stały pomiar Co2

piona3

stały pomiar Co2

Post autor: piona3 »

znalazłem na necie parę urządzonek do stałego pomiaru Co2..I mam pytanko do was ,bardziej doswiadczonych..co mi polecacie ??Już niadługo zalewam ,mam juz podłoze ,oswietlenia ,system Co2,filtr,i etc :-)

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

piona3 pisze:znalazłem na necie parę urządzonek do stałego pomiaru Co2..I mam pytanko do was ,bardziej doswiadczonych..co mi polecacie ??
No właśnie...znalazłeś "parę urządzonek" a więc mogą to być testy permanentne, jak również sondy do pomiaru...Jeśli chcesz wydać więcej kasy...duuuużo więcej kasy do zdecydowanie lepsza jest "elektronika"...Ale to wiąże się z rozbudową całego systemu CO2 o jakiś komputerek, elektrozawór i może coś jeszcze. A jeśli chcesz coś tańszego to test na CO2 JBLa jest ponoć najdokładniejszy. Ponoć, bo sam takowego nie miałem, jedynie Sery...ale obecnie leży gdzieś w koncie, jest po prostu zbędnym "gadżetem" ;-)

Awatar użytkownika
chodysVR6

Post autor: chodysVR6 »

jak jest o stałym pomiarze CO2 to ja sie zapytam czy opłaca sie kupować indykator?
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką

MST MS 01D VIP

Awatar użytkownika
syjon

Post autor: syjon »

opłaca się ....jedno spojrzenie i wiem co jest grane ...raczej co było dwie godziny temu....
Malawi

Awatar użytkownika
krzych0062

I czasem może się okazać, że o te dwie godziny za późno...hehe ;-) Żart oczywiście...Kiedyś, jak miałem ten serowski zainstalowany w akwa zerkałem co rusz...dziś nie mam takiego odruchu a rośliny i stworzenia czują się w akwa tak samo... :-)

Awatar użytkownika
chodysVR6

juz kupiłem . I ogolnie fajny bajer. :-P

MST MS 01D VIP

Awatar użytkownika
syjon

ten bajer zweryfikował czasem ilość co2 podawnego do akwa
np;w liczniku bąbli leci babęlek 1/s, a tu na indykatorze pokazuje że zaraz co2 spadnie poniżej żółtego koloru czyli ph6,4.Coś nie tak :shock: A tu w liczniku bąbli JBL rurka palstikowa lekko zsunęła się i część co2 szła bokiem.
Druga sprawa nie widać migeiłki od co2 -czasem tak bywa jak już gaszcz zarośnie,rzut oka na indykator ...a tu pusta butla
Malawi

Awatar użytkownika
chodysVR6

syjon pisze: ...a tu pusta butla
Dlatego lepiej mieć reduktor z dwoma zegarami na jednym widzisz ile jest w butli.
Ja sprawdzam co tydzien :P

MST MS 01D VIP

Awatar użytkownika
syjon

sadze ze jeden zegar starczy ....ale ze jest za firanką a w głowie alzheimer to tak bywa..
Malawi

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Jak to widzisz ile jest w butli? Ja mam na jednym cisnienie zredukowane 1,5, które idzie do akwa chyba...jakos tak ( a na drugim cisnienie bezposrednio w butli ok 60 bar ). SKąd mam wiedziec ile jest w butli, skoro to cisnienie ok 60 bar utrzymuje sie podobno prawie do samego końca?
Łukasz

Awatar użytkownika
chodysVR6

lukaszLDZ pisze:zredukowane 1,5
jakie zredukowane?
lukaszLDZ pisze:skoro to cisnienie ok 60 bar utrzymuje sie podobno prawie do samego końca?
podobno :arrow: mylisz sie bo u mnie co pól roku ta wkazówka od tych 60 barów spada. Bo na tyle mi starcza butla. Jedno jest cisnienie wychodzące a drugie to co jest w butli

MST MS 01D VIP

Awatar użytkownika
krzych0062

chodysVR6 pisze: u mnie co pól roku ta wkazówka od tych 60 barów spada. Bo na tyle mi starcza butla.
Nie wstydź się i napisz, że spada Ci do zera ;-)
chodysVR6 pisze:Jedno jest cisnienie wychodzące a drugie to co jest w butli
Dokładnie tak...a wiadomym jest, że im mniej płynu to i ciśnienie mniejsze :-)
lukaszLDZ pisze:cisnienie ok 60 bar utrzymuje sie podobno prawie do samego końca?

:shock:

Awatar użytkownika
chodysVR6

krzych0062 pisze:Nie wstydź się i napisz, że spada Ci do zera
akurat jeszcze sie nie zdarzyło bo zawsze wczesniej wsiadam w samochod i pędze do zgierza. :-P

MST MS 01D VIP

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

U mnie wskazówka spada z owych 60 bar do jakiś 50-45 około 2 tygodnie przed końcem butli. Choć ostatnio miłe zaskoczenie - lub niemiłe bo reduktor się zepsuł - wskazówka spadła do 0 a gaz drugi dzień leci ;)

Co do tematu indykator super sprawa. Sam zrobiłem z flaszeczki od testu JBL, strzykawki 5 ml i przyssawki do grzałki. Później cyknę profesjonalną fotkę moim super aparatem w telefonie i pokaże ;)
Pozdrawiam
Piotr

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

60 barów to chyba to wyjściowe z butli, potem jest zredukowane :arrow: z 60 bar wyjsciowego do mniejszego 1,5 bar ( chyba takie zadanie pełni między innymi reduktor) o to mi chodziło... specem nie jestem butle mam od ponad miesiąca dopiero, no, ale podbno jest własnie tak jak mówi Alchemik, to cisnienie wyjsciowe z butli utrzymuje sie do konca prawie na podbnym poziomie, spada do 50 , 45 barow na samym końcu jakis tydzien przed zupełna pustka, więc nie ma drastycznego spadku do zera raptem;-) ZObacze jak to u mnie jest, uzytkuje juz ponad miesiąc 24h na dobe i ani drgnęło.

Apropos: gdzie mozna nabic butlę nie wymieniając na inna obdrapana tylko dac do nabicia swoja ładna nowa pomalowaną :-P
Ostatnio zmieniony 2012-01-03, 20:10 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”