glony nitkowe
i chyba tu dochodzimy do sedna sprawy, ile pracuje ten filtr i ile czasu ma zbiornik ?
powoli małymi kroczkami:
- trzeba zlikwidować glony
- poczekać aż się zbiornik ustabilizuje
- zapodać trochę bakterii (dla bardziej niecierpliwych)
bo tak jak ma to w swojej sentencji koziello:
"Pośpiech w akwarystyce jest wskazany ale tylko przy zbieraniu wody z podłogi"
powoli małymi kroczkami:
- trzeba zlikwidować glony
- poczekać aż się zbiornik ustabilizuje
- zapodać trochę bakterii (dla bardziej niecierpliwych)
bo tak jak ma to w swojej sentencji koziello:
"Pośpiech w akwarystyce jest wskazany ale tylko przy zbieraniu wody z podłogi"
90x45x45 GreenHills
nitki
filtr pracuje około 2 miesięcy ale wkłady są z filtra starego czyli porcelana używana przez 3 lata i wlewałem żywe kultury bakterii , akwarium 300 litrów zbiornik w 100 % dojrzały nawoziłem do tej pory solami: azot , fosfor , potas , złota symfonia i carbo
Ostatnio zmieniony 2014-02-06, 22:43 przez kris, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof
Skoro tak to czekamy na rezultaty zaciemnienia. Dodatkowo po zakończonej kuracji sugeruję zmniejszyć nawożenie (jeśli coś dodajesz) o połowę dawki i obserwować co się dzieje - dwa, trzy tygodnie powinny wystarczyć, a następnie powili zwiększać do docelowych dawek jeśli zieleń rośnie za wolno.
90x45x45 GreenHills
-
Spróbuj wstawić jakieś zdjęcie tych nitek, choćby z telefonu. Czy nitki wciąż mają taki sam kolor - zielony ?
Jeśli nie możesz wstawić zdjęcia to zidentyfikuj na podstawie :
http://www.roslinyakwariowe.pl/przewodnik-glony.html
Jeśli nie możesz wstawić zdjęcia to zidentyfikuj na podstawie :
http://www.roslinyakwariowe.pl/przewodnik-glony.html
Ostatnio zmieniony 2014-02-09, 17:46 przez Nemo79, łącznie zmieniany 1 raz.
90x45x45 GreenHills
glony nitkowe
dla zainteresowanych zdjęcia golnów nitkowych

słaba jakość zdjęć ale nitki są zielone bardzo kruche i łamliwe , łatwo się je odrywa od roślin
wpuściłem kilka molinezji i od razu zaczęły rwać nitki jak szalone to znaczy je zjadają ale przy takiej ilości glonów nie wiem czy sobie poradzą

słaba jakość zdjęć ale nitki są zielone bardzo kruche i łamliwe , łatwo się je odrywa od roślin
wpuściłem kilka molinezji i od razu zaczęły rwać nitki jak szalone to znaczy je zjadają ale przy takiej ilości glonów nie wiem czy sobie poradzą
Ostatnio zmieniony 2014-02-10, 20:54 przez kris, łącznie zmieniany 5 razy.
Krzysztof
-
nitki
Przemysławie lampy nie kupię z dwóch powodów :
1. Cena jest zbyt wysoka jak na moją skromną wypłatę
2. Kolega Naraoia napisał że miał lampę UV i stwierdził że na glony to nie działa
Tak jak pisałem wcześniej wpuściłem molinezje i przedawkowuję carbo , staram się utrzymywać parametry na wodzy 1-10 ( fosfor i azot ).
Czeka na efekty i na sugestie , podpowiedzi i porady od forumowiczów jak zwalczyć to świństwo.
I jeszcze jedno chciałem wszystkim podziękować za pomoc . DZIĘKUJE
1. Cena jest zbyt wysoka jak na moją skromną wypłatę

2. Kolega Naraoia napisał że miał lampę UV i stwierdził że na glony to nie działa

Tak jak pisałem wcześniej wpuściłem molinezje i przedawkowuję carbo , staram się utrzymywać parametry na wodzy 1-10 ( fosfor i azot ).
Czeka na efekty i na sugestie , podpowiedzi i porady od forumowiczów jak zwalczyć to świństwo.
I jeszcze jedno chciałem wszystkim podziękować za pomoc . DZIĘKUJE

Krzysztof