72 litry z problemem

matsezon

72 litry z problemem

Post autor: matsezon »

Obrazek
Witam, mam nowy zbiornik 72 litry, a w nim 10 neonów, 9 gupików, 3 danio czerwone, 3 rozbory klinowe, 2 zbrojniki niebieskie i 2 kiryski. Zauważyłam, że znikają mi neony(2). Jaki może być tego powód?? Proszę o pomoc, bo nie wiem, co mam robić?

Woda stała kilka dni przed wpuszczeniem ryb i używaliśmy uzdatniacza.

queen

Post autor: queen »

Nikt z mieszkańców raczej ich nie pożarł- może gdzies zdechły, sprawdź w różnych kryjówkach. Na przyszłośc niestety musisz się pozbyć zbrojników- masz ławicowe danio, neony i razbory - zostaw tlyko jeden gatunek, najprędzej neonki, skoro masz już ich dużo.

matsezon

Zdecydownie ktoś je zjadł, bo miały wygryzione całe brzuchy:( Znalazłam je i wyłowiłam, dlatego posądzam kogoś o zjedzenie.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

matsezon pisze:Witam, mam nowy zbiornik 72 litry, a w nim 10 neonów, 9 gupików, 3 danio czerwone, 3 rozbory klinowe, 2 zbrojniki niebieskie i 2 kiryski.
Obsada ryb pozostawia wiele do życzenia.
matsezon pisze:
matsezon pisze:
matsezon pisze:Woda stała kilka dni przed wpuszczeniem ryb i używaliśmy uzdatniacza.
Kilka dni to za krótki czas na dojrzewanie zbiornika,rybki wpuszcza się stopniowo jak już akwarium jest dojrzałe.
Edit: owszem, to normalne zjawisko,że np. glonojady objadają martwą rybę(zwłaszcza brzuch, bo to miękka tkanka), to odnośnie podejrzenia,że coś je zjadło.
Podmień wodę i daj bakterie nitryfikacyjne, mierzysz jakieś parametry wody?.
Ostatnio zmieniony 2012-09-23, 19:12 przez Zafira, łącznie zmieniany 3 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

matsezon

Napisałam tak, bo ktoś znajomy podpowiedział mi, że to może gupiki mogą dokuczać innym mniejszym rybkom(padły 3 najmniejsze osobniki). Kazał mi je odłowić, czy to dobry pomysł?? Moje doświadczenie jest niewielkie, dlatego radzę się kogoś kto ma większy staż. Z pH wody wszystko w normie. Tak wiem już, że muszę dokupić kilka kirysków i bez zbrojników. Czy jeszcze jakieś rady?

queen

Post autor: queen »

Tak, oddaj danio i rasbory.
Gupiki nie byłyby w stanie zabić neonków. Najprawdopodobniej- były najmniejsze, najsłabsze- i padły. I ryby zaczęły je podjadać- to normalne.

A jakie ph - w normie to może być 6 albo równie dobrze 7,2.

A jak na pierwswze akwarium- bardzo fajny początek. Mi się podoba urządzenie.
Ostatnio zmieniony 2012-09-23, 19:31 przez queen, łącznie zmieniany 1 raz.

matsezon

Czyli pomimo tego, że gupiki były zdecydowanie większe nie mogły im nic zrobić i nie warto tego sprawdzać?

Próbkę wody zaniosłam do sklepu i powiedzieli mi, że wszystko w porządku, dokładnego odczytu nie znam, ale mogę tam skoczyć jutro jeszcze raz.

Dzięki za rady.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

matsezon pisze:Czyli pomimo tego, że gupiki były...
Pomimo tego... ;-) Jedynie co mogły zrobić to pomóc w "utylizacji" padniętych innych ryb. I na nic więcej ich nie stać w stosunku do neonków.
matsezon pisze:Próbkę wody zaniosłam do sklepu i powiedzieli mi, że wszystko w porządku,
A jakie testy zrobiono w tym sklepie? Wyniki moim zdaniem powinnaś sobie gdzieś zapisać, by wiedzieć choćby w takich sytuacjach, jak ta.
A ja mam takie pytanie...gdzie kupiłaś te neonki-w sklepie? jeśli tak to jaki czas był po dostawie? A może na giełdzie? Dość istotna to sprawa w wyjaśnieniu "niewyjaśnionych" zgonów ;-)

matsezon

O testach dowiem się to napiszę.
Natomiast neonki kupiłam w sklepie zoologicznym tj pozostałe rybki, a jakie to ma znaczenie??

matsezon

jaki czas był po dostawie?
tego też nie wiem niestety. Powiedz mi na przyszłość o co pytać sprzedawcy i jaki czas powinien być zachowany??

Awatar użytkownika
krzych0062

matsezon pisze:neonki kupiłam w sklepie zoologicznym tj pozostałe rybki, a jakie to ma znaczenie??
Ma i to duże znaczenie...choćby takie, że po kupnie kolejny raz zmieniły lokum a co za tym idzie przynajmniej trzecia zmiana warunków wodnych...do tego dochodzi stres...i choroby gotowe. Niestety, ale tak zdarza się często mniej doświadczonym akwarystom...

matsezon

Czyli lepiej kupować je na giełdach? Przecież jakoś trzeba zacząć;)

Awatar użytkownika
krzych0062

Zgadza się...od czegoś...Ale najpierw najlepiej trzeba zasięgnąć języka a nie dopiero w momencie jakichś kłopotów. A przede wszystkim to szkoda zwierzaków, wszak to istoty żywe. Sorki...ale taka jest prawda, to częste przewinienie początkujących ;-)

matsezon

Nie gniewam się i zgadzam z Tobą. Jeszcze przed studiami miałam akwa przez kilka lat, nie miałam z nim żadnych problemów. Nawet udało mi się dorobić kilka razy małych glonojadków:) Niestety potem musiałam wszystkiego się pozbyć, sprzedać. Teraz zaczęłam drugi raz i takie niepowodzenia na początek. To jak z tymi zakupami?

Awatar użytkownika
krzych0062

No to gratulować wcześniejszych sukcesów i powrotu do hobby :-)
matsezon pisze:To jak z tymi zakupami?
Najlepiej kupować przynajmniej tydzień po dostawie rybek do sklepu. W ww czasie powinna uwidocznić się większość ewentualnych chorób...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”