72 litry z problemem
Dokładnie- najlepiej "upatrzeć" sobie jakiś sklep - chodzić tam i orientować się mniej więcej kiedy przyjechały nowe rybki, monitorować sytuację- ja tak poczekałam z otoskami, poszłąm po nie 2 dni przed nową dostawą- i żyją.
Patrz też w sklepie, jak wyglądają ryby w akwarium- często jest kilka chorych lub martwych osobników- wtedy rezygnuj z zakupu.
Patrz też w sklepie, jak wyglądają ryby w akwarium- często jest kilka chorych lub martwych osobników- wtedy rezygnuj z zakupu.
:(( oddałam do sklepu danio, gupiki. Niestety z neonkami dzieje się coś niedobrego. Jedna odłącza się od stada, staje się sztywna, wyraźnie odstaje od grupy i po jakimś czasie znika:( Teraz już nie wiem zupełnie co robić? Byłam z tym problemem nawet u weterynarza. Może to jakaś choroba?? Czy możliwe, żeby zdychały tylko Neonki?
- krzych0062
- krzych0062
Zacznijmy od początku... po jakim okresie czasu od zalania akwa wpuściłaś ryby? (napisałaś, że akwa jest nowe). Czy dodałaś jakieś uzdatniacze, bakterie, itp.?
Jakieś zauważalne objawy na neonach, np. białe plamy przed ogonem lub przy płetwie grzbietowej, zanik czerwonej pręgi lub jakieś inne objawy? Jaką masz temperaturę wody?
Wiesz...żeby coś wydedukować potrzebne jak najwięcej informacji...bo samo to, że zdychają to nic nie podpowie...
Jakieś zauważalne objawy na neonach, np. białe plamy przed ogonem lub przy płetwie grzbietowej, zanik czerwonej pręgi lub jakieś inne objawy? Jaką masz temperaturę wody?
Wiesz...żeby coś wydedukować potrzebne jak najwięcej informacji...bo samo to, że zdychają to nic nie podpowie...

Ostatnio zmieniony 2012-09-25, 20:28 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.
Rybki w akwarium mieszkają dopiero 10 dni, a całość ma dopiero lekko ponad 2 tygodnie. Na starcie dodałam uzdatniacz do wody tetry. Na neonkach nie zauważyłam żadnych objawów, brak plam. Jedyne co mogę powiedzieć to to co wcześniej i że neonki nie mają apetytu. Nie zauważyłam również zaniku płetw lub barw. Neony są ospałe. Temperatra waha mi się dobowo 26-27(termostat).
- krzych0062
Szkoda,że najpierw zapytałaś tej pani"akfarystki", zamiast napisać tutaj, gdzie są prawdziwi pasjonaci i miłośnicy tego hobby.Ale linczować Cię nie będziemy, każdy kiedyś popełnił błędy, nie myli się ten, kto nic nie robi.Najważniejsze,żębyś to wszystko teraz wyprowadziła na prostą i na przyszłość unikaj rad tej pani, zrobiła"byznes"..no ale dla rybek skutek był marny.
Ostatnio zmieniony 2012-09-25, 21:17 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
- krzych0062
Powyżej już napisaliśmy.Podmień wodę, żeby zneutralizować związki amoniaku i azotynów, daj bakterie nitryfikacyjne.Jeśli masz możliwość pozyskać trochę wody z dojrzałego zbiornika, to też to możesz zrobić, bo w tej chwili masz jałowiznę, wszystko sterylne,akwarium musi zacząć żyć, woda musi się ustabilizować biologicznie.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie