również dużo czasu za młodego, spędzałem na wsikrzych0062 pisze:Lukiki napisał/a:
,to jałówka jest?
Wedle mojej wiedzy nazwa ta tyczy się krów a tu mówimy o podłożach do akwarium...To tak na początek i dla rozluźnienia...

Filmy
Może jeśli autor postu pozwoli, niech wypowiedza sie uzytkownicy różnych substratów po jakimś czasie użytkowania, wiem z różnych postów, że np Zafira uzywa Aqua substrate II i chwaliła sobie, krzychu - zaskoczyłes mnie, ze na adzie nie mozna uzyskac efektu kryształowej wody, w sumie lipa jak za taka cene, skoro ona pyli czy też wydziela humusy. Swoja drogą wersja New ponoć różni sie od wersji I , jest bardziej łagodna i nie trzeba tak w poczatkowym okresie robic podmian wody, zachowuje sie normalnie. Moze jak juz zostanie wyczerpany temat filtusa, ktos sie wypowie odnosnie innych podłoży. Ja używam zwykłego żwirku i ziemi, ale napewno w przyszłości ( dalekiej, lub niedalekiej - zobaczy się) , zastosowałbym cos innego. Tylko kwestia czy warto?
Łukasz
- krzych0062
No właśnie się wypowiedziałem...miałem sporą ilość rodzajów podłożalukaszLDZ pisze:niech wypowiedza sie uzytkownicy różnych substratów

1.żwirek kwarcowy i bazaltowy
3.Filtus-Floran
3.Aquatic Nature-Ferti Soil(obecnie nazywa się Pro Soil)-to pierwsze moje aktywne podłoże-ok.1,5roku w akwa
3.AS II+(jakieś 4lata w akwa)
4.Amazonia I-ok.2 lata
5.Amazonia I zasypana New Amazonia-od dwóch tygodni

6. Rataj-Pro Soil, keramzyt, ziemia+bazalt(tylko chwilowo)
7.Aquael-Acti Substrate Powder
8.trzy podłoża dedykowane krewetkom-Shrimp Sand, Shrim Soil, Ebi Gold
Chyba to predysponuje mnie do wypowiedzi w tym temacie?

Ale nie bierz sobie tego tak dobitnie do serca.lukaszLDZ pisze: że np Zafira uzywa Aqua substrate II i chwaliła sobie
Zbiornik Zafiry prowadzony jest metodą EI w większej lub większej ''dawce'' ,więc takie stwierdzenie nie jest miarodajne.
Jak będziemy prowadzić zbiorniczek na ''zerówkach'',to możemy sobie pozwolić na takie opinie,które wówczas nabiorą obiektywizmu.
Bez urazy dla Zafiry oczywiście.
krzych0062, tu chyba już nawet nie chodzi o,to rozpadanie,bo ja jak go miałem,to tego nie zarejestrowałem.
Chodzi o,to że szybko z niego wyssało,to co w nim siedziało

Filmy
- krzych0062
Ja o tym rozpadaniu się granulek też nie potwierdzę, gdyż u mnie wytrzymały 4 lata...co do kwestii wyjałowienia...to fakt, "działa" krócej niźli Amazonia, jednak w dużym stopniu-czas działania- zależy od naszej ingerencji...w którym momencie zaczniemy wspomagać jego działanie. Bo nie chodzi przecież, by do tego dopuścić i wówczas powiedzieć, że AS II+ to kicha...nie na tym to polega, "praca" na podłożach aktywnychLukiki pisze:krzych0062, tu chyba już nawet nie chodzi o,to rozpadanie,bo ja jak go miałem,to tego nie zarejestrowałem.
Chodzi o,to że szybko z niego wyssało,to co w nim siedziało

No dobra ale teraz tak skoro Floran jest mało opłacalny to powiedzcie mi co mogę zastosować z takich zwykłych żwirków do akwarium 96 l. z wieloma roślinkami. Jeszcze nie wiem jakimi.
W czym jest problem u mnie, jeszcze jestem na utrzymaniu rodziców i jeszcze nie pracuję (Nie będę pracował jeszcze przez długi czas bo chce się uczyć). Kasy w domu nie ma jak to w większości polskich domach i strasznie chce ciąć po kosztach znalazłem ostatnio zbiornik 96 l szerokość nie całe 80 cm za 235 zł z jedną świetlówka i z racji tego że uległem urazowi chce sobie za odszkodowanie kupić taki zbiornik.
W czym jest jeszcze problem. Każdy pieniądz jaki dostaje, zarobie przypadkowo odkładam aby inwestować w akwarysytkę ponieważ strasznie mnie wciągnęło w to jak można opiekować się rybkami. Początki są trudne dla każdego młodego akwarysty :/
Reasumując porozmawiajmy o tym jaki ogólnodostępny żwirek mógłbym ewentualnie zakupić, aby moje rośliny ładnie rosły :) A jeśli nie da rady z roślinkami to może Pyszczaki?? :)
W czym jest problem u mnie, jeszcze jestem na utrzymaniu rodziców i jeszcze nie pracuję (Nie będę pracował jeszcze przez długi czas bo chce się uczyć). Kasy w domu nie ma jak to w większości polskich domach i strasznie chce ciąć po kosztach znalazłem ostatnio zbiornik 96 l szerokość nie całe 80 cm za 235 zł z jedną świetlówka i z racji tego że uległem urazowi chce sobie za odszkodowanie kupić taki zbiornik.
W czym jest jeszcze problem. Każdy pieniądz jaki dostaje, zarobie przypadkowo odkładam aby inwestować w akwarysytkę ponieważ strasznie mnie wciągnęło w to jak można opiekować się rybkami. Początki są trudne dla każdego młodego akwarysty :/
Reasumując porozmawiajmy o tym jaki ogólnodostępny żwirek mógłbym ewentualnie zakupić, aby moje rośliny ładnie rosły :) A jeśli nie da rady z roślinkami to może Pyszczaki?? :)
Jeszcze nie wiem dokładnie jakie gatunki ryb wybiorę :D
W takim razie odpuszczę sobie Floran i zostanę przy samym zwykłym podłożu
Jeśli będzie to malawi to ładny piasek znajdę :D
A jeśli coś innego to drobny żwirek taki nie za ciemny nie za jasny :D
No dobrze temat wyczerpany i do zamknięcia, a jeśli chcecie podyskutować jeszcze na temat podłoża innej firmy warto chyba otworzyć nowy temat ponieważ jest ważna sprawa dla początkujących.
W takim razie odpuszczę sobie Floran i zostanę przy samym zwykłym podłożu
Jeśli będzie to malawi to ładny piasek znajdę :D
A jeśli coś innego to drobny żwirek taki nie za ciemny nie za jasny :D
No dobrze temat wyczerpany i do zamknięcia, a jeśli chcecie podyskutować jeszcze na temat podłoża innej firmy warto chyba otworzyć nowy temat ponieważ jest ważna sprawa dla początkujących.
- krzych0062
Hm...źle zrozumiałeś nasze dywagacje...Tak, jak napisał Ireksleam pisze:skoro Floran jest mało opłacalny
należy odczytać, że trzeba go po prostu nawozić jakimiś pałeczkami, kulkami...By również i w podłożu było jakieś pożywienie dla korzeni, czyli roślin. Jednak w kolejnym Twoim poście wyniknęła jeszcze jedna kwestia...chodzi mi o ilość światła. Pewne jest, że zdecydowanie za mało na użycie substratów. Jednak może okazać się, że dla mchów, epifitów, wątrobowców będzie go wystarczająco i będziesz mógł cieszyć się ich zielenią. Pyszczaki, czyli Malawi, Tanganika to ostateczność...jednak przy tym litrażu nie masz za wielkiego pola do popisu.Irek pisze:jest mało opłacalny ze względu na jałowość.
Pomyśl nad pięknym mcharium i to właśnie na Floranie