Witam
Mam pytanie odnośnie konstrukcji akwariów, generalnie chodzi mi o dno akwa.
Pewnie każdy wie, o co chodzi tzn. są akwaria, w których dno jest wklejone w środek akwariów i są takie, w których szyby stoją na szybie stanowiącej dno.
I tu me pytanie, tzn. czy jest jakaś różnica w wytrzymałość itp., bo powiem ze mam wątpliwości, co do akwarium, w którym dno jest wklejone w akwarium.
Proszę o poradę, bo nie wiem, które wybrać a potrzebuję w przyszłości, akwa o wymiarach 80x40x40-50 wysokość.
Z góry dziękuję.
Jakie wybrać akwarium ????
Re: Jakie wybrać akwarium ????
Wątpliwości są słuszne, wytrzymałość nie jest jednakowa. Ja także mam wątpliwości, a dotyczą one zagadki, czy Twoje wątpliwości idą we właściwym kierunku.Order pisze:... czy jest jakaś różnica w wytrzymałość itp., bo powiem ze mam wątpliwości, co do akwarium, w którym dno jest wklejone w akwarium.
Gdy ściany akwarium stoją na dnie, pod wpływem ciśnienia wywieranego przez wodę spoina pracuje na ścinanie.
Gdy dno jest wpuszczone między ściany, spoina pracuje na zrywanie.
Rozwiązanie, która spoina jest trwalsza, znajdziesz w każdym podstawowym podręczniku fizyki, dział mechanika. Ale możesz sprawdzić również sam:
- przyłóź magnes do płaskiej blachy i sprawdź, czy łatwiej go oderwać przesuwając po powierzchni, czy odrywając od niej ciągnąc prostopadle do powierzchni;
- przyklej kawałek czegoś - listewki, pręta o przekroju prostokąta - do płaskiej powierzchni czymś, czego opór łatwo pokonasz siłą ręki: plasteliną, klejem biurowym, białkiem z jajka. I porównaj siłę potrzebną do rozłączenia przesuwając i odrywając.
Sorki że nie odpowiadam wprost: tak lepiej, tak gorzej. Wówczas uznałbyś to za jeden z luźnych poglądów, równie nieuzasadniony jak przeciwny. A tu działają zwykłe prawa fizyki których, jak słusznie zauważył Jan Kobuszewski, "nie pękaj pan, nie zmienisz".