Małe gatunki z Tanganiki - co polecacie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Małe gatunki z Tanganiki - co polecacie

Post autor: megalomaniacc »

Siemka,
przygotowuje się do uruchomienia akwarium 60l, w których mają się znaleźć gatunki z Tanganiki. Mała pojemność akwarium narzuca małe gatunki. Myślałem o muszlowcach, jednak póki co nie znam się na nich wystarczająco.

Proszę o jakieś sugestie co do ilości i gatunków.

Akwarium to nie jest moim docelowym służy tylko jako eksperymentarium.
Obrazek

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Do takiego to chyba tylko n.multifasciatus, ewentualnie brevisy.

robsoniks
Kontakt:

Post autor: robsoniks »

gatunków z rodziny muszlowców jest naprawdę wiele i jest w czym wybierać,wspomniane już multiki dwie parki,można połączyć parkę multików iparkę ocellatus gold,meleagris 6sztuk,speciosus 6sztuk callipterus tak samo i tak można by jeszcze długo :-D pamiętaj jednak że to Twój wybór,musisz wiedzieć co Ci się podoba,multiki na ten przykład są typowymi koparkami...dno codziennie wygląda inaczej,brevisy wymagają nie co większych muszli,pozostałe muszle winniczka lub neotauma

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Dzięki za sugestie, generalnie tak jak pisałem to będzie akwarium przeznaczone do badań, ryby będą stanowiły tylko dodatek :) a jeśli będą kopać w dnie to tym lepiej. Po około 12 tygodniach ryb się pozbędę i wtedy ruszę ze swoją 250 zaaranżowaną na Tanganikę ale z trochę inną obsadą
Obrazek

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

OK powoli się już przymierzam do zakupu i mając na uwadze wasze sugestie pomyślałem o parce Lamprologus ocellatus i Neolamprologus multifasciatus. Czy takie połączenie może być czy jednak jeden gatunek po 2 pary?
Obrazek

robsoniks
Kontakt:

Post autor: robsoniks »

to już Twoja wola, ;-)

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Pytalem bo nie wiem czy można łączyć te 2 gat ale jeśli nie ma przeciwwskazań to beda oba :P
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”