ułożenie podłoża

ODPOWIEDZ
sulejman

ułożenie podłoża

Post autor: sulejman »

Witam.
Jak się zrobi cieplej, planuję restart typowej 375l
Mam do was pytanie odnośnie ułożenia podłoża(żwir) - chcę podzielić podłoże na 2 części na zasadzie schodów czyli takiej skarpy - ostrego ucięcia, nie po całej długości a nie jak w tej chwili mam typowe delikatne opadanie żwiru. Czego użyć do utrzymania tego wyższego poziomu - jakieś tworzywo sztuczne? z czego ? Do kamuflażu mam skałki.
Kiedyś zrobiłem coś takiego w mniejszym baniaku - użyłem szkła dociętego w odpowiednie pasy zakamuflowane to było kamieniami. Teraz chciałbym to trochę powyginać, nadać nieregularny kształt. Jakieś pomysły?
zibi

Hex

Post autor: Hex »

Możesz użyć łupka też zdaje egzamin ;]

Awatar użytkownika
chodysVR6

Post autor: chodysVR6 »

plexi ? Pod wpływem ciepla powygina sie. Ułożysz rosliny jakos to nawet nie bedzie widac bez kamieni.
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką

MST MS 01D VIP

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Jeżeli chcesz łagodne zagięcia to cienka plexi się wygnie bez dodatkowych zabiegów. Ewentualnie możesz ustawić murek z łupków albo innych kamieni. Kamienie możesz połączyć silikonem.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Bez jaj , że mamy w akwarium takie wysokie temperatury, nic się nie wygnie sam stosowałem i oki.
Łukasz

Awatar użytkownika
chodysVR6

Post autor: chodysVR6 »

ja nie mówię wyginać w akwarium tylko przy pomocy palnika ew mocnej suszarki i do akwarium.
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką

MST MS 01D VIP

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

A ja mówię że przy zbiorniku 375L który zapewne ma 150 cm długości, to cienki pasek, tej długości, z tworzywa niekoniecznie plexi można powyginać bez dodatkowych zabiegów, gdyż ich sztywność jest znikoma.

Andrzej44

Post autor: Andrzej44 »

W Casto. jest mata na biurko 120x80, cena ok.60zł coś jak plexi tylko cieńsze i ładnie się wygina, Kolega kupił, pociął i pooddzielał piaski od żwiru. Inne wymiary tez są.

sulejman

Post autor: sulejman »

Dzięki za podpowiedzi.
zibi

Awatar użytkownika
jachu

uskok

Post autor: jachu »

kawałek styropianu, silikon akwarystyczny. Docinasz styropian jak chcesz na to silikon i oblepiasz podłożem, spód styropianu teź silikonem i przyklejasz do dna baniaczka, nie musisz już nic maskować. Robię właśnie tło ze syropianu o dł 60 cm. Wygłąda ok.
jachu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”