Towarzystwo dla Microrasbora sp.Galaxy ?
Towarzystwo dla Microrasbora sp.Galaxy ?
Potrzebuję porady :) Poszukuje jakiejś nowej rybki do mojego akwarium, liczę na wasze sugestie.
Obecnie w moim 54l pływa mini stadko (9szt) Microrasbory Galaxy, 5 otosków i bliżej nieokreślona liczba krewetek (Red, Amano). Właściwie nie planowałam powiększenia mojej obsady, jako że zupy rybnej nie lubię, męczyć ryb w małym litrażu też nie... jednak moje małe gwiazdeczki Microrasbory, które miały być główną atrakcją akwa są tak płochliwe, że bez odpowiedniego przygotowania (nieruchome czekanie) nie sposób ich podziwiać. Po za tym ciągle siedzą w bardziej zarośniętej części, więc połowa zbiornika jest przeważnie pusta.
Tak więc zaczęłam rozważać zakup dodatkowych rybek, które 'ożywiłby' nieco moje akwa. I tu pytanie do Was: co proponujecie? Myślałam nad haremem Prętnika karłowatego, ale nie wiem czy nie jest za duży w porównaniu do Galaxy i czy będą się razem dobrze czuły. Albo może małe stadko neon simulans? Może coś doradzicie?
Obecnie w moim 54l pływa mini stadko (9szt) Microrasbory Galaxy, 5 otosków i bliżej nieokreślona liczba krewetek (Red, Amano). Właściwie nie planowałam powiększenia mojej obsady, jako że zupy rybnej nie lubię, męczyć ryb w małym litrażu też nie... jednak moje małe gwiazdeczki Microrasbory, które miały być główną atrakcją akwa są tak płochliwe, że bez odpowiedniego przygotowania (nieruchome czekanie) nie sposób ich podziwiać. Po za tym ciągle siedzą w bardziej zarośniętej części, więc połowa zbiornika jest przeważnie pusta.
Tak więc zaczęłam rozważać zakup dodatkowych rybek, które 'ożywiłby' nieco moje akwa. I tu pytanie do Was: co proponujecie? Myślałam nad haremem Prętnika karłowatego, ale nie wiem czy nie jest za duży w porównaniu do Galaxy i czy będą się razem dobrze czuły. Albo może małe stadko neon simulans? Może coś doradzicie?
Dzięki Kuba za Twoje propozycje, tylko tak się zastanawiam, gdzie ja takie egzotyczne rybki dostanę? ;) Bo na giełdzie niedzielnej wybór jest dość ograniczony i dość ciężko upolować coś 'nietypowego'. Jeżeli miałabym kupić większą rybę, zamiast stadka małych, prętnik miodowy wydaje się ciekawą opcją. Orientujesz się gdzie mogłabym go ewentualnie nabyć? G.Czekoladowy preferuje chyba akwa w stylu BW, pręgowany rośnie za duży, oba chociaż ładne, odpadają...
Kurcze, pisząc o miodowym miałem na myśli trójbarwnego -> Colisa chuna, moim zdaniem najładniejszy prętnik. Miewał je pewien facet na starcie. Taki co ma informację napisaną, że ma ryby z domowej hodowli. A jak nie to zrobiłbym objazd po sklepach i pytał, jak nie ma ją to na pewno któryś zdecyduje się załatwić.
A trójbarwne i morelowe/miodowe to nie to samo? Mój wygląda niemal jak ten z wiki:
tyle że jest mniej pomarańczowy, a bardziej... no, miodowy :) Może twoje też dostaną kolorków jak podrosną, ja swoje kupiłam już dorosłe więc samiec jest wyraźnie bradziej ubrawiony od samic.
Swoją drogą, zastanawiam się jak odróżnia się samice prętnika morelowego od np karłowatego. Wyglądają identycznie, ja kupując swoje dostałam samice metodą chybił trafił, bo sprzedawca miał prętniki z obu gatunków i podobno to bez różnicy.... Więc jak to wygląda przy próbie rozmnażania? Czyżby tylko podgatunek samca decydował jakie małe się wyklują (miodowe czy karłowate)?

tyle że jest mniej pomarańczowy, a bardziej... no, miodowy :) Może twoje też dostaną kolorków jak podrosną, ja swoje kupiłam już dorosłe więc samiec jest wyraźnie bradziej ubrawiony od samic.
Swoją drogą, zastanawiam się jak odróżnia się samice prętnika morelowego od np karłowatego. Wyglądają identycznie, ja kupując swoje dostałam samice metodą chybił trafił, bo sprzedawca miał prętniki z obu gatunków i podobno to bez różnicy.... Więc jak to wygląda przy próbie rozmnażania? Czyżby tylko podgatunek samca decydował jakie małe się wyklują (miodowe czy karłowate)?
Hmm... Wg Wiki trójbarwny i miodowy to ta sama ryba: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C4%99tn ... %B3jbarwny, czyli taka jak moja, z drugiej strony tutaj: http://www.superakwarium.pl/pretnik-tro ... id623.html są zdjęcia które pasują do opisu twojego prętnika. Może rzeczywiście to jakaś pododmiana, teraz tylko kwestia nazewnictwa.
To moję sa troszke inne :) a dokładnie sa poprostu całe pomarańczowe :)
A co do galaxy kupiłem po okazyjnej cenie i jestem bardzo zadolony bo juz jestem pisiadaczem 20 przecinków :) rybki były w akwa 1 noc po której je przeniosłem do ogólniaka a następnego dnia juz były maluszki :)Moja przygoda z rozmnażaniem ich zaczęła sie wcześniej niż chciałem i sie spodziewałem :) dzisiaj zacznę robić dla nich specjalny kotnik tróry umieszcze w ogólniaku i zobaczymy co z tego bedzie :)
A co do galaxy kupiłem po okazyjnej cenie i jestem bardzo zadolony bo juz jestem pisiadaczem 20 przecinków :) rybki były w akwa 1 noc po której je przeniosłem do ogólniaka a następnego dnia juz były maluszki :)Moja przygoda z rozmnażaniem ich zaczęła sie wcześniej niż chciałem i sie spodziewałem :) dzisiaj zacznę robić dla nich specjalny kotnik tróry umieszcze w ogólniaku i zobaczymy co z tego bedzie :)
ali g, gratuluję :) Naprawdę szybko się maleństw dorobiłeś, przeniosłeś je już do kotnika? Kurcze, naprawdę zaczynam się zastanawiać co jest nie tak z moim akwa, że mi się nic rozmnażać nie chce... tyle miesięcy i żadnego potomstwa, ani rasborek, ani krewetek :(
ps. gdzie kupiłeś galaxyi? i za ile, jeśli można wiedzieć?
ps. gdzie kupiłeś galaxyi? i za ile, jeśli można wiedzieć?