Obsada do 350-450L plus kilka pytan

ODPOWIEDZ
daniel1022

Obsada do 350-450L plus kilka pytan

Post autor: daniel1022 »

Witam wszystkich.

Chcę wystartować z nowym akwa, zastanawiam się nad obsadą.Myślałem nad skalarami, brzankami np sumatrzańskimi, duch amazoński ewentualnie 2, pielęgniczki kakadu/ramirezy.
Jako zamiennik za brzanki bądź z nimi tęczanki?

Co o tym sądzicie? Czy ktoś z forumowiczów trzyma ducha/y? Jestem ciekaw czy można je trzymać w kilku szt bo teorii jest wiele..

Następne pytanie, filtr zew. nigdy z takimi nie miałem do czynienia, jaki polecacie? :oops:

Co do obsady, krytyka wskazana jak najbardziej :).
Pozdrawiam Daniel

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Duchy w takim akwarium raczej pojedynczo, mogą się tłuc po podrośnięciu. Zdajesz sobie sprawę, że te ryby rosną duże, po kilkadziesiąt cm długości i są to drapieżniki, które mogą zająć się drobnymi rybami?
Z brzankami sumatrzańskimi może być kiepsko, potrafią ganiać i obgryzać inne ryby, zwłaszcza płetwiaste. Więc może inne, spokojniejsze gatunki brzanek jak pięciopręgie, różowe, wielkołuskie itd? A może razbory?
Jeśli podobają Ci się tęczanki to może pomyśl o akwarium tylko z nimi? To bardzo ciekawe, różnorodne i dobrze pasujące do roślin ryby.
Skalarów nigdy nie trzymałem, ale wiem że potrafią dość mocno szaleć, zwłaszcza podczas tarła.
Jakie dokładnie będą wymiary tego akwarium?

daniel1022

O brzankach wiem, lecz uważam ze gdy się dobrze karmi te potworki są w miarę "normalne". Duchy tak, biorę pod uwagę ze rosną duże, ale są piękne..
150dł.x50szer.x60wys. takie max będzie mieć wymiary.
Ostatnio zmieniony 2015-03-16, 06:21 przez daniel1022, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam Daniel

sulejman

Post autor: sulejman »

brzanki sumatrzańskie naprawdę odradzam - miałem. Dobre karmienie nie zmienia natury zwierząt. lubią ganiać inne ryby i obgryzać płetwy tak to już z nimi jest. Z skalarami ładnie się prezentuje razbora klinowa. a może tanganika ? Co do ducha nie wypowiadam się bo nie miałem. co do skalarów to nawet w tak dużym zbiorniku max 3 dobrane pary. ja mam 375 litrów i gdy dobrana para skalarów tarła się pozostałe ryby tłoczyły się w 2gim końcu akwarium. a samiec skalara z 2giej pary został zabity przez trącą się parę
zibi

daniel1022

Tanganika, tak tak tak. Tylko muszę dorwać jakiegoś hodowce :).
Znajomy mi wkręcił trofcie... Po prostu są piękne :D
Pozdrawiam Daniel

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”