Akwa pomoc w doborze wszystkiego... rady specjalistow
Akwa pomoc w doborze wszystkiego... rady specjalistow
Witam,
powiem krotko o co mi chodzi, czym dysponuje i co chce osiagnac, a Wy prosze pokazcie mi droge jaka mam isc.
Szykuje sie po malu do kolejnego restartu akwarium.
Więc po kolei:
Akwa 60L
Filtr Aquel Fan1
Grzalka
Napowietrzacz
swietlowka aquastar 15w
Korzen dokladnie z tej aukcji ~~~~KLIK~~~~
Co chciałbym miec przy niestety niskim budrzecie i braku mozliwosci zrobienia profesjonalnego akwa z CO2 i innymi tego typu elementami. Musze sie poslugiwac tym co mam.
Plany na akwa:
podloze czarne - jakie polecacie w rozsadnej cenie i gdzie kupic?
jakie rosliny?
jakie "ozdoby" (korzenie, skałki??)
W obecnym baniaku mam Barwniaki czerwonobrzuche (ale chce sie ich pozbyc)
Plany na obsadę:
Z obecnego baniaka na pewno do dowego zostanie przeniesiona obsada:
Otoski 3szt
Razborka klinowa 5szt.
dodatkowo:
na pewno jakies krewetki chcialbym by sie w nowym pojawily
i jakie inne jeszcze zyjatka do czegos takiego polecacie
Prosze o pomoc, wiem ze dla wielu z Was akwa bez co2 i specyficznego, profesjonalnego oswietlenia, sa malo warte jednak dysponuje tym co mam i nie mam mozliwosci na wiele, wiec prosze o pomoc z wykorzystaniem tych rzeczy ktore posiadam
powiem krotko o co mi chodzi, czym dysponuje i co chce osiagnac, a Wy prosze pokazcie mi droge jaka mam isc.
Szykuje sie po malu do kolejnego restartu akwarium.
Więc po kolei:
Akwa 60L
Filtr Aquel Fan1
Grzalka
Napowietrzacz
swietlowka aquastar 15w
Korzen dokladnie z tej aukcji ~~~~KLIK~~~~
Co chciałbym miec przy niestety niskim budrzecie i braku mozliwosci zrobienia profesjonalnego akwa z CO2 i innymi tego typu elementami. Musze sie poslugiwac tym co mam.
Plany na akwa:
podloze czarne - jakie polecacie w rozsadnej cenie i gdzie kupic?
jakie rosliny?
jakie "ozdoby" (korzenie, skałki??)
W obecnym baniaku mam Barwniaki czerwonobrzuche (ale chce sie ich pozbyc)
Plany na obsadę:
Z obecnego baniaka na pewno do dowego zostanie przeniesiona obsada:
Otoski 3szt
Razborka klinowa 5szt.
dodatkowo:
na pewno jakies krewetki chcialbym by sie w nowym pojawily
i jakie inne jeszcze zyjatka do czegos takiego polecacie
Prosze o pomoc, wiem ze dla wielu z Was akwa bez co2 i specyficznego, profesjonalnego oswietlenia, sa malo warte jednak dysponuje tym co mam i nie mam mozliwosci na wiele, wiec prosze o pomoc z wykorzystaniem tych rzeczy ktore posiadam
Ostatnio zmieniony 2014-02-18, 17:44 przez maurro, łącznie zmieniany 1 raz.
- andrzej_vader
http://mosssart.blogspot.com/p/rosliny- ... snace.html tu masz z mojego bloga zestaw roślin które poradzą sobie przy tym świetle ( a przynajmniej powinny). Czarny to jest bazalt. Jeśli uda ci się znaleźć, to polecam o bardzo małej granulacji. Wieksze ( a takie przeważnie widuję) są kiepskim podłożem. Co do obsady sie nie wypowiadam. Ozdoby... hmm chyba to co Ci się podoba. Skały, kamienie, korzenie, gałęzie. Zależy od tego co chcesz uzyskać w akwa.
hmmm czy ma byc to typowo czarny to tez do konca nie jestem przekonany ale na pewno cos ciemnego. Przerobilem juz zwirek, kamienie i piach kwarcowy, o dziwo w kazdym z nich rosliny jakos dawaly sobie rade, bez specyficznych nawozow itp, ale teraz chcialbym cos zmienic i moze to bedzie w koncu kierunek w jakim akwa zostanie bo jak na razie to od chyba 3 lat eksperymentuje.
Bloga przejrze, dziekuje za namiar.
Bloga przejrze, dziekuje za namiar.
- andrzej_vader
Bo rosliny generalnie dadzą sobie rade w każdym podłożu. Jedyne problemy jakie można napotkać przy podłożu to żwir o zbyt dużej średnicy co utrudnia sadzenie roślin i czyszczenie podłoża, jak i problemy z piaskami, gdzie mogą powstawać strefy beztlenowe. To tyle z mojej strony. ja nie stosuję sztucznych podłoży, więc nie wypowiem się na ten temat.maurro pisze: Przerobilem juz zwirek, kamienie i piach kwarcowy, o dziwo w kazdym z nich rosliny jakos dawaly sobie rade, bez specyficznych nawozow itp, ale teraz chcialbym cos zmienic i moze to bedzie w koncu kierunek w jakim akwa zostanie bo jak na razie to od chyba 3 lat eksperymentuje.
.
własnie jestem na etapie czytania tematu: ziemia... i hmmm przekonuje sie po malu do tego pomyslu, ale tez i mam glupie moze pytanie czy z taka ziemia w "ramce" mozna zastosowac zamiast zwiru pokazanego na zdjeciu, wlasnie bazalt czy cos podobnego jakis granulat jak sa w sprzedazy typu "Amazonia" czy jakos tak
- andrzej_vader
hahaha no wiadomo wszystkiego w zyciu trzeba sprobowac, ale wole zapytac niz popelniac jakis blad ktory bedzie znowu kosztowal wyrzucenie do kosza calego podloza i nie potrzebne nerwy...
to tak jeszcze zapytam...
jezeli bazaltu nie laczyc z ziemia, to hmmm zamaist takiego jasnego zwiru, czego uzyc zeby podloze bylo ciemne?? moze sie uparlem ale hmmm taki mam plan by zachowac w nowym baniaku podloze jak najciemniejsze
to tak jeszcze zapytam...
jezeli bazaltu nie laczyc z ziemia, to hmmm zamaist takiego jasnego zwiru, czego uzyc zeby podloze bylo ciemne?? moze sie uparlem ale hmmm taki mam plan by zachowac w nowym baniaku podloze jak najciemniejsze
Ostatnio zmieniony 2014-02-18, 00:25 przez maurro, łącznie zmieniany 1 raz.
- andrzej_vader
Bazalt można łączyć. Nie łączy się podłoży akwarystycznych typu Amazonia. Bazalt to zwykła skała, tak jak każdy inny żwir. Jednak uważam, ze najlepszy do przykrycia ziemi jest zwykły żwir. Bazalt przeważnie jest "gruby" i ma ostre krawędzie. I jedyna jego zaleta, ze jest czarny. Z tym kolorem to kolega może mieć trochę problemów
Ale pewnie ktoś doradzi gdzie dostać absolutnie czarny żwirek 

- andrzej_vader
http://www.onestone.pl/images/produkty/ ... de.jpg.jpg takie coś znalazłem... ale ludzie kiepsko o tym piszą, że wygląda w wodzie jak asfalt.
Niedawno wystartowałem akwa na czymś takim(w Rybarium nabyłem) granulacja ok 1mm.andrzej_vader pisze:http://www.onestone.pl/images/produkty/ ... de.jpg.jpg takie coś znalazłem... ale ludzie kiepsko o tym piszą, że wygląda w wodzie jak asfalt.
Ogólnie nie jest zły, ale dopóki nie zarośnie roślinami to trzeba uważać przy grzebaniu bo jest lekki(wina pewnie granulacji).
I raczej nie wygląda na asfalt.
http://i157.photobucket.com/albums/t74/ ... cdcc90.jpg
coś chyba widać
coś chyba widać
Zdjęcie całości nie pokaże za dużo bo mały heniek zasłania już prawie cały żwirek, chyba że znajdę jakieś stare zdjęcie.
edit
Z dnia zalania
http://i157.photobucket.com/albums/t74/ ... d65626.jpg
edit
Z dnia zalania
http://i157.photobucket.com/albums/t74/ ... d65626.jpg
Ostatnio zmieniony 2014-02-18, 18:47 przez arek17ap, łącznie zmieniany 1 raz.