Towarzystwo dla Microrasbora sp.Galaxy ?

Awatar użytkownika
Umb123

Towarzystwo dla Microrasbora sp.Galaxy ?

Post autor: Umb123 »

Potrzebuję porady :) Poszukuje jakiejś nowej rybki do mojego akwarium, liczę na wasze sugestie.

Obecnie w moim 54l pływa mini stadko (9szt) Microrasbory Galaxy, 5 otosków i bliżej nieokreślona liczba krewetek (Red, Amano). Właściwie nie planowałam powiększenia mojej obsady, jako że zupy rybnej nie lubię, męczyć ryb w małym litrażu też nie... jednak moje małe gwiazdeczki Microrasbory, które miały być główną atrakcją akwa są tak płochliwe, że bez odpowiedniego przygotowania (nieruchome czekanie) nie sposób ich podziwiać. Po za tym ciągle siedzą w bardziej zarośniętej części, więc połowa zbiornika jest przeważnie pusta.

Tak więc zaczęłam rozważać zakup dodatkowych rybek, które 'ożywiłby' nieco moje akwa. I tu pytanie do Was: co proponujecie? Myślałam nad haremem Prętnika karłowatego, ale nie wiem czy nie jest za duży w porównaniu do Galaxy i czy będą się razem dobrze czuły. Albo może małe stadko neon simulans? Może coś doradzicie?

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Zastanów się nad różnymi opcjami i wybierz to co Ciebie najbardziej kręci. Proponuję rozpatrzeć następujących kandydatów: kilka sztuk tęczanki filigranowej albo Pseudomugil furcatus, stadko simulansów też może być ciekawe, kilka gurami czekoladowego albo prętnik miodowy/pręgowany (colisa fasciata).

Awatar użytkownika
Umb123

Dzięki Kuba za Twoje propozycje, tylko tak się zastanawiam, gdzie ja takie egzotyczne rybki dostanę? ;) Bo na giełdzie niedzielnej wybór jest dość ograniczony i dość ciężko upolować coś 'nietypowego'. Jeżeli miałabym kupić większą rybę, zamiast stadka małych, prętnik miodowy wydaje się ciekawą opcją. Orientujesz się gdzie mogłabym go ewentualnie nabyć? G.Czekoladowy preferuje chyba akwa w stylu BW, pręgowany rośnie za duży, oba chociaż ładne, odpadają...

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Kurcze, pisząc o miodowym miałem na myśli trójbarwnego -> Colisa chuna, moim zdaniem najładniejszy prętnik. Miewał je pewien facet na starcie. Taki co ma informację napisaną, że ma ryby z domowej hodowli. A jak nie to zrobiłbym objazd po sklepach i pytał, jak nie ma ją to na pewno któryś zdecyduje się załatwić.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

hmmm gurami czekoladowy może być za duży do tego akwa.
ale tęczanka filigranowa tak 2 samce + 3/4 samice świetnie by wyglądały :)

Awatar użytkownika
Umb123

Tęczanki mówisz... hmm, musiałabym zobaczyć te rybki na żywo, na zdjęciach są zawsze przerysowane ;) To ryba stadna?

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

tak. ciężko je dostać ogólnie, ale widziałem je niedawno w ZooNatura na Piłsudskiego. chociaż osobiście nie polecam tej sieci sklepów.

Awatar użytkownika
Umb123

Zdecydowałam się na prętnika morelowego. Teraz, po tygodniu od wpuszczenia, panoszy się po całym akwa, gania za dziewczynami, prezentując swoje złocisto-błekitno-miodowe ubarwienie... no i świetnie się komponuję z galaxy ;) Dzięki jeszcze raz za rady.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Też mam prętniki morelowe :D mam młode wiec jeszcze płci nierozróżniam ale są super.

Moje są czysto pomarańczowe jedynie na "gardle" mają jaśniejszą plamke.

Twoje jak mają niebeiskie to moze sa trójbarwne??

Awatar użytkownika
Umb123

A trójbarwne i morelowe/miodowe to nie to samo? Mój wygląda niemal jak ten z wiki:
Obrazek
tyle że jest mniej pomarańczowy, a bardziej... no, miodowy :) Może twoje też dostaną kolorków jak podrosną, ja swoje kupiłam już dorosłe więc samiec jest wyraźnie bradziej ubrawiony od samic.

Swoją drogą, zastanawiam się jak odróżnia się samice prętnika morelowego od np karłowatego. Wyglądają identycznie, ja kupując swoje dostałam samice metodą chybił trafił, bo sprzedawca miał prętniki z obu gatunków i podobno to bez różnicy.... Więc jak to wygląda przy próbie rozmnażania? Czyżby tylko podgatunek samca decydował jakie małe się wyklują (miodowe czy karłowate)?

Vendredi
Moderator

No to moje są całe pomarańczowe poza tą perłową plamką pod gardłem głowy i górne płetwy juz mają pomarańczowe więc wąpie żeby im sie ten kolor zmienił :) Z tego co mi sie kojaży to prętnik trójbarwny i morelowy mają nawet nazwę łacińską inną :) bo morelowy jest odmianą trójbarwnego :)

Awatar użytkownika
Umb123

Hmm... Wg Wiki trójbarwny i miodowy to ta sama ryba: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C4%99tn ... %B3jbarwny, czyli taka jak moja, z drugiej strony tutaj: http://www.superakwarium.pl/pretnik-tro ... id623.html są zdjęcia które pasują do opisu twojego prętnika. Może rzeczywiście to jakaś pododmiana, teraz tylko kwestia nazewnictwa.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Mnie chodziło o tę rybkę:
Obrazek
Też już sam nie wiem jak się nazywa...

Vendredi
Moderator

To moję sa troszke inne :) a dokładnie sa poprostu całe pomarańczowe :)

A co do galaxy kupiłem po okazyjnej cenie i jestem bardzo zadolony bo juz jestem pisiadaczem 20 przecinków :) rybki były w akwa 1 noc po której je przeniosłem do ogólniaka a następnego dnia juz były maluszki :)Moja przygoda z rozmnażaniem ich zaczęła sie wcześniej niż chciałem i sie spodziewałem :) dzisiaj zacznę robić dla nich specjalny kotnik tróry umieszcze w ogólniaku i zobaczymy co z tego bedzie :)

Awatar użytkownika
Umb123

ali g, gratuluję :) Naprawdę szybko się maleństw dorobiłeś, przeniosłeś je już do kotnika? Kurcze, naprawdę zaczynam się zastanawiać co jest nie tak z moim akwa, że mi się nic rozmnażać nie chce... tyle miesięcy i żadnego potomstwa, ani rasborek, ani krewetek :(
ps. gdzie kupiłeś galaxyi? i za ile, jeśli można wiedzieć?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”