Filtracja i podmiany wody przez dno akwarium [800L]
Filtracja i podmiany wody przez dno akwarium [800L]
Jak że już pytałem na RA i podforaku, muszę też zapytać na moim łódzkim forum. Zbliżam sie powoli do postawienia akwarium 800 litrów. Bedzie stawiane w nowym domu, więc chciałbym wszystko z hydraulikiem dobrze zrobić. Nie chce sumpa i komina. Marzą mi sie jeden albo 2 filterki Eheima 3 1200 XL 2080 które byłyby podłączone do akwarium przez dziury w dnie akwarium, dokładnie to widać w 1:15 minucie poniższego filmu.
Podmiany też chciałbym robic przez dziure w dnie i wylot prosto do kanalizy a wlot ze zbiornika 300 litrowego który miałbym w suszarni. Żeby sie za to zabrać potrzebuje pomocy osób którzy cos takiego juz robili.
F I L M
Podmiany też chciałbym robic przez dziure w dnie i wylot prosto do kanalizy a wlot ze zbiornika 300 litrowego który miałbym w suszarni. Żeby sie za to zabrać potrzebuje pomocy osób którzy cos takiego juz robili.
F I L M
No cóż, w zasadzie nie różni się to dużo od standardowych otworów w dnie akwarium, które występują w każdym kominie. Różnica jest w lokalizacji i braku samych ścianek komina. Będzie działało i tyle. Czy od spodu podłączysz kubełek, czy pompę do sumpa to w zasadzie nie ma znaczenia, tu i tu pompa tłoczy a z drugiej strony odbiera wodę. Możesz tam dawać trójniki, zawory, żeby odprowadzać wodę do kanalizacji itd. Ale polecam sump, mniejszy koszt, duuużo większa powierzchnia filtracyjna i więcej miejsca na osprzęt.
- arturromarr
Rób zdjęcia i daj koniecznie foto-relację z instalacji zbiornika.
Też trochę myślałem o sumpie i zastanawiam się czemu wszyscy robią kominy, które napewno nie upiększają zbiornika i trzeba wiercić otwory w dnie. Zamiast tego można zrobić z tyłu albo boku mały pojemnik prelewowy.
Tu jest ładnie opisane:
http://forum.arowana.pl/index.php?topic=1970.0
Zastanawiam się czy ma to jakieś wady w porównaniu z typowym kominem?
Też trochę myślałem o sumpie i zastanawiam się czemu wszyscy robią kominy, które napewno nie upiększają zbiornika i trzeba wiercić otwory w dnie. Zamiast tego można zrobić z tyłu albo boku mały pojemnik prelewowy.
Tu jest ładnie opisane:
http://forum.arowana.pl/index.php?topic=1970.0
Zastanawiam się czy ma to jakieś wady w porównaniu z typowym kominem?
Sam niedługo stanę przed wyborem jaką filtrację zastosować w swoim akwarium.
Co prawda nie będzie to 500 litrów ale litraż który już pozostawia pole do popisu.
W mojej aktualnej 250 przeszkadza mi trochę fakt czyszczenia filtrów kubełkowych. Po odpięciu do czyszczenia, pomimo zaworów kilka godzin słychać szum odpowietrzenia. Do tego wyciągnięcie tego kolosa z szafki też do przyjemności nie należy.
Kolejna rzecz jest taka, że mam poprowadzoną wodę i kanalizację specjalnie do akwarium aby zrobić automatyczną/półautomatyczną podmianę. Nie wiem jeszcze jak to zrobię ale pięknie byłoby wyeliminować węże i wiadra przy podmianie. Do tego chyba potrzebny SUMP.
I jeszcze jedno.Mam ogrzewanie podłogowe w miejscu akwarium, SUMP stojący na podłodze będzie dodatkowo grzał wodę.
Co prawda nie będzie to 500 litrów ale litraż który już pozostawia pole do popisu.
W mojej aktualnej 250 przeszkadza mi trochę fakt czyszczenia filtrów kubełkowych. Po odpięciu do czyszczenia, pomimo zaworów kilka godzin słychać szum odpowietrzenia. Do tego wyciągnięcie tego kolosa z szafki też do przyjemności nie należy.
Kolejna rzecz jest taka, że mam poprowadzoną wodę i kanalizację specjalnie do akwarium aby zrobić automatyczną/półautomatyczną podmianę. Nie wiem jeszcze jak to zrobię ale pięknie byłoby wyeliminować węże i wiadra przy podmianie. Do tego chyba potrzebny SUMP.
I jeszcze jedno.Mam ogrzewanie podłogowe w miejscu akwarium, SUMP stojący na podłodze będzie dodatkowo grzał wodę.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Alchemik, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
Ja myśle nad wklejeniem dodatkowej ściany o wsadzeniu grubej gąbki i pompy
Całość będzie działać na zasadzie przelewu a powierzchnia filtracyjna to cały bok baniaka wstępnie 100/70/30 cm ewentualnie takie dwa zrobie
Baniak ma być betonowy z wklejona przednia szyba
Podloze to piach a za ruch wody bedą robić turbiny jak w morszczuki
Taki mam wstępny plan baniaka mieć minimum 3 m ale może zrobię w rogu łamany 2 + 2 m
Podmianki planuje zamiast do kanalizacji to do beczki w ogrodzie i do podlewania kwiatów na pewno będzie cała hydraulika podciągniętą pod zbiornik plus ogrzewanie na termostat i z pieca rurkami jak w podłogowe
Filtrację chce oprzeć na ceramice i gąbkach z wierzchu
Całość będzie działać na zasadzie przelewu a powierzchnia filtracyjna to cały bok baniaka wstępnie 100/70/30 cm ewentualnie takie dwa zrobie
Baniak ma być betonowy z wklejona przednia szyba
Podloze to piach a za ruch wody bedą robić turbiny jak w morszczuki
Taki mam wstępny plan baniaka mieć minimum 3 m ale może zrobię w rogu łamany 2 + 2 m
Podmianki planuje zamiast do kanalizacji to do beczki w ogrodzie i do podlewania kwiatów na pewno będzie cała hydraulika podciągniętą pod zbiornik plus ogrzewanie na termostat i z pieca rurkami jak w podłogowe
Filtrację chce oprzeć na ceramice i gąbkach z wierzchu
Co by tu napisać... 

Ło matko. Mój ma mieć ok 1.40m niestety raczej większy nie wjedzie. Miał być 1.80 ale przejście będzie zbyt małe. Nadrobię regałem z krewetkami i roślinami w innym pomieszczeniu ;P
Co do filtracji z przegrodą. Z powodzeniem stosowane jest coś podobnego w krewetkariach jako hamburg i wszystko gra. Sam mam takie krewetkarium drugi rok i brak oznak przytkania gąbki. Twoja opcja zakłada wklejenie dodatkowego akwarium z boku lub z tyłu, niestety wymaga to miejsca. Chyba zostaje jednak SUMP z mało atrakcyjny komin....
Co do filtracji z przegrodą. Z powodzeniem stosowane jest coś podobnego w krewetkariach jako hamburg i wszystko gra. Sam mam takie krewetkarium drugi rok i brak oznak przytkania gąbki. Twoja opcja zakłada wklejenie dodatkowego akwarium z boku lub z tyłu, niestety wymaga to miejsca. Chyba zostaje jednak SUMP z mało atrakcyjny komin....
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
- arturromarr
Obejrzyj sobie te rysunki z linka, który podałem. To mogą być odpowiednio połączone rury i kolanka. W dużych zbiornikach można użyć rurek kanalizacyjnych, są tanie ogólnodostępne i w dużej rozpiętości śrenic 35-160mm.Alchemik pisze: Twoja opcja zakłada wklejenie dodatkowego akwarium z boku lub z tyłu, niestety wymaga to miejsca.
Każdy więc coś dobierze do swojego zbiornika.
Muszę się chyba bardziej w to wczytać, bo faktycznie wydaje się być interesujące.
To co przychodzi mi na myśl, to jak się zachowa taka rurka iść coś do niej wpadnie i zatka. Zalanie murowane. Z sumpa woda dalej leci do akwarium a brak powrotu robi resztę.
Edit :
https://youtu.be/UZytENJZtJw
Dla mnie rozwiązanie idealne, chyba;) . Jedna duża rurka jak przy skimmerze i tyle. Za przelew odpowiadaja te rurki z tyłu akwarium. Potem woda do sumpa i już. Nie bardzo rozumiem do czego jest to coś co podobne jest do napowietrzacza. To chyba jest jakaś pompka.
To co przychodzi mi na myśl, to jak się zachowa taka rurka iść coś do niej wpadnie i zatka. Zalanie murowane. Z sumpa woda dalej leci do akwarium a brak powrotu robi resztę.
Edit :
https://youtu.be/UZytENJZtJw
Dla mnie rozwiązanie idealne, chyba;) . Jedna duża rurka jak przy skimmerze i tyle. Za przelew odpowiadaja te rurki z tyłu akwarium. Potem woda do sumpa i już. Nie bardzo rozumiem do czego jest to coś co podobne jest do napowietrzacza. To chyba jest jakaś pompka.
Ostatnio zmieniony 2017-04-29, 12:27 przez Alchemik, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
- arturromarr
to jest właśnie przykład z tamtego forum.arowana:
http://forum.arowana.pl/index.php?actio ... 1964;image
Nic ci nie zatka, bo nacinasz grzebień jak w tym filmie co wrzuciłeś.
http://forum.arowana.pl/index.php?actio ... 1964;image
Nic ci nie zatka, bo nacinasz grzebień jak w tym filmie co wrzuciłeś.
Ostatnio zmieniony 2017-04-29, 18:35 przez arturromarr, łącznie zmieniany 1 raz.