Nowe działy
Pomysł ogólnie dobry i popieram go, jeśli ktoś z 'nowych' się przyłoży i poświęci klika min. na poczytanie może uniknąć wiele błędów. Opisać można wszystko od baniaka, przez rośliny po obsadę aż do nawozów i parametrów. W razie jakiś pytań w odp. dziale będzie można zadać pytanie, taka dyskusja może być też pomocna wielu osobom.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98
Temat jest utworzony, coś zacząłem tworzyć. I tak jak napisał żaba, piszcie uwagi pod moim postem, i wtedy albo ja albo mod poprawi mój tekst.
Ja piszę to głównie na podstawie swoich doświadczeń. I raczej ogólnie, żeby był pogląd na całość zagadnienia, jeżeli będzie potrzeba to tekst będzie uszczegóławiany.
Ja piszę to głównie na podstawie swoich doświadczeń. I raczej ogólnie, żeby był pogląd na całość zagadnienia, jeżeli będzie potrzeba to tekst będzie uszczegóławiany.
Moja była Tanganika -
Heheheh no jak dla mnie to jest zbyt szczegółowo, np po co osobie początkującej wiedzieć cokolwiek o lampach uv, szczególnie, że jak słusznie zauważyłeś są one zbędne w akwarium i bardziej szkodzą niż pomagają. Takie informacje są oczywiście potrzebne i warto żeby one były, ale przeczyta je osoba już wyraźnie zainteresowana tematem. Myślałem raczej i krótkim, ale intensywnym poradniku, który opisze podstawowe błędy i wyjaśni w krótki i prosty sposób jak należy postępować z rybami. Bo informacje o co2, o nawożeniu, o widmach światła, o wyższości/niższości ceramiki nad gąbką itd są jak najbardziej ważne, potrzebne, ale całkowity laik zgubi się w nich i zniechęci. Jemu trzeba szybko wyjaśnić dlaczego ma nie trzymać welonka i suma w 25litrach. Postaram się dziś stworzyć taki krótki wstępniak dla zupełnie zielonych. A to co Ty robisz to taka już większy artykuł do przetrawienia na kilka wieczorów. Jak się to razem połączy to powinno być git.
Dział dla początkujących nie musi być bardzo okrojony, fakt że może wiedza o lampie UV nie jest potrzebna bo na dobrą spr. mógł o niej nie słyszeć i zacznie sobie nią głowę zawracać, ale przyda się bardziej doświadczonym, którzy nie są 'wyjadaczami'.
Ja myślałem zrobić to na zasadzie 'drzewka' coś jakby spis treści różnych informacji i po zaznaczać co jest typową podstawą co jest rozszerzeniem itp. Taka osoba mogłaby czytać rzeczy w zależności od poziomu swojej wiedzy a z czasem uzupełniać ją.
Ja myślałem zrobić to na zasadzie 'drzewka' coś jakby spis treści różnych informacji i po zaznaczać co jest typową podstawą co jest rozszerzeniem itp. Taka osoba mogłaby czytać rzeczy w zależności od poziomu swojej wiedzy a z czasem uzupełniać ją.
-
- Kontakt:
Żeby było jasne powiem czego oczekuje, bo chyba mogę mieć jakieś oczekiwania.
Żeby było łatwiej to iluzorycznie przyjmijmy że te tematy w ramkach pozostaną.
Wyjaśnię to np. na podstawie oświetlenia.
W dowolnej kolejności.
Jaką role odgrywa oświetlenie ?
Procesy zachodzące w zbiorniku podczas fazy jasnej i ciemnej [fotosynteza]
Rodzaje oświetlenia, rodzaje lamp i świetlówek.
Czas oświetlania.
Bezpieczeństwo.
To ma być prosty przewodnik w którym będzie opisane wszystko w prosty sposób, krok po kroku.
Co do lamp uv to rzeczywiście wystarczy tylko malutka wzmianka o jej zastosowaniu.
Trzeba się skupić na najważniejszych elementach, tak aby Osoba zaczynająca przygodę z akwarystyką miała dużo łatwiej i nie popełniła niepotrzebnych błędów.
Całość musi być prosta i przejrzysta, pozbawiona domysłów.
Żeby było łatwiej to iluzorycznie przyjmijmy że te tematy w ramkach pozostaną.
Wyjaśnię to np. na podstawie oświetlenia.
W dowolnej kolejności.
Jaką role odgrywa oświetlenie ?
Procesy zachodzące w zbiorniku podczas fazy jasnej i ciemnej [fotosynteza]
Rodzaje oświetlenia, rodzaje lamp i świetlówek.
Czas oświetlania.
Bezpieczeństwo.
To ma być prosty przewodnik w którym będzie opisane wszystko w prosty sposób, krok po kroku.
Co do lamp uv to rzeczywiście wystarczy tylko malutka wzmianka o jej zastosowaniu.
Trzeba się skupić na najważniejszych elementach, tak aby Osoba zaczynająca przygodę z akwarystyką miała dużo łatwiej i nie popełniła niepotrzebnych błędów.
Całość musi być prosta i przejrzysta, pozbawiona domysłów.
-
- Kontakt:
- megalomaniacc
- Moderator
Uwazam ze to co tworzy cina, jest bardzo przydatna baza wiedzy dla wszystkich.
Natomiast myslalem ze gdy powstawal ten temat bedzie on troche jak przewodnik niz baza widzy, co nie pomniajsza wartosci tematu.
Uwazam ze osoba ktora dopiero chce zaczac zabawe z akwarystyka to, czlowiek w wieku 14-20 lat (z rególy
), porywajaca sie na zbiornik 25-112 litrów. I to u takich osob powinno sie zaszczepic pozytywne zarzadzenia akwarium. Tamat cmepro w niektorych miejscach przeznaczony jest dla juz sredniozawansowanych akwarystow, bo o sklejaniu akwarium u szklarza to przecietny Kowalski, ktory nie mial pojecia o akwarystyce to raczej nie mysli, pojdzie do zoologicznego i kupi to co mu wcisnie sprzedawca.
To co tworzysz tak naprawde znajdzie sie (nie wszystko) w kazdej ksiazce o zakladaniu akwarium.
Genrealnie ja sam mysle zby w swoim "kaciku" o czarnych wodach stworzyc krok po kroku jak zalozyc ten biotop. Oczywiscie bedzie to tresc przeznaczona glownie dla osob ktore juz sprobowaly akwarystyki i chca sie ukierunkowac w strone BW, ale nie omieszkam zamiescic tam rowniez informacji czego nie wolno robic na poczatku.
[musze tylko zebrac sie w sobie i zabrac do roboty :P ]
Podsumowujac temat cina, jest potrzebny i na pewno przyda sie nie jednemu. Ale dla Jasia Kowalskiego lat 14 ktory chce kupic zlota rybke i kule to troche za duzo
Natomiast myslalem ze gdy powstawal ten temat bedzie on troche jak przewodnik niz baza widzy, co nie pomniajsza wartosci tematu.
Uwazam ze osoba ktora dopiero chce zaczac zabawe z akwarystyka to, czlowiek w wieku 14-20 lat (z rególy

To co tworzysz tak naprawde znajdzie sie (nie wszystko) w kazdej ksiazce o zakladaniu akwarium.
Genrealnie ja sam mysle zby w swoim "kaciku" o czarnych wodach stworzyc krok po kroku jak zalozyc ten biotop. Oczywiscie bedzie to tresc przeznaczona glownie dla osob ktore juz sprobowaly akwarystyki i chca sie ukierunkowac w strone BW, ale nie omieszkam zamiescic tam rowniez informacji czego nie wolno robic na poczatku.
[musze tylko zebrac sie w sobie i zabrac do roboty :P ]
Podsumowujac temat cina, jest potrzebny i na pewno przyda sie nie jednemu. Ale dla Jasia Kowalskiego lat 14 ktory chce kupic zlota rybke i kule to troche za duzo
Ostatnio zmieniony 2009-01-02, 15:42 przez megalomaniacc, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Hmm może nie zrozumiałem dokładnie o czym piszesz ale jeśli chodzi o bazę wiedzy to tworzy ją kolega cina a pomysł na dział dla początkujących to również jego pomysł.megalomaniacc pisze:Uwazam ze to co tworzy cmepro, jest bardzo przydatna baza wiedzy dla wszystkich.
Ja osobiście nie widzę tu żadnej swojej zasługi, jedyne o czym pisałem to podział na zagadnienia podstawowe i rozszerzone.
Ale jeśli się mylę to mnie popraw

- megalomaniacc
- Moderator
- megalomaniacc
- Moderator
Dział Galeria poddział Akwaria
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez megalomaniacc, łącznie zmieniany 1 raz.