stały pomiar Co2
stały pomiar Co2
znalazłem na necie parę urządzonek do stałego pomiaru Co2..I mam pytanko do was ,bardziej doswiadczonych..co mi polecacie ??Już niadługo zalewam ,mam juz podłoze ,oswietlenia ,system Co2,filtr,i etc 

- krzych0062
No właśnie...znalazłeś "parę urządzonek" a więc mogą to być testy permanentne, jak również sondy do pomiaru...Jeśli chcesz wydać więcej kasy...duuuużo więcej kasy do zdecydowanie lepsza jest "elektronika"...Ale to wiąże się z rozbudową całego systemu CO2 o jakiś komputerek, elektrozawór i może coś jeszcze. A jeśli chcesz coś tańszego to test na CO2 JBLa jest ponoć najdokładniejszy. Ponoć, bo sam takowego nie miałem, jedynie Sery...ale obecnie leży gdzieś w koncie, jest po prostu zbędnym "gadżetem"piona3 pisze:znalazłem na necie parę urządzonek do stałego pomiaru Co2..I mam pytanko do was ,bardziej doswiadczonych..co mi polecacie ??

- krzych0062
ten bajer zweryfikował czasem ilość co2 podawnego do akwa
np;w liczniku bąbli leci babęlek 1/s, a tu na indykatorze pokazuje że zaraz co2 spadnie poniżej żółtego koloru czyli ph6,4.Coś nie tak
A tu w liczniku bąbli JBL rurka palstikowa lekko zsunęła się i część co2 szła bokiem.
Druga sprawa nie widać migeiłki od co2 -czasem tak bywa jak już gaszcz zarośnie,rzut oka na indykator ...a tu pusta butla
np;w liczniku bąbli leci babęlek 1/s, a tu na indykatorze pokazuje że zaraz co2 spadnie poniżej żółtego koloru czyli ph6,4.Coś nie tak

Druga sprawa nie widać migeiłki od co2 -czasem tak bywa jak już gaszcz zarośnie,rzut oka na indykator ...a tu pusta butla
Malawi
jakie zredukowane?lukaszLDZ pisze:zredukowane 1,5
podobnolukaszLDZ pisze:skoro to cisnienie ok 60 bar utrzymuje sie podobno prawie do samego końca?

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
MST MS 01D VIP
MST MS 01D VIP
- krzych0062
Nie wstydź się i napisz, że spada Ci do zerachodysVR6 pisze: u mnie co pól roku ta wkazówka od tych 60 barów spada. Bo na tyle mi starcza butla.

Dokładnie tak...a wiadomym jest, że im mniej płynu to i ciśnienie mniejszechodysVR6 pisze:Jedno jest cisnienie wychodzące a drugie to co jest w butli

lukaszLDZ pisze:cisnienie ok 60 bar utrzymuje sie podobno prawie do samego końca?

U mnie wskazówka spada z owych 60 bar do jakiś 50-45 około 2 tygodnie przed końcem butli. Choć ostatnio miłe zaskoczenie - lub niemiłe bo reduktor się zepsuł - wskazówka spadła do 0 a gaz drugi dzień leci ;)
Co do tematu indykator super sprawa. Sam zrobiłem z flaszeczki od testu JBL, strzykawki 5 ml i przyssawki do grzałki. Później cyknę profesjonalną fotkę moim super aparatem w telefonie i pokaże ;)
Co do tematu indykator super sprawa. Sam zrobiłem z flaszeczki od testu JBL, strzykawki 5 ml i przyssawki do grzałki. Później cyknę profesjonalną fotkę moim super aparatem w telefonie i pokaże ;)
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
60 barów to chyba to wyjściowe z butli, potem jest zredukowane
z 60 bar wyjsciowego do mniejszego 1,5 bar ( chyba takie zadanie pełni między innymi reduktor) o to mi chodziło... specem nie jestem butle mam od ponad miesiąca dopiero, no, ale podbno jest własnie tak jak mówi Alchemik, to cisnienie wyjsciowe z butli utrzymuje sie do konca prawie na podbnym poziomie, spada do 50 , 45 barow na samym końcu jakis tydzien przed zupełna pustka, więc nie ma drastycznego spadku do zera raptem;-) ZObacze jak to u mnie jest, uzytkuje juz ponad miesiąc 24h na dobe i ani drgnęło.
Apropos: gdzie mozna nabic butlę nie wymieniając na inna obdrapana tylko dac do nabicia swoja ładna nowa pomalowaną

Apropos: gdzie mozna nabic butlę nie wymieniając na inna obdrapana tylko dac do nabicia swoja ładna nowa pomalowaną

Ostatnio zmieniony 2012-01-03, 20:10 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz