Pierwsze Akwarium (jak i co?) Prosze o pomoc
e tam ja rozmnażam badisy w 300l, 200l, 80l i 40l nie zauważyłem jakiejs mega zmiany w zachowaniu to terytorialna ryba trzyma się swojego kawałka podłogi co do parametrów to kranówka aż tak szybko nie kwaśnieje. Można to ogarnąć
A podmiankę małą co 2 tygodnie i tak i tak trzeba zrobić:)
Odpowiedni zestaw roślin i oświetlenie dłuższe lub po prostu filtr kaskadowy jako natlenianie jak zgasisz światło i naprawdę daje radę. W końcu nie mówię żeby trzymał tam welonki lub gurami, czy też inne syfiarze

Odpowiedni zestaw roślin i oświetlenie dłuższe lub po prostu filtr kaskadowy jako natlenianie jak zgasisz światło i naprawdę daje radę. W końcu nie mówię żeby trzymał tam welonki lub gurami, czy też inne syfiarze

badisy są dość strachliwe w stosunku do innych ryb ale ja osobiście ze wzgledu na rozmiary bym odradzał, no jedynie badis dario czy raczej dario dario można by wpuścić.
Ostatnio zmieniony 2010-12-13, 22:28 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziekuję za aż taki liczne odpowiedzi.
Ja myślałem na obsadą:
Bojownik + samiczka
3gupiki
3neonki
2kiryski
może krewetki (ale jakie?)
Podłoże:pierwszy plan poszedł by piasek kwarcowy za nim "jakieś kamienie" z "mchem (ale jakim?)" no i z Tyłu jakaś roślina zakrywająca grzałkę z filtrem.
Wiem duże akwarium to nie jest, ale mam nadzieje że uda mi się zrobić tak żeby cieszyło oko i że czegoś się nauczę przy tym.
Piszę mój pomysł na forum, gdyż wole dowiedzieć się od kogoś kto wie co i jak, niż miały by ucierpieć rybki.
Ja myślałem na obsadą:
Bojownik + samiczka
3gupiki
3neonki
2kiryski
może krewetki (ale jakie?)
Podłoże:pierwszy plan poszedł by piasek kwarcowy za nim "jakieś kamienie" z "mchem (ale jakim?)" no i z Tyłu jakaś roślina zakrywająca grzałkę z filtrem.
Wiem duże akwarium to nie jest, ale mam nadzieje że uda mi się zrobić tak żeby cieszyło oko i że czegoś się nauczę przy tym.
Piszę mój pomysł na forum, gdyż wole dowiedzieć się od kogoś kto wie co i jak, niż miały by ucierpieć rybki.
Ostatnio zmieniony 2010-12-15, 10:30 przez Dead_Mau5, łącznie zmieniany 4 razy.
-
jesli juz zdecydujesz sie na neonki to kup ich przynajmniej z 10 albo i więcej. drobne rybki dobrze jest trzymac w wiekszej grupie, one o wiele lepiej sie wtedy czują co widać po ich zachowaniu, poza tym ich piekno widac dopiero jak jest ich dużo, jedna mała rybka w akwarium nie wyglada ładnie, nawet 3 szt to też troszkę zamało.
Wiec jak chcesz drobne rybki to kup ich wiele.
kiryski z krewetkami to chyba nie najlepszy pomysł, ale ... miałem krewetki raz w zyciu, 200szt babaulti i skalary je wtrąbiły w dwa dni, więc powiedzmy że się nie znam i nie zabieram głosu tylko intuicyjnie nie wydaje mi sie dobry pomysłem łączenie tych dwóch zwierząt w jednym akwarium, chociaż moge się mylić.
Wiec jak chcesz drobne rybki to kup ich wiele.
kiryski z krewetkami to chyba nie najlepszy pomysł, ale ... miałem krewetki raz w zyciu, 200szt babaulti i skalary je wtrąbiły w dwa dni, więc powiedzmy że się nie znam i nie zabieram głosu tylko intuicyjnie nie wydaje mi sie dobry pomysłem łączenie tych dwóch zwierząt w jednym akwarium, chociaż moge się mylić.
Kiryski nie zjedzą krewetek
. Za to większość będzie za duża to takiego małego akwarium. Jeśli koniecznie chcesz kiryski to pigmejki- są małe i bardzo ładnie wyglądają jak pływają i wylegują się na roślinkach. Co do krewetek- gupiki Ci je zjedzą i neonki prawdopodobnie też (nie miałem więc bazuje na informacjach od innych).

Ale chcesz tu zrobić mixa strasznego . A nie lepiej kupić sobie jakieś krewetki typu White Pearl lub Red Cherry .Neony odpadają wg mnie Kiryski nawet nie napisałeś jakie ,ale też nie wiem czy mogą być no chyba,że się znajdzie jakiś wyjątek ,ale z tych najpopularniejszych jak np spiżowy czy pstry odpadają . W ogóle widać ,że nie czytasz o tym co chcesz mieć np neony,kirysy są stadne ,a ty chcesz je dać w ilości 2-3 sztuk ...
Więc wg mnie najlepiej jak byś zrobił sobie Krewetkarium :] .I zacznij czytać o tym co byś chciał mieć w baniaku .
Więc wg mnie najlepiej jak byś zrobił sobie Krewetkarium :] .I zacznij czytać o tym co byś chciał mieć w baniaku .
Ostatnio zmieniony 2010-12-28, 22:46 przez huee, łącznie zmieniany 1 raz.
cóż.. na 30 l?
krewetkarium (BARDZO dobrze się ogląda, przemysl sprawę)
ALBO
samiec bojownika (nie baw sie w pary, bo sie zgaryzą, trudno trafić na łagodne osobniki i nawet doświadczeni akwaryści muszą uważać)
ALBO
coś stadnego, ale drobniusieńkiego: 10-15 neonów inessa LUB innych małych rybek, choć dla nich najlepiej jak plywają w większych akwariach
ALBO
gupiki-kup 3 pary, i tak w ciagu 3 miesięcy to rozmnożą się jak perz..
kirysy, zbrojniki (zwane glonojadami), otosy, skalary, gurami i inne odpuść sobie. potrzebuja dużo wiekszych akwariw bądź stada, a są zwyczajnie za duże.
Najbardziej popieram 2 pierwsze opcje.
W razie pytań smiało, będziemy podpowiadać.
Zdecyduj się najpierw na to co chcesz tam mieć-potem pomyśli się, jakie rosliny będą najlepsze dla gatunku.
krewetkarium (BARDZO dobrze się ogląda, przemysl sprawę)
ALBO
samiec bojownika (nie baw sie w pary, bo sie zgaryzą, trudno trafić na łagodne osobniki i nawet doświadczeni akwaryści muszą uważać)
ALBO
coś stadnego, ale drobniusieńkiego: 10-15 neonów inessa LUB innych małych rybek, choć dla nich najlepiej jak plywają w większych akwariach
ALBO
gupiki-kup 3 pary, i tak w ciagu 3 miesięcy to rozmnożą się jak perz..
kirysy, zbrojniki (zwane glonojadami), otosy, skalary, gurami i inne odpuść sobie. potrzebuja dużo wiekszych akwariw bądź stada, a są zwyczajnie za duże.
Najbardziej popieram 2 pierwsze opcje.
W razie pytań smiało, będziemy podpowiadać.
Zdecyduj się najpierw na to co chcesz tam mieć-potem pomyśli się, jakie rosliny będą najlepsze dla gatunku.