Wiekszy baniak

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mat114

Wiekszy baniak

Post autor: mat114 »

Witam.

Noszę sie z zamiarem postawienia drugiego baniaka (200l) i narazie robie sobie wstepny kosztorys sprzętu baniak i pokrywe juz policzyłem i teraz mnie interesuje filtr. Najlepiej wewnetrzny. Ile by mnie wyniósł dobry, porządny filtr. Zależy mi na cichości pracy wydajności no i żeby cena byla przystepna. Palnuje założyc spore stado proporczykowców z Kap Lopez.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Jeśli chodzi o firmę to ja proponuje EHEIMA, cichy i porządnie wykonany. Jednak to firma ceniona i filtry do najtańszych nie należą, tak ze 300zł musiałbyś liczyć.
Innym rozwiązaniem jest zakup JBL'a lub tetry, ceno tańsze od Eheima, i podobno klasą niewiele gorsze. Tu jednak niech się wypowiedzą Ci który używają tych filtrów.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

przy takim baniaku pewnie większość poleci Ci filtr zewnętrzny. Wiadomo jest droższy, ale i lepszy oraz ma większą żywotność. Zawsze może się coś trafić w dziale "Giełda" i wyjdzie Cię taniej :)

Awatar użytkownika
mat114

no ale jak mam zewnętrzny to i tak muszę mieć wewnętrzny do wymuszania obiegu. wiec tak troche sporo mnie to wyniesie. Chyba najpierw zakupie tylko wewnętrzny potem najwyżej dorzucę coś zewnetrznego żeby było cacy :lol:
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

A woda wracająca z filtra zewn. np deszczownią nie wymusza obiegu ? No chyba że chcesz zrobić klimat rwącej rzeki :)
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
mat114

A powiem szczerze, że na to nie wpadłem. Dzięki za rade :-) Dla proporczykowców lekki prąd powinien byc wiec chyba tak zrobie
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”