Wybór podłoża a nawożenie EI

behemoth

Wybór podłoża a nawożenie EI

Post autor: behemoth »

witam! Jako że niebawem przymierzam się do zmiany bańki na ow,będzie też trzeba zastanowić się nad podłożem.
Nie ukrywam że chodzi mi po głowie podłoże Oliviera Knotta ,w rybarium zachwalają że najlepsze ale czy warte swej ceny bo tanie nie jest?
Dodatkowo nie wiadomo jak będzie współgrało z nawożeniem metodą ei,może ma ktoś jakieś doświadczenia z tym podłożem?

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Chcesz nawozic EI czy po prostu dawkowac okreslone ilosci nawozow z soli?? Jesli chodzi o dawkowanie nawozow w ten sposob, teoretycznie... ale tylko teoretycznie powiadam, najlepszym wydaje sie byc podłoze neutralne, które w żaden sposób nie chłonie i w sposób niekontrolowany nie oddaje pierwiastków do słupa wody jak maja to w zwyczaju substraty wszelkiej masci. Wtedy jest łatwiej. Ja stosuje żwirek i nie ma czegos takiego, ze raptem mam brak fosforu czy coś w tym stylu. Ale osobiscie ne wyobrażam sobie ładnego OW na zwykłym żwirku ;-) może kwestia gustu. Niech wypowiedza sie Ci, którzy nawoża solami badź EI i stosuja specjalistyczne podłoża typu ADA lub inne. Na chwile obecna likwiduje akwarium na żwirku i ziemii i sam wybrałem podłoże - Aquatic nature pro soil, zacheciły mnie do tego wyboru pozytywne oceny oraz jego teoretyczna "łagodność" gdyz podobno nie jest tak nafszerowany nawozami jak inne, oraz nie pyli. Pozatym ładnie wygląda na zywca i jest tańszy niz ADA. ;-) Kwestia gustu... niech wypowiedzą sie inni
Łukasz

behemoth

Post autor: behemoth »

Obecnie mam As II+ który jest już 5 lat ,więc właściwości to już raczej nie ma żadnych, lub co najmniej nikłe.
Akwa było nawożone właśnie tą metodą i sprawdzała się bardzo dobrze a z podłożami typu Amazonia o ile wiem może być różnie i dlatego mam dylemat.

lukaszLDZ

behemoth pisze:Obecnie mam As II+ który jest już 5 lat ,więc właściwości to już raczej nie ma żadnych, lub co najmniej nikłe.
Akwa było nawożone właśnie tą metodą i sprawdzała się bardzo dobrze a z podłożami typu Amazonia o ile wiem może być różnie i dlatego mam dylemat.
Serio 5 lat i nie rozsypał sie?? Moze to mity o jego kruchosci, jesli nie chcesz zmieniac, włoz cos pod podłoże, jakies pałeczki kulki itp jest tego sporo. Ale jesli nawozisz kolumne wody rosliny powinny rosnac bezproblemowo tak czy siak, no chyba ze ci sie znudził ASII
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

No właśnie...pierwsza zabrała głos osoba, która nie ma żadnego doświadczenia z aktywnymi podłożami. Czy to nie jakieś kuriozum? :mrgreen: Łukasz...osobiście miałem ponad 4 lata ASII+ i wszystko było ok, gdyby nie pewne okoliczności to nadal bym je miał, jednak wyszło pewne "ale" ;-) Obecnie od ok. 1,5 mies. mam akwa na Amazonii... I obojętnie, czy to ADA, czy AA, czy Knot i AN każde podłoże nadaje się do EI...jednak w początkowej fazie trzeba trochę "potestować", bo każde podłoże ma w sobie inny potencjał nawozów ;-)
Ostatnio zmieniony 2012-01-10, 23:17 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

krzych0062 pisze:No właśnie...pierwsza zabrała głos osoba, która nie ma żadnego doświadczenia z aktywnymi podłożami. Czy to nie jakieś kuriozum?
Naucz sie czytac ze zrozumieniem, kolega nie wskazał konkretnie o jakie podłoże chodzi czy aktywne czy tez nie, pytanie było proste o rodzaj podłoża a nie jaki rodzaj aktywnego podłoża...a te są rózne czyz nie , do wybory do koloru?? Zatem podałem , ze moim skromnym zdaniem do najbardziej precyzyjnego - kontrolowanego ( jesli mozna tak w ogóle mówić) dawkowania poszczególnych pierwiastków nadaje sie teoretycznie zwykły żwirek, który nie wydziela co do zasady nic ani nie wchłania tak jak maja to do siebie aktywne. Minus to taki, że jest napewno mniej żyzny. Potem kolega napisał, że zastanawia sie narazie nad Knottem tylko tyle, więc odpowiedziałem to co wyniosłem ze swojego doświadczenia i to juz nie "kuriozum" prawda ;-) Apropos krzychu nawozisz solami badź EI?? Jesli tak to wypowidz sie i podaj poszczególne konkretne informacje koledze w pratyce a nie zbednych docinkach ;-) jesli chcesz pogadamy na priv czy tutaj jak wolisz, tyle, ze znowu zasmieci się koledze temat. Tylko sie nie obraź znowu błagam ;-)

EDIT:
na marginesie korzystam ze shrimp sanda :-P w kostce więc jakies tam aktywne jest :-P zatem kolejne Twoje założenie legło w gruzach :-P na dniach ma przyjsc pro soil do duzego akwa, zobaczymy jak to działa, tam tez bede nawoził solami, tak jak na żwirku, wówczas za jakis miesiac ,dwa, trzy wypowiem się konkretniej.
Ostatnio zmieniony 2012-01-11, 10:49 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 3 razy.
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

Łukasz proszę Cię...przestań farmazonić i używać wyświechtanego sloganu "czytaj ze zrozumieniem", bo sam tego nie doświadczasz...Tym bardziej znów jakimś kuriozum jest wypowiadanie się o aktywnych podłożach po tygodniu używania i tym bardziej nie stosując metody EI...Zrozumiałym byłoby, gdybyś takową metodę nawożenia stosował i wypowiedział się odnośnie swych spostrzeżeń co do żwirku...Przecież temat mówi jasno-"wybór podłoża a nawożenie EI". Więc, kto tu czyta bez zrozumienia? Nie chcę się wykłócać, jednak sam najpierw zrozum treść, miej doświadczenie a dopiero później zabieraj głos...
Co do podpowiedzi koledze to napisałem, że każde podłoże jest dobre do stosowania EI, które sam stosuję od ładnych kilku lat, mam w tym jakieś doświadczenie, więc jaki cel mają Twe zarzuty? Chyba tylko by pogadać sobie...tak dla idei... :-)
Ostatnio zmieniony 2012-01-11, 12:07 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

Pie....ysz trzy po trzy Krzysiek, znowu badasz zawartośc cukru w cukrze :-D albo Ci sie nudzi i to jedyne Twoje zajecie życiowe, albo juz sam nie wiem.... bez obrazy, odnosnie metody EI zapytałem kolege czy chce stosowac EI czy po prostu nawozic solami, gdyz częśc osób nieświadomie myli te pojęcia, ale oki. Sam daje niepełne dawki EI, nawoze po prostu solami i tyle. Robiłem natomiast mały eksperyment w pustym małym 30 litrowym baniaku z podłożem aktywnym zalanym wodą ( Aqua Substrate II) i dodawałem nawozy z soli własnie, stąd moje spostrzeżenia tylko tyle. Napisałem aby wypowiedzieli się inni, któzy stosuja dłuzej, krótko i na temat.
Nie odpowiedziałes mi na pytanie natomiast czy sam nawozisz EI mając aktywne podłoże w akwa, jesli nie, to zgodnie z Twoja teoria rozumowania równiez nie masz tu nic do powiedzenia ;-) :shock:
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

Że zacytuję kolegą Jabola...no ja pierdykam...Chłopie, czy naprawdę sprawia Ci ból czytanie właśnie ze zrozumieniem? Przecież gdybym nie stosował, nie miałbym wieloletniego doświadczenia to wypisywałbym takie bzdury, jak Ty? Weź się zastanów o co Ci chodzi, co znów mi zarzucasz?
Przeczytaj sobie jeszcze raz co napisałem
krzych0062 pisze:Co do podpowiedzi koledze to napisałem, że każde podłoże jest dobre do stosowania EI, które sam stosuję od ładnych kilku lat, mam w tym jakieś doświadczenie, więc jaki cel mają Twe zarzuty? Chyba tylko by pogadać sobie...tak dla idei... :-)
I skończ te ataki, poprzyj rady swoją praktyką a nie domysłami i słowami innych...To tyle z mej strony. :evil:

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

lukaszLDZ pisze: albo Ci sie nudzi i to jedyne Twoje zajecie życiowe, albo juz sam nie wiem....
To teraz Ty się na mnie nie obraź Łukasz, ale od dłuższego czasu mam wrażenie, że to raczej do Ciebie się odnosi. Ponadto chcesz na siłę zabłysnąć na forum, strącając z piedestału wszystkie inne wypowiedzi, które nie pokrywają się z Twoimi teoriami, wydaje mi się, że trochę pokory to coś, dzięki czemu można dużo osiągnąć.. :-).
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

lukaszLDZ

PRzeczytaj uwaznie tytuł tematu, jego treść oraz słowo po słowie moje wypowiedzi, powtarzać sie nie bede, bo nikt mi za to nie płaci, zreszta o brak umiejętności czytania chyba Cie nie posądzam, najwyzej problem może stanowic rozumienie słowa pisanego. Napisałem Ci co i jak wyżej jesli nie kumasz czegoś, proponuje szkołę dla dorosłych ;-) jak cos podam namiar. ;-) Z mojej strony równiez tyle, nie mogę dyskutować z kims nierozgraniętym, wybacz.

EDIT: Odnosnie postu Zafiry, nie obrażam sie, jak mówie opisuje swoje doświadczenia i stricte odnosze sie do pytań i tego co obserwuje z własnych doświadczeń, i prosze ciebie rozniez o doczytanie tego co napisałem, ze zacytuje własna wypowiedź : mniej wiecej: cyt: niech wypowie sie ktos bardziej dośwaidczony" , co zostało skomentowane przez Krzycha w sposób uszczypliwy, więc moja odpowiedx na to, była i zawsze będzie równiez uszczypliwa. Wszelkie uwagi i konwersacje chętnie uskutecznie na priv lub na spotkaniu w lutym ;-) Odnosnie błyszczenia to raczej nie mam takiego zamiaru, nie jestem ze złota ;-)
A zaczepki uszczypliwych zgryźliwych ludzi, nigdy nie pozostana bez odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 2012-01-11, 12:32 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

Żałosny jesteś...I widzę, że ta szkoła nic Ci nie dała, zapisz się na semestr powtórkowy...adres znasz, szkołę z autopsji wynika.

lukaszLDZ

krzych0062 pisze:Żałosny jesteś...I widzę, że ta szkoła nic Ci nie dała
Hm byc może ;-) jednak wobec tego Ciebie stawia to chyba jeszcze w gorszym świetle
Łukasz

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Łukasz, Krzysiek napisał to, cyt:
"No właśnie...pierwsza zabrała głos osoba, która nie ma żadnego doświadczenia z aktywnymi podłożami. Czy to nie jakieś kuriozum? :mrgreen:"

Czy to jest takie obraźliwe?, nie potrzebie się aż tak spinasz i Twoje musi być na wierzchu ;-) .
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

lukaszLDZ

Moze i masz racje Zafira, tylko mozna było odpowiedzieć konkretnie rzeczowo i bez uszczypliwości, zwłaszcza, ze sam zasugerowałem, aby wypowiedział się ktos ktoś bardziej obeznany w danym konkretnym temacie, ja jedynie opisałem swoje spostrzeżenia a odnnosnie niektórych powszechnie utartych teoriach przekonaniaach, o których wspominasz, ze rzekomo zrzucam je z piedestału, to powiem, ze widac nie sprawdziły sie u mnie i tyle. Zatem uważam, że moja riposta była uzasadniona. Nie mam zamiaru nikogo obrażać. Nistety w/w kolega dał mnie i nie tylko mnie, sie poznac jako osoba często niepotrzebnie czepliwa, uszczypliwa...na proste pytanie, na które mozna dac prostą konkretną odpowiedź, zazwyczaj wtrąci z boku cos co nie ma wspólnego z tematem a co wzbudza własnie do takich pobocznych bzdurnych dyskusji. Ponadto skąd kolega ma wiedziec jakie mam osobiste doświadczenia z substratami. Nie czuje obowiązku informowac o wszystkim tutaj,udzieliłem uważam, konkretnej i rzeczowej odpowiedzi na post autora tematu, podkreślając dokładnie, że sa to moje doświadczenia jakies tam, prawda?...które sa przez Niego podważane... To moje prywatne odczucia, nic nie poradze, że sa takie.
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”