Początkujący Pytania

ODPOWIEDZ
kenagi

Początkujący Pytania

Post autor: kenagi »

Witam!

Chcę złożyć akwarium. Nie będzie ono duże na początek bo 40x25x25 czyli jakieś 30 litrów.

1 Czy podłoże Aqua Substrate II będzie dobrym podłożem dla roślin różnego typu i czy mogę używać tylko tego podłoża czy powinno się mieszać ze żwirkami??

2 Ile roślin powinienem mieć w tak małym akwarium żeby było ładnie (tylny plan, środkowy plan oraz przód)

3 ile rybek maksymalnie mogę mieć w takim akwarium

Jeśli pomożecie mi z tymi pytaniami przemyśle pewne moje pomysły i dalej będę się dowiadywał od bardziej doświadczonych.

Czekam na odpowiedzi proszę pomóżcie

Pozdrawiam Piotr (kenagi)

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

ryb za dużo tu nie wpuścisz, za to z roślinami możesz poszaleć, może bardziej powiedz co chcesz zrobić?
roślinniaka, nature, biotop?
od tego zaczniemy, a potem już poleci

wrzuć fotki baniaków, które Ci się podobają
Co by tu napisać... :-P

kenagi

(nie zaczyna się od "a więc")

a więc :P narazie z roślin zakupiłem utricularia gaminifolia i jest sobie w akwarium bez rybek (żeby miała spokój podczas ukorzeniania).

Tylko mam pytanie. Jak długo morze trwać okres ukorzeniania?

co do pozostałych roślin to jeszcze nie rozpędzam się ponieważ obecne akwarium ma grube ścianki i pokrywa mi nie wchodzi ale za jakiś tydzień będę miał kolejne więc tam chciałbym docelowo już coś sadzić.

co znaczy biotop?

kenagi

czy obrazki mam umieścić za pomocą IMG?

Awatar użytkownika
cliper

Post autor: cliper »

Tak. Kopiujesz odpowiedni link i wstawiasz to w ten tag.

Biotop (gr. bíos życie, tópos miejsce) – środowisko życia biocenozy, środowiskowa część ekosystemu. Pierwotnie biotopem określano tylko abiotyczne elementy siedliska. Obecnie często rozumiany jest jako siedlisko nieożywione zmienione przez biocenozę. Biotop razem z biocenozą tworzy ekosystem.

Zbliżonym terminem jest siedlisko (habitat), określane jako zespół czynników niezależnych od biocenozy.

W akwarystyce i terrarystyce biotopem potocznie określa się wzorzec warunków środowiska, z którego pochodzą hodowane zwierzęta i rośliny. Przygotowanie i pielęgnacja akwarium lub terrarium środowiskowego zmierza do zapewnienia warunków możliwie zbliżonych do naturalnych (np. biotop tanganikański, biotop malawijski czy biotop południowoamerykański).

Tak po prostu biotop to miejsce zycia ryb. Ryby sa z calego swiata. Jesli do jednego banka wrzucisz ryby z Ameryki pln,pld, Afryki, Azji, itd... to nie bedzie im dobrze. To wszystko zalezy od wody, rozne ph, temperatura. Jedne ryby preferuja jak jest duzo roslin, drugie jak malo. Niektore zyja w polmroku, niektore potrzebuja swiatlo i itp. Jesli dopiero zaczynasz swoja przygode z rybami to najpierw poczytaj o nich. Wybierz te, ktore ze soba w jednym zbirniku beda mogly "wspolgrac" i bedzie im w nim "dobrze".
Ostatnio zmieniony 2014-11-29, 16:32 przez cliper, łącznie zmieniany 2 razy.

kenagi

Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2014-11-30, 23:19 przez kenagi, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”