Grzałki

olesz
Kontakt:

Post autor: olesz »

witam, matrixowo może to cię zainteresuje, bardzo ciekawy projekt.

http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=20353

pozdrawiam, Tomek

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

własnie coś takiego chciałem Ci polecić to chyba nie jest tródne do wykonania. jak bardzo nie chcesz tego robić to kup czesci i ja Ci to sklece.

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

hmm no takie rozwiązanie wydaje się naprawdę fajne, ale co z dozowaniem co2? czy dzięki temu sposobowi można i trzeba dozować mniejszą ilość co2? bo lepiej się rozpuszcza?

Daj mi linki do części, a zobaczę jak to wygląda cenowo i pomyślę, czy w ogóle się to opłaca.

olesz
Kontakt:

link do obudowy http://www.allegro.pl/item729031476_fil ... od_ss.html, ale jeśli zdzwonisz i umówisz się na kupno w sklepie w łodzi zapłacisz 25 zł. Jeśli chodzi o złączki to ja kupowałem metalowe i całość wyniosła mnie około 80 zł, ale wiem, że w sklepach takich jak nomi, castorama można kupić plastikowe i wtedy z kosztami można zejść do 50 zł.
U mnie bez grzałki wygląda to tak Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2009-09-07, 19:26 przez olesz, łącznie zmieniany 2 razy.

Matrixowo

super. ta kontrukcja mi najbardziej odpowiada dlatego, że mój dyfuzor szklany ze spiekiem ceramicznym nadaje się od wywalenia bo połowa mojego co2 albo więcej idzie w kosmos. a nowego lepszego nie bede kupował, jak można zrobić to rozwiązanie, które będzie w 100% lepsze. teraz potrzebuję kompletną listę części itp aby to zmontować. czy ktoś mi może powiedzieć co i jak dokładnie i gdzie kupić?

olesz
Kontakt:

witam, spis potrzebnych części jest w linku, który podałem wcześniej, ale zobacz jeszcze ten
http://aqua.ires.pl/termoreaktor.html

pozdrawiam, Tomek

Matrixowo

super dzięki. a co z grzałką? bo chciałbym od razu wersję z grzałką.

olesz
Kontakt:

Niestety z grzałką ci nie pomogę, ale z tego co widać na zdjęciach z linka to nie jest to za bardzo skomplikowane. Dopasować na długość grzałkę bez termostatu + na zewnątrz termostat . Z filtra wykręcić zaworek do odpowietrzania(to czerwone) i w to miejsce wprowadzić przewód od grzałki, uszczelnić i masz grzałkę i reaktor CO2 za zbiornikiem.
http://allegro.pl/item714259743_skalar_ ... sklep.html

pozdrawiam, Tomek

Matrixowo

super, właśnie przyjrzałem się temu dokładnie i już mniej więcej wiem na jakiej zasadzie to wszystko działa. muszę teraz tylko poszukać tych wszystkich przyłączy złączek i redukcji oraz zamówić grzałkę i ten filtr. a to wypełnienie do środka aby co2 rozpuszczało się lepiej gdzie najlepiej kupić? i jak to się fachowo nazywa?

olesz
Kontakt:

Jedni wkładają jakieś wypełnienie drudzy nie. Jak chcesz to można włożyć, ale nie musisz.

Matrixowo

hmm, to może na początek ja tam nic nie będę wkładał i zobaczę jak to będzie się tam rozpuszczać. jeśli dobrze to nie będę wkładać, jeśli źle to będę musiał dokupić. A ten filtr na allegro co jest sprzedawany na allegro to może twoje?

olesz
Kontakt:

to nie jest moja aukcja, ja kupowałem w tej firmie tzn. zadzwoniłem, umówiłem się że kupię w sklepie w Łodzi, a nie na allegro i przy odbiorze zapłaciłem tylko 25 zł

Matrixowo

ok dzięki. a czy ktoś zna w łodzi jakiś sklep co by był otwarty w sobotę z tymi dodatkowymi częściami do tego filtra? chodzi mi o raczej takie metalowe a nie jakieś badziewia plastikowe z obi czy castoramy.

Pozdro

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Myślę, że w Castoramie również dostaniesz lepsze jakościowe części, a nie tylko chiński plastikowy badziew.

A tak przy okazji, bardzo fajny pomysł, myślę, że jak znajdę więcej niż chwilę wolnego czasu, to również coś takiego założę.
Ostatnio zmieniony 2009-09-09, 14:47 przez pszemoo, łącznie zmieniany 1 raz.

Matrixowo

hmm, no to będę musiał kupić ten filtr i poszukać tych dodatków w castoramie może. no i tą grzałkę muszę kupić i zobaczymy jak to wszystko będzie wyglądało :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”