Czy filtr gąbkowy może zastąpić napowietrzacz?

ODPOWIEDZ
duzy_tom

Czy filtr gąbkowy może zastąpić napowietrzacz?

Post autor: duzy_tom »

Witam

Zainstalowałem w baniaku dodatkowy filtr gąbkowy na brzęczyk. Czy takie filtry mogą zastąpić napowietrzacz? Czy filtr gąbkowy też spełnia taką funkcje?
Pozatym co jaki czas trzeba wymieniać gąbke na nową? I jaki polecilibyscie mi brzęczyk bo mam podbięty pod najsłabszy prosilent jbla?? Owszem jest cichy ale daje słaby cug ;-) Jaki wybrać brzęczyk?

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

W akwarium wystarczy ruch wody - O ILE NIE MASZ PRZERYBIENIA. Przepraszam za capslock ale to dość istotna wiadomość :-) Podłączasz deszczownice tak by była skierowana w kierunku tafli wody. Woda będzie się sama natleniała. Żaden brzęczyk nie jest potrzebny. Apropo drugiej niewiadomej to o wymianie gąbki to narazie możesz nie myśleć. Wystarczy dobrze czyścić.

Pozdrawiam i powodzenia ;)

Awatar użytkownika
s050197

Re: Czy filtr gąbkowy może zastąpić napowietrzacz?

Post autor: s050197 »

duzy_tom pisze:Witam

Zainstalowałem w baniaku dodatkowy filtr gąbkowy na brzęczyk. Czy takie filtry mogą zastąpić napowietrzacz? Czy filtr gąbkowy też spełnia taką funkcje?
Pozatym co jaki czas trzeba wymieniać gąbke na nową? I jaki polecilibyscie mi brzęczyk bo mam podbięty pod najsłabszy prosilent jbla?? Owszem jest cichy ale daje słaby cug ;-) Jaki wybrać brzęczyk?
a może lepiej kupić normalny filtr :?:

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

hmmmm
a jakie to akwarium??

filtry gąbkowe, podłączane pod napowietrzać to w istocie najlepszy biolog, wolny przepływ wody, spora gąbka daje dużo miejsca dla bakterii, ale akwarium musi mieć odpowiednie podłoże i duże roślin by całość grała i nie sprawiała problemów

za mało szczegółów moim zdaniem
podaj litraż, wymiary, obsadę, daj fotkę

i będzie można doradzać
Co by tu napisać... :-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”