Start Azji- proszę o sugestie

Gosiaczek86

Start Azji- proszę o sugestie

Post autor: Gosiaczek86 »

Witam forumowiczów, to po pierwsze. Posiadam obecnie akwa 100l towarzyskie, gdzie większość obsady to labiryntowce. w przyszłym tygodniu przywiozą mi nowe akwa- 300 litrów. Chciałabym stworzyć juz konkretnie Azję. proszę o rady w kwestii : 1)podłoża, bo nie mam pojęcia ile na 300tkę mi tego wlezie, 2) filtra- obecnie mam wewnetrzny, ale on nie pociagnie większego, 3) grzałka która poradzi sobie z litrażem, 4) mam dwa haremy wielkopłetwów, jeden bojownika i stadko razborek klinowych. W planach ostrogony daya. Będzie dobrze ?

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Podłoża to mysle ponad 60kg czarnego bazaltu.
Filtr oprócz wewnętrznego to kubełek, a jaki kubełek to zależy ile kasy chcesz na to przeznaczyć.
2 grzałki po 150W.
Co do obsady to słyszałem, że różnych gatunków labiryntowców nie powinno się łączyć.
Na dół możesz dać jakieś bocje :D

Gosiaczek86

Też słyszałam i czytałam, że nie powinno się trzymać ich razem, ale o dziwo wcale sobie nawet w tej seteczce nie wchodzą w drogę... bardziej między soba sie wewnątrzgatunkowo przepychają.... Może miłe osobniki mi sie trafiły :)
Z filtrem.. wolę wyłożyć raz więcej kaski, niż za miesiąc się wściekać, że się popsuło....

Awatar użytkownika
Irek

No to jakiś Eheim, może 2217 lub 2215?

Gosiaczek86

Skoro polecasz to rozejrzę się za takim :) Dzięki wielkie :-D

Awatar użytkownika
Irek

Tylko jeszcze sprostowanie, że obydwu nigdy nie uzytkowałem więc poczekaj az sie jeszcze ktos wypowie ;p

Gosiaczek86

yhym... o eheim-ach najczęściej się słyszy w sumie... co nie znaczy, że najlepsze :-) Poczekam na opinię jakiegoś użytkownika w takim razie zanim kupię. A Ty osobiście polecasz jakiegoś producenta ?

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Irek pisze:No to jakiś Eheim, może 2217 lub 2215?
Ja mam 2217 , nic dodać nic ująć.

Gosiaczek86

:mrgreen: fajnie, dzieki za opinię :) może zdążę wszystko skompletować przed przybyciem baniaczka :D

nemrod

Re: Start Azji- proszę o sugestie

Post autor: nemrod »

Gosiaczek86 pisze:proszę o rady w kwestii : 1)podłoża, bo nie mam pojęcia ile na 300tkę mi tego wlezie
Objętość zbiornika to za mało danych do określenia ilości potrzebnego podłoża. Na tej podstawie można tylko podać wartość typu "się mi wydaje". Potrzebna jest powierzchnia dna i wysokość warstwy podłoża, jaką chcesz mieć. Spokojnie możesz tę objętość wyliczyć sama, a jeśli Ci podpowiem, że litr żwirku waży około 1,7 kg, będziesz dokładnie wiedziała, ile zakupić.

P.S. Czy masz coś wspólnego z Żychlinem?

Gosiaczek86

HHmmm... warstwę taką, żeby roslinki utrzymała, ale na szczególnie grubej mi nie zalezy . Ale z takim przelicznikiem to już sobie poradzę jesli chodzi o podłoże. Spytałabym tylko jeszcze jaka granulacja byłaby najlepsza, czy to bez znaczenia....
Z Żychlinem.... no nie, nie mam, poza tym, że czasem przejazdem tam byłam :) A skąd to pytanie ? Pozdrawiam , Gośka

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Witam, jak chcesz mieć dużo roślin i chcesz, żeby dobrze rosły, to wypada coś pod ten żwirek podłożyć. Albo substrat jakiś albo chciaż ziemię ogrodową (poczytaj o low-tech).

Myślę, że taka warstwa podłoża w sumie to ok 10 cm, żeby korzenie miały gdzie się rozrastać. Przy 300l, to już można zaszaleć.

Jeżeli chodzi o granulację, to najlepiej 2-4mm, a poza tym jeżeli dużo roślin i jakieś ryby przydenne, to bazalt raczej odpada bo jest za ostry. Niektórzy go jakoś stępiają bębnowo, np. w betoniarkach, ale czy gra warta świeczki?

Ja mam Eheima 2226 już 5 lat i bez żadnych problemów. Pewnie tego modelu już nie ma na rynku i pewnie Ty potrzebowałabyś ciut większy, ale ja tę markę dla filtrów polecam. Inne wewnętrzne w innych baniaczkach też mi się dobrze sprawowały. Tylko, źe jest to spory wydatek.

I do tego kubełka dołozyłbym jeszcze wewnątrz jakąś turbinkę z gąbką, żeby wyczyścił wodę z najmniejszych drobinek.

I to tyle.

Wojtek

Gosiaczek86

Bardzo dziekuję za tak rozbudowaną odpowiedź :)
Jesli nie bazalt, to co żeby zachowac ciemne podłoże?
Myślę że zdecyduję sie na substrat... z niego na pewno robale nie powyłażą z biegiem czasu :mrgreen:
Co do eheim.... no jest spory wydatek... ale może większe prawdopodobieństwo że jednorazowy...
Wiesz... ale ta turbinka z gąbką troszke przerasta moją wyobraźnię... Jak to wygląda ?
Pozdrawiam, Gośka

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

wojtekr pisze:300l, to już można zaszaleć.
Zależy jakie wymiary ma mieć baniak, bo 300l to nie standard
wojtekr pisze:Ja mam Eheima 2226 już 5 lat i bez żadnych problemów. Pewnie tego modelu już nie ma na rynku i pewnie Ty potrzebowałabyś ciut większy, ale ja tę markę dla filtrów polecam. Inne wewnętrzne w innych baniaczkach też mi się dobrze sprawowały. Tylko, źe jest to spory wydatek.
Miałem tego eheima i też byłem zadowolony ;-), marka sprawdzona a że kosztuje .. no cóż .. nie ma nic za darmo, ale warte swojej ceny, przynajmniej dla mnie.
wojtekr pisze:I do tego kubełka dołozyłbym jeszcze wewnątrz jakąś turbinkę z gąbką, żeby wyczyścił wodę z najmniejszych drobinek.
Możesz dołożyć jakiegoś Aquaszuta żeby filtrowało dodatkowo lub coś co poprawi cyrkulację wody w baniaku. Nalęży zainstalować po przeciwnej stronie niż wylot z kubełka.
Ostatnio zmieniony 2010-12-03, 09:48 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Co do obsady i łączenia labiryntowców to to jakieś stare legendy są. Spokojnie można łączyć przecież prętniki z gurami, bojownikami itd. Wielkopłetwy bywają rzeczywiście bardziej zadziorne, ale spokojnie w 300litrach z rozrośniętą roślinnością mogą pływać z innymi rybami. Pomyśl nad badisami i skrzeczykami. Jakbyś dorwała te ostrogony to daj znać!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”