Tanganika 112 l -przeprowadzka

ODPOWIEDZ
FONER

Tanganika 112 l -przeprowadzka

Post autor: FONER »

witam,
sprawa wygląda tak, że przenoszę moje muszlowce wielopręgie (4) z 64 l do 112
mam kilka pytan do ludzi w temacie:
1. czy muszę odbyć okres dojrzewania czy mogę przenieść dotychczasowe ryby?
przeleje 64 l wody ze starego szkła
2. chciałbym dołożyć jakiś inny gatunek co polecacie? myślałem o leleupi lub naskalniakach
3. czy wystarczy mi filtr wew czy niezbędny będzie kubełek?
4. jakie kamienie wspomogą utrzymanie ph? obecnie mam łupki
5. chcialbym posadzić anubiasy (2) czy mogę je posadzić w ziemi ogrodowej czy lepiej jest
przywiązać je do skałek?
6. czy karmienie wyłącznie żywym pokarmem przynosi lepsze efekty w wybarwianiu ryb
tanganicznych?

dziekuję z góry za odpowiedzi,
tomek

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

ad1 przelewasz całą starą wodę i dolewa do pełna świeżej, nie powinno być problemow, sam tak robiłem
ad2 do takiego litrarzu nic więcej nie dokładaj
ad3 dobry wewnętrzny powinien wystarczyć, ale kubełek nie będzie złym rozwiązaniem
ad4 wapień
ad5 przywiązać do skał bo inaczej zgniją korzenie jak zakopiesz w ziemi, a po za tym nie syp ziemi do akwa z muszlowcami
ad6 nie, ja cały cały czas karmie mrozonkami i jest ok

Awatar użytkownika
wwwampir

Post autor: wwwampir »

1. wypadałoby kilka dni odczekać ale ja bym nie wytrzymał i poszedł na żywca przelewając wodę ze starego baniaka i przekładając filtr.

2. Drugi gatunek jest kuszący ale 112 to też nie za wielki baniak a monokultury są moim zdaniem ciekawsze w baniakach do 200l.

3. Wszystko zależy od podmian wody i od obciążenia baniaka obsadą, kubeł się przyda dla Twojej wygody i bezpieczeństwa ryb (co 2 filtry to nie jeden jeden jak mawia przysłowie) ale od biedy na częstych podmianach też można przeżyć.

4. Wapienie, piaskowce.

5. W ziemi są kwasy humusowe (w dużym uproszczeniu)a kwas i Tanganika niebardzo się komponują, poza tym anubiasy sadzi się na kamieniach albo korzeniach (najczęściej) nie lubią gdy ich kłącze jest w podłożu (chociaż widziałem piękne anubiasy zasadzone w żwirku ale trzymajmy się kanonów :) ).

6. Pokarm to tylko jedna ze składowych wybarwienia, a urozmaicenie pokarmu na ogół przynosi dobre efekty nie tylko w wybarwieniu.

FONER

a czy dołożyć muszlowców? wiem że te są z jednego źródła, może ktoś z Was ma do sprzedania samiczki?

piszecie o częstych podmianach - do tej pory podmieniałem 20% raz w tygodniu czy coś zmienić?
Ostatnio zmieniony 2010-04-08, 19:01 przez FONER, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

podmiany odpowiednie

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Na razie nie mam nic do sprzedania bo za małe są, jak podrosną możemy się wymienić

FONER

ile mogę ich dopuścić na te 112 l? jak wyglądają zaloty muszlowców? czy możliwe jest że pociaranie się dwóch ciągle tych samych sztuk to początek tarła? może głupie pytanie ale zauważyłem coś takiego

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”