Start Azji- proszę o sugestie
-
Start Azji- proszę o sugestie
Witam forumowiczów, to po pierwsze. Posiadam obecnie akwa 100l towarzyskie, gdzie większość obsady to labiryntowce. w przyszłym tygodniu przywiozą mi nowe akwa- 300 litrów. Chciałabym stworzyć juz konkretnie Azję. proszę o rady w kwestii : 1)podłoża, bo nie mam pojęcia ile na 300tkę mi tego wlezie, 2) filtra- obecnie mam wewnetrzny, ale on nie pociagnie większego, 3) grzałka która poradzi sobie z litrażem, 4) mam dwa haremy wielkopłetwów, jeden bojownika i stadko razborek klinowych. W planach ostrogony daya. Będzie dobrze ?
-
Też słyszałam i czytałam, że nie powinno się trzymać ich razem, ale o dziwo wcale sobie nawet w tej seteczce nie wchodzą w drogę... bardziej między soba sie wewnątrzgatunkowo przepychają.... Może miłe osobniki mi sie trafiły :)
Z filtrem.. wolę wyłożyć raz więcej kaski, niż za miesiąc się wściekać, że się popsuło....
Z filtrem.. wolę wyłożyć raz więcej kaski, niż za miesiąc się wściekać, że się popsuło....
-
-
Ja mam 2217 , nic dodać nic ująć.Irek pisze:No to jakiś Eheim, może 2217 lub 2215?
Moja była Tanganika -
-
Re: Start Azji- proszę o sugestie
Objętość zbiornika to za mało danych do określenia ilości potrzebnego podłoża. Na tej podstawie można tylko podać wartość typu "się mi wydaje". Potrzebna jest powierzchnia dna i wysokość warstwy podłoża, jaką chcesz mieć. Spokojnie możesz tę objętość wyliczyć sama, a jeśli Ci podpowiem, że litr żwirku waży około 1,7 kg, będziesz dokładnie wiedziała, ile zakupić.Gosiaczek86 pisze:proszę o rady w kwestii : 1)podłoża, bo nie mam pojęcia ile na 300tkę mi tego wlezie
P.S. Czy masz coś wspólnego z Żychlinem?
-
HHmmm... warstwę taką, żeby roslinki utrzymała, ale na szczególnie grubej mi nie zalezy . Ale z takim przelicznikiem to już sobie poradzę jesli chodzi o podłoże. Spytałabym tylko jeszcze jaka granulacja byłaby najlepsza, czy to bez znaczenia....
Z Żychlinem.... no nie, nie mam, poza tym, że czasem przejazdem tam byłam :) A skąd to pytanie ? Pozdrawiam , Gośka
Z Żychlinem.... no nie, nie mam, poza tym, że czasem przejazdem tam byłam :) A skąd to pytanie ? Pozdrawiam , Gośka
Witam, jak chcesz mieć dużo roślin i chcesz, żeby dobrze rosły, to wypada coś pod ten żwirek podłożyć. Albo substrat jakiś albo chciaż ziemię ogrodową (poczytaj o low-tech).
Myślę, że taka warstwa podłoża w sumie to ok 10 cm, żeby korzenie miały gdzie się rozrastać. Przy 300l, to już można zaszaleć.
Jeżeli chodzi o granulację, to najlepiej 2-4mm, a poza tym jeżeli dużo roślin i jakieś ryby przydenne, to bazalt raczej odpada bo jest za ostry. Niektórzy go jakoś stępiają bębnowo, np. w betoniarkach, ale czy gra warta świeczki?
Ja mam Eheima 2226 już 5 lat i bez żadnych problemów. Pewnie tego modelu już nie ma na rynku i pewnie Ty potrzebowałabyś ciut większy, ale ja tę markę dla filtrów polecam. Inne wewnętrzne w innych baniaczkach też mi się dobrze sprawowały. Tylko, źe jest to spory wydatek.
I do tego kubełka dołozyłbym jeszcze wewnątrz jakąś turbinkę z gąbką, żeby wyczyścił wodę z najmniejszych drobinek.
I to tyle.
Wojtek
Myślę, że taka warstwa podłoża w sumie to ok 10 cm, żeby korzenie miały gdzie się rozrastać. Przy 300l, to już można zaszaleć.
Jeżeli chodzi o granulację, to najlepiej 2-4mm, a poza tym jeżeli dużo roślin i jakieś ryby przydenne, to bazalt raczej odpada bo jest za ostry. Niektórzy go jakoś stępiają bębnowo, np. w betoniarkach, ale czy gra warta świeczki?
Ja mam Eheima 2226 już 5 lat i bez żadnych problemów. Pewnie tego modelu już nie ma na rynku i pewnie Ty potrzebowałabyś ciut większy, ale ja tę markę dla filtrów polecam. Inne wewnętrzne w innych baniaczkach też mi się dobrze sprawowały. Tylko, źe jest to spory wydatek.
I do tego kubełka dołozyłbym jeszcze wewnątrz jakąś turbinkę z gąbką, żeby wyczyścił wodę z najmniejszych drobinek.
I to tyle.
Wojtek
-
Bardzo dziekuję za tak rozbudowaną odpowiedź :)
Jesli nie bazalt, to co żeby zachowac ciemne podłoże?
Myślę że zdecyduję sie na substrat... z niego na pewno robale nie powyłażą z biegiem czasu
Co do eheim.... no jest spory wydatek... ale może większe prawdopodobieństwo że jednorazowy...
Wiesz... ale ta turbinka z gąbką troszke przerasta moją wyobraźnię... Jak to wygląda ?
Pozdrawiam, Gośka
Jesli nie bazalt, to co żeby zachowac ciemne podłoże?
Myślę że zdecyduję sie na substrat... z niego na pewno robale nie powyłażą z biegiem czasu

Co do eheim.... no jest spory wydatek... ale może większe prawdopodobieństwo że jednorazowy...
Wiesz... ale ta turbinka z gąbką troszke przerasta moją wyobraźnię... Jak to wygląda ?
Pozdrawiam, Gośka
Zależy jakie wymiary ma mieć baniak, bo 300l to nie standardwojtekr pisze:300l, to już można zaszaleć.
Miałem tego eheima i też byłem zadowolonywojtekr pisze:Ja mam Eheima 2226 już 5 lat i bez żadnych problemów. Pewnie tego modelu już nie ma na rynku i pewnie Ty potrzebowałabyś ciut większy, ale ja tę markę dla filtrów polecam. Inne wewnętrzne w innych baniaczkach też mi się dobrze sprawowały. Tylko, źe jest to spory wydatek.

Możesz dołożyć jakiegoś Aquaszuta żeby filtrowało dodatkowo lub coś co poprawi cyrkulację wody w baniaku. Nalęży zainstalować po przeciwnej stronie niż wylot z kubełka.wojtekr pisze:I do tego kubełka dołozyłbym jeszcze wewnątrz jakąś turbinkę z gąbką, żeby wyczyścił wodę z najmniejszych drobinek.
Ostatnio zmieniony 2010-12-03, 09:48 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja była Tanganika -
Co do obsady i łączenia labiryntowców to to jakieś stare legendy są. Spokojnie można łączyć przecież prętniki z gurami, bojownikami itd. Wielkopłetwy bywają rzeczywiście bardziej zadziorne, ale spokojnie w 300litrach z rozrośniętą roślinnością mogą pływać z innymi rybami. Pomyśl nad badisami i skrzeczykami. Jakbyś dorwała te ostrogony to daj znać!