Światło i podmiany wody a fotosynteza u mchów i wątrobowców

lukaszLDZ

Światło i podmiany wody a fotosynteza u mchów i wątrobowców

Post autor: lukaszLDZ »

Tez mam temperature 26-27 stopni i mchy rosną ładnie ciagle wypuszczają odnóżki, babelkuja na maksa, zwłaszcza willow moss, podczas świecenia jest w całości pokryty babelkami, nieraz prawie nie widać zieleni tylko srebrne bąbelki.
Ostatnio zmieniony 2011-12-12, 22:35 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

lukaszLDZ pisze:, babelkuja na maksa, zwłaszcza willow moss, podczas świecenia jest w całości pokryty babelkami, nieraz prawie nie widać zieleni tylko srebrne bąbelki.
:shock: :?: :?: :?: :?: możesz wstawić foto "tego zjawiska"? Hm...w mej praktyce akwarystycznej widziałem różne "cuda", ale żeby aż tak? Choć dopóki nie zobaczę to nie uwierzę...hihi ;-)

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

lukaszLDZ pisze:, babelkuja na maksa, zwłaszcza willow moss, podczas świecenia jest w całości pokryty babelkami, nieraz prawie nie widać zieleni tylko srebrne bąbelki.
lukaszLDZ, Lej wodę z kranu, nie gazowaną. ;-)

Awatar użytkownika
krzych0062

Irek pisze:lukaszLDZ, Lej wodę z kranu, nie gazowaną. ;-)
Irek... coraz bardziej podziwiam Twą wiedzę...no chyba, że cały czas wciskasz mi...Nam... kit co do wieku :-P Jestem pod wrażeniem...mimo wszystko :roll:

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

krzych0062 pisze:no chyba, że cały czas wciskasz mi...Nam... kit co do wieku
Nie wciska kitu :mrgreen:
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Awatar użytkownika
krzych0062

Bolek1984 pisze:Nie wciska kitu
No wiem...ale3 musiałem "coś" napisać...bo młodzian(sorki Irku) w wielu tematach "mówi", jak dojrzały akwarysta z wieloletnim doświadczeniem...Chylę czoła... :-)

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

krzych0062 pisze:.bo młodzian(sorki Irku) w wielu tematach "mówi", jak dojrzały akwarysta z wieloletnim doświadczeniem...Chylę czoła...
Dokładnie ja również chylę czoła <i dobrze że za młodu znalazł sobie pasję>
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Oj tam Oj tam.... przesadzata panowie :-P

Awatar użytkownika
krzych0062

Irek pisze:Oj tam Oj tam.... przesadzata panowie :-P
Wcale nie...z tą "Muszynianką" to strzał w dziesiątkę...hihi ;-)

lukaszLDZ

Irek pisze:
lukaszLDZ, Lej wodę z kranu, nie gazowaną. ;-)
Przy najbliższej okazji wstawie fotke willowa który pokrty jest w duzej mierze babelkami, ogólnie mchy u mnie pokryte sa babelkami, nie wiem czego, głowy tam nie wsadzałem aby sprawdzić. Są na korzeniu który jest umiejscowiony blisko wylotu filtra a pod filtrem jest dyfuzor, który ładnie "wieje" babelkami co2 na całe akwa, moze wyłapuje je mech, nie wiem. W każdym razie ściemy nie wciskam bo i po co zapraszam mozna zobaczyć ;-) co by ugruntowac wiedzę niektórych, tak pewnych jej posiadania ;-)
Ostatnio zmieniony 2011-12-11, 10:42 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

lopuch

Post autor: lopuch »

Łukasz ale sam piszesz że nie masz pewności czy to tlen wydzielany przez mszaki czy bąbelki CO2 które po prostu zakotwiczyły się w mszakach więc po co ta uszczypliwość do kolegi? Ja także przychylał bym się bardziej do drugiej tezy że to ta mgiełka CO2 głównie siedzi w twoich mszakach :mrgreen: .

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Widze,ze co pi niektorzy nie mieli jeszcze przyjemnosci widziec "szampana" w akwarium.
Pisalem gdzies ostatnio jak u mnie po zmianie oswietlenia mchy mi powyrywalo na skutek bardzo duzej fotosyntezy.
U mni zazwyczaj mchy sa oblepione duza iloscia tlenu.
Ostatnio zmieniony 2011-12-11, 12:28 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

lopuch pisze:Łukasz ale sam piszesz że nie masz pewności czy to tlen wydzielany przez mszaki czy bąbelki CO2 które po prostu zakotwiczyły się w mszakach więc po co ta uszczypliwość do kolegi? Ja także przychylał bym się bardziej do drugiej tezy że to ta mgiełka CO2 głównie siedzi w twoich mszakach :mrgreen: .
Czy ja napisałem, że to babelki tlenu?? Nie. Napisałem, ze bąbelki, ciężko stwierdzić co to jest, jednak pojawiaja sie one równiez na christmasie, który jest umiejscowiony tam gdzie bableki co2 nie dochodza w tak duzej ilosci jak do willowa. Swoja drogą mchy mają dośc silne oswietlenie ( 0.8w/l plus dodatkowo odblysniki, akwa na wysokosc 30 cm minus 5-7 podloza) i np. willow jest umiejscowiony zaledwie 15 cm od swietlowki, więc moze silniejsza fotosynteza, nie wiem, nie znam sie tak dobrze, opisuje jedyniezjawisko, które wystepuje u mnie. Najpewniej faktycznie jest to co2, a ze mchy maja delikatna i drobną strukture, osiadaja na nim,co nie zmienia faktu, że fajnie to wygląda. Tak samo wygląda didiplis i heteranthera, tylk one puszczają bable dodatkowo silnie do wody.
Apropos uszczypliwości....Oj po prostu specyficzne poczucie humoru ;-) jesli uraziłem, przepraszam, liczyłem na inne zrozumienie. Nie wszystko da sie zamknąc do jednego pudełeczka.
Ostatnio zmieniony 2011-12-11, 12:49 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

lopuch

Post autor: lopuch »

lukaszLDZ pisze:Tez mam temperature 26-27 stopni i mchy rosną ładnie ciagle wypuszczają odnóżki, babelkuja na maksa, zwłaszcza willow moss, podczas świecenia jest w całości pokryty babelkami, nieraz prawie nie widać zieleni tylko srebrne bąbelki.
No może ja coś źle zrozumiałem ale z tej wypowiedzi wnioskowałem że chodzi o bąbelkowanie tlenem podczas fotosyntezy 8-)

Jeżeli to miał być żart to ok ja odebrałem to trochę inaczej i nie tyczył tekst mnie (ale fakt każdy ma inne poczucie humoru może to źle odczytałem - sorki za odbieganie od tematu)
Ostatnio zmieniony 2011-12-11, 12:53 przez lopuch, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzych0062

Lukiki pisze:Pisalem gdzies ostatnio jak u mnie po zmianie oswietlenia mchy mi powyrywalo na skutek bardzo duzej fotosyntezy.
Owszem Łukasz...napisałeś takie zdanie. Jednak czy na taką reakcję nie złożyły się aby dwie sprawy? Mówię o wymianie oświetlenia i dość sporej podmianie wody...Powiem, że u mnie również mchy bąblowały tlenem z fotosyntezy i wyrywało je je "z korzeniami"...ale działo się tak przy sporej podmianie wody, dość mocnym gazowaniem CO2 i mocnym oświetleniu, bo rzędu 1W/l wody...Jednakoż takie bąblowanie szybko przemijało do kolejnej podmiany wody... :-)
Ostatnio zmieniony 2011-12-11, 14:04 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”