100 l a muszlowce

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Wydaje mi sie że łupek byłby lepszy, łatwiej ułożyć kamień na kamieniu. Zapytaj kiedy będzie łupek jak tam będiesz.

piotr_lodz

Post autor: piotr_lodz »

zimnyx pisze:Dzwoniłem już tam przed chwilką.Niema łupek z dolomitu ale jest otoczek to jest kamien bardziej regularny wiedz zaraz tam jade a własciwie to już jade . cena 1kg - 1 zł
zapytaj się o wapienie i piaskowce jak będziesz na miejscu... :?:

zimnyx

Post autor: zimnyx »

No więc tak, łupek niema dolomit jest drobny takie kamyczki około 2-5 cm ,wiec wziołem 2kg za całe 2 zł i sobie umyśliłem że gdzies zboku w akwie zrobię małą wysepkę z dolomitu, tzn trafił mi sie jeden taki duży kamień to położe go gdzieś na wierzchu.Żebym miał aparat nawierzchu tobym zrobił fotke ale aparat jest gdzieś w jakimś pudle tyle ze niewiem gdzie.W chwili obecnej jako ze sie przeprowadzam to mam bardzo ograniczone pole manewru.Oczekuję teraz na meble a narazie żyję na pudłach.Tak samo pisze z laptopa co jest dla mnie masakrą:).Co do piaskowca i wapienia niewiem bo już mnie niebyło w domu jak to napisaliście.Cina z muszlami jest problem gościu narazie ich niewystawił powtórnie ja zakupiłem te wiekrze do tego kraba pustelnika narazie i czekam az te mniejsze ten gosciu co podałeś znów wystawi je na aukcje

Awatar użytkownika
cina

A pisałeś do niego maila? Może ma jeszcze i nie ma problemu, może na życzenie wystawi aukcje lub dogadacie sie po za allegro.

zimnyx

Powiedzcie mi jedno czy roślinki jakiś tydzień góra dwa mogą pływac sobie luzem????

Awatar użytkownika
cina

Nurzaniec czy anubias o takich roślinkach myślę, pewnie trochę zmarnieją, ale później powinny dać rade i odbiją.

zimnyx

Czy zmuszlowcami można trzymać glonajady zostały mi dwa.??? I czy można włożycdo tego akwarium kokosa tez mi zostały????

Awatar użytkownika
cina

Powiem Ci tak, teoretycznie włożyć możesz wszystko.

A poważnie. Zbrojniki (te twoje glonojady) nie nadają się do muszlowców (pomijam inny biotop). Muszlowce większość czasu spędzają przy dnie, przy swoich muszlach. Zbrojniki tylko będę je denerwować, i możliwe że mulaki będą w muszlach siedzieć. A po za tym to twarda woda z tangi nie sprzyja zbrojnikom, a uwagi na choroby skóry. Zbrojniki potrzebuja drewna do życia (a raczej celulozy tam zawartej, a wandze nie ma przecież korzeni).

Lepiej oddaj/sprzedaj te zbrojniki i kokosy również. Tak będzie lepiej dla wszystkich, szczególnie dla rybek.

zimnyx

No dobra to teraz ile szt brevisów moge miec????

Awatar użytkownika
cina

Podaj wymiary dna akwarium. Ale sądzę że układ 2+3/4. Mówię o dorosłych rybach, tak przynajmniej polecają. Możesz wziąć więcej młodych i poczekać az sie podrosną i się sytuacja wyklaruje. Wtedy oddasz nadmiar. Jak tak mam u siebie z multikami.

zimnyx

wymiary dna to 80x35

Awatar użytkownika
cina

To 5cm węższe niż moje. Ja bym sugerował kupić ~10 młodych sztuk i poczekać aż podrosną i się w jakieś pary dobiorą. Zobaczysz jaki będziesz miał układ samców i samic. Zobaczysz co uda Ci się kupić.

zimnyx

Cina pisałem do gościa prawdopodobnie w przyszłym tygodniu wystawi muszle wiec czekam.I pytanko w swojej pokrywie mam zwykłe świetlówki 18 w producent pila 1000lm.
Przypuszczam że niezbyt nadają się do muszlowców.Podpowiedzcie jakie zakupić i ilo watowe zbiornik 112 li w przystępnej cenie.
Ostatnio zmieniony 2009-01-07, 20:10 przez zimnyx, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
cina

W zasadzie to wystarczy jedna świetlówka. Ja mam u siebie OSRAM965 (białe światło daje) i do tego świetlówkę która daje niebieskie światło, tak jakoś mi się podoba. Ale z jedną 965 też ładnie wygląda.
Moje obie świetlówki są przesłonięte folią aluminiową żeby nie świeciły zbyt intensywnie, ryby były bardziej płochliwe.
Natomiast gość od którego kupiłem, miał zainstalowaną świetlówkę morską, która sama w sobie dawała niebieską poświatę, nie pamiętam jak się nazywała.

zimnyx

Czy może być cos takiego
Ostatnio zmieniony 2009-01-07, 20:35 przez zimnyx, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”