Podłoże
- mario150375
Jakie to nie będę Tobie polecał, bo inni na tym forum mają znacznie większą wiedzę i doświadczenie.
Podam ile mi wyszło podłoża do akwarium o podstawie 80x35 (niedawno robiłem restart, więc mam to wszystko jeszcze w głowie
).
Zużyłem 5l worek JBL Aquabasis plus i 11 opakowań żwirku (po ok. 2kg).
Natomiast moje akwa niekoniecznie ma być strikte tylko roślinne....
Podam ile mi wyszło podłoża do akwarium o podstawie 80x35 (niedawno robiłem restart, więc mam to wszystko jeszcze w głowie

Zużyłem 5l worek JBL Aquabasis plus i 11 opakowań żwirku (po ok. 2kg).
Natomiast moje akwa niekoniecznie ma być strikte tylko roślinne....
98l - Krewetkarium
Zbyt ogólne pytanie aby móc na nie jednoznacznie odpowiedzieć. IMO lepiej dokupić Manado aby starczyło na pokrycie warstwą średnio 5-6cm. Pod to 1cm jakiegoś substratu, np. Tropica. Ewentualnie pałeczki Zafiras produkszynrafelix94 pisze: Może to Manado samo w sobie jest dobre?!

- krzych0062
Jeśli Ci to nie sprawia różnicy możesz dokupić ASII+ w kolorze brązowym...Jest podobne do Manado a sprzedawane w workach 5,4kg i bodaj 1,8kg... 

Ostatnio zmieniony 2011-12-29, 07:32 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.
Albo tańsza opcja, na spód keramzyt pokruszony a na to daj to Manado, tylko kwestia czy te 8l wystarczy, aby pokryc wierzch Twojego akwa, może byc problem i nie wystarczy, zobacz. Notabene...akwa na samym żwirku tez mozna zrobić fajne, zerknij na akwarium syjona ma tylko żwirek, kwestia odpowiedniego nawożenia.
Ostatnio zmieniony 2011-12-29, 08:44 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
Hmm ja juz wyrywałem z korzeniami rosliny, przesadzalem wzruszałem dno i nic , nawet kawałka ziemii do słupa wody. Trzeba tylko robic to delikatnie i z wyczuciem. Jednak keramzyt pod żwirem tak czy siak ma pewnie lzejsza i deliikatniejsza strukture anizeli zbita w grude ziemia pod żwirem.
Ostatnio zmieniony 2011-12-29, 15:50 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
Gdyby jeszcze obydwie te rzeczy spełniały taką samą funkcję, można byłoby porównywać je pod względem struktury i wagi. Keramzyt sprawdzi się przy żwirze o grubej granulacji i intensywnym nawożeniu słupa wody. Mimo to można dać kapsułki: Ferki albo tę nowość produkcji Zafiry. 

Ostatnio zmieniony 2011-12-29, 18:55 przez Irek, łącznie zmieniany 2 razy.