Poszukuje Osoby do Pomocy przy Prowadzeniu Zbiornika!!!!!

ODPOWIEDZ
Zyszko

Poszukuje Osoby do Pomocy przy Prowadzeniu Zbiornika!!!!!

Post autor: Zyszko »

Witam.... Poszukuję osoby do pomocy przy prowadzeniu zbiornika 300l. Mam z tym problem nie jest wszystko tak jak powinno jeśli chodzi o wodę,roślinki i oświetlenie, Moją prośbę kieruję do osób które mają wystarczającą wiedze,czas, podobne zbiorniki lub nie mają problemów i mogły by pomóż przy prowadzeniu lub udzieleniu wskazówek jak to wszystko powinno wyglądać:) Za wszelkie porady i poświęcony czas jestem w stanie zapłacić...
Zainteresowane Osoby Proszę o Kontakt na pw:)
dzięki i pozd...

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Aż tak bardzo sobie nie radzisz? Może spróbujmy zadziałać coś online? Będziesz miał większą satysfakcję no chyba, że już masz takiego doła i/lub się wypaliłeś?

Awatar użytkownika
wachkala

Post autor: wachkala »

Zyszko zapodaj jakieś zdjęcie jak Twój zbiornik wygląda w tej chwili i podaj link do zdjęc jak ciał byś żeby wyglądał bo może masz jakąś idealna aranżację, która bardzo Ci sie podoba.

Awatar użytkownika
Kubek75

Post autor: Kubek75 »

Zbyszko, z tymi pieniędzmi to przesadziłeś :-D . Zapodaj temat zbiornika i wspólnie dojdziemy co i jak. Gdzie mieszkasz?

Pozdrawiam
Kuba

Zyszko

Głównie mi chodzi o to żeby poprawić wzrost roślinek w zbiorniku jest ok 250L posiadam oświetlenie nowe świetlówki Sylvania 1x 36 aquastar 1x36 grolux 1x 36 daylightstar.
podłoże to sam żwirek ok 6cm. Pojawiły się glony na żwirku i szybie akwarium... Filtr zew w środku ceramika zeos i gąbki... Parametry wody wydaje mi się że jest troche przekroczone GH NO3 reszta w normie... Co powiniem zmienić dołożyć żeby to poprawić? co dolewać do wody na wzrost roślin może coś jeszcze dołożyć do filtra?? co zrobić z tymi glonami?
dzięki z góry...

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

Post autor: rasmik »

Ciężko będzie Ci pomóc jak nie znamy parametrów wody w akwarium. Bez tego to trochę jak wróżenie z fusów. Wstaw chociaż jakieś fotki, często widać po roślinach czego im brakuje lub czego mają nadmiar.

Awatar użytkownika
Kubek75

Post autor: Kubek75 »

Czym i jak nawozisz?

Zyszko

Na początku tygodnia postaram się dodać fotki;) w tym momencie nic nie stosuje do nawożenia roślin wcześniejsze specyfiki nie pomagały... a co proponujecie do nawożenia??bo patrząc na allegro jest tego mnóstwo, w lutym planuje zakupić zestaw CO2:)

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

Jak nie boisz się chemii to polecam sole :) Tańsze i zawsze wiesz ile czego podajesz.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Zyszko pisze:Głównie mi chodzi o to żeby poprawić wzrost roślinek w zbiorniku
Z tak szczątkowych informacji, jakie podałeś o swoim zbiorniku, trudno będzie komukolwiek Ci pomóc. Nie wiemy o Twoim akwarium praktycznie nic, z wyjątkiem tego jakie masz oświetlenie, jaki litraż, że nie posiadasz Co2...
O tym jak długo funkcjonuje to akwarium nie wiemy nic, jaka obsada ryb, jak nawoziłeś do tej pory, jaka wysokość zbiornika, nie znamy parametrów i wielu innych ważnych rzeczy, bo wybacz ale to raczej nam nic nie mówi:
Zyszko pisze: Parametry wody wydaje mi się że jest troche przekroczone GH NO3 reszta w normie...
Wobec powyższego rasmik nie polecałabym Szyszkowi zabawy w sole, bo bądź co bądź,ale jest to już dla bardziej zaawansowanych akwarystów, którzy potrafią korzystać z kalkulatora chemicznego i potrafią samemu zbilansować odpowiednio nawóz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

[/quote]
Wobec powyższego rasmik nie polecałabym Szyszkowi zabawy w sole, bo bądź co bądź,ale jest to już dla bardziej zaawansowanych akwarystów, którzy potrafią korzystać z kalkulatora chemicznego i potrafią samemu zbilansować odpowiednio nawóz.[/quote]
Masz rację :)

Andrzej44

Post autor: Andrzej44 »

Powitać Kolegę, jak napisano wyżej kawałek zdjęcia/najlepiej z akwa/ i troszkę cyferek długości,szerokości itp. podmiana wody i takie tam ;-) Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”