do oceny, pomocy

nitroolo

do oceny, pomocy

Post autor: nitroolo »

Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem nowym posiadaczem a co za tym idzie swieżym gosciem ktory ma akwarium.Posiadam 55l z tego co mi wiadomo. Obsada : 5gupików, bojownik, glonojad. Mam tu jeszcze 2 złote rybki ktorych nie znam bo dostalem je w prezencie od bliskiej mi osoby no i jakas tez zlota rybke ktorej opisac w sumie nie potrafie ale sie postaram.
Te dwie w prezencie maja zakonczony ogonek litec C...ta której opisac nie umiem jest bardzo ruchliwa i taka opływowa. W moich myslach i planach mialy byc tylko te gupiki wiec chcialbym sie dowiedziec czy jakos te rybki nie koliduja ze soba czy cos i czy moze czegos nie zmienic w tym co stworzyłem. Postaram sie szybko ogaranac forum i dodac jakies zdjecia zeby wszystko bylo bardziej jasne i w ogole.
gorączka sobotniej nocy

Awatar użytkownika
sarin3

Post autor: sarin3 »

Bojownik może ci skubać inne ryby jeśli będą mu zawadzać. Może zacznij od jednego gatunku w akwarium, u siebie często miałem dziwne połączenia niekoniecznie dobrze się kończące. A jeśli koniecznie chcesz połączyć jakieś gatunki to poczytaj w internecie czy są dla siebie odpowiednie, czy warunki jakie wymagają są takie same i czy nie są np terytorialne, albo czy ryby spokojne nie będą łączone z bardzo ruchliwymi (te pierwsze mogą się źle czuć).

nitroolo

Znaczy to wszystko to jest dluga historia ale postaram sie to wszystko objasnic. Nie chcialem miec kilku gatunkow ale wyszlo jak wyszlo. Ta rybcie dostalem, tamta mi dali bo byla komus niepotrzebna itp itd. I teraz musze to wszystko uporzadkowac zeby bylo dobrze w tym zbiorniczku. A ten bojownik to jest strasznie dziwny. Powinien byc ruchliwy a on biedny sie ciagle gdzieds chowa ale to troche pozniej. zaraz zrobie zdjecia i je tu wstawie i wtedy bedzie mozna rozwinac temat bo tak to mi ciezko cos wiecej wypisac tym bardziej ze wiec cos o tych gupikach a o reszcie nie bardzo..ale wszystko w swoim czasie. :)
gorączka sobotniej nocy

nitroolo

Obrazek
gorączka sobotniej nocy

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

nitroolo pisze:Mam nadzieje ze wszystko bedzie działac..
Działa, jak talala... ;-)

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Masz za małe akawarium na te wszystkie rybki,a już zwłaszcza na welony i glonojady.Poczytaj o wymaganiach tych ryb.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

nitroolo

Chwilka...to widac te zdjecia jednak..? bo mnie sie nic nie pokazuje...
gorączka sobotniej nocy

nitroolo

To te zlote rybki to welony są...?
gorączka sobotniej nocy

Awatar użytkownika
Zafira

Mikrozoria posadziłeś w ..no nie wiem jak to nazwać?, bo żwir to ciężko..to są kamorki.No ale to akurat jest najmniejszy problem, chociaż tego się nie sadzi w podłożu.Widząc ten zbiornik, domyślam się, to zapewne wpuściłeś te wszystkie rybki od razu do wody, która nie była uprzednio dojrzała?..
Ostatnio zmieniony 2012-12-10, 22:58 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

nitroolo

Emm no to tak...Na samym dole mam piasek,taki całkiem gruby bo tak mi doradzil gosc na gieldzie akwarystycznej. Nad nim jest zwirek bialy i czarny,chyba kwarcowy o ile sie nie myle.. Rybki wpuscilem w momencie gdy i tu od poczatku... Wymylem akwarium, ten piasek, te zwirki,,pozniej obsadzilem te gadzety(pompke i grzalke),,kolejno dalem d**y bo wsadzilem korzen a nie wiedzialem co sie stanie...no i sie stalo ze woda zrobila sie strasznie metna..no to go wygotowalem dosc dlugo w garku, wyczyscilem itd. wsadzilem go znowu i jest juz dobrze..Pozniej kupilem sobie te gupiki i nic wiecej oprocz nich nie bylo bo te rybki dalem znajomemu..Rybki wsadzilem po jakis 30min od momentu wsadzenia tej foli w ktorej je zakupilem, dolalem im wody z akwarium itd. Reszta rybek musiala do mnie wrocic bo ten znajomy zasiedlil swoje akwarium no i nie mial w planach miec tych moich danym rybków. Na roslinach sie nie znam to fakt wiec tu przyjme zle slowa z pokora.W zasadzie to ja chcialem miec tylko te gupiki (5szt) no i cos jeszcze ok 2szt... ale wyszlo jak wyszlo i teraz chce to uporzadkowac bo przeciez tych rybek ktorych nie chcialem a je masm nie spuszcze w kiblu no nie.. :->
gorączka sobotniej nocy

nitroolo

I od samego poczatku to bylo tak ze ja kupilem to akwarium od kogos...no i tam mial jeden wielki burdel bo ryb chyba z 40...wiekszosc oddalem bo ogolnie ie nadawaly sie od tak do akwarium bo byly malusie...no i za duzo...Te zlote takie dostalem w prezencie od dziewczyny. a reszta oprocz tych gupikow byla..a to nie moja wina..
gorączka sobotniej nocy

nitroolo

i z tego co wiem i sprawdzilem to ja tego anobiusa nie posiadam.
gorączka sobotniej nocy

nitroolo

a i ta woda tak bez rybek filtrowala sie ok 6dni...dolalem uzdatniacza i na spokojnie sobie czekalem zeby wszystko bylo dobrze zrobione..Nie tak od reki bo troche tam poczytalem przed zakupem i w ogole..i wcale nie chce miec oceanu ryb tylko odpowiednio do litrażu...a uradowany bede gdy te gupiki dadza na swiat chociaz jedno male nowe kolorowe
gorączka sobotniej nocy

Awatar użytkownika
Zafira

nitroolo pisze:Na samym dole mam piasek,taki całkiem gruby bo tak mi doradzil gosc na gieldzie akwarystycznej.
Nie wiem kto Ci tak doradził,ale raczej zbyt dużo wspólnego z roślinami nie miał, bo te kamory się nie nadają do roślin.No chyba,że jedynie z epifitami, których się nie sadzi w podłożu.
nitroolo pisze:Rybki wsadzilem po jakis 30min od momentu wsadzenia tej foli w ktorej je zakupilem, dolalem im wody z akwarium itd.
Tak,ale to nadal nie zmienia faktu,że pominąłeś cykl dojrzewania zbiornika, który trwa dłużej, niż jak piszesz:
nitroolo pisze:ok 6dni...
No niestety zrobiłeś coś dokładnie przeciwnego do tego:
nitroolo pisze:zeby wszystko bylo dobrze zrobione..Nie tak od reki bo troche tam poczytalem przed zakupem i w ogole..
Powinieneś poprawić obecny stan, zamiast rozmnażać dodatkowe rybki:
.a uradowany bede gdy te gupiki dadza na swiat chociaz jedno male nowe kolorowe
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”