obsada do akwarium z krewetkami
obsada do akwarium z krewetkami
Gdzieś była już taki temat, ale nie mogłem go znaleźć i odświeżam. ;))
W moim 60 l akwa mam z krewetek redki i babki oraz sporo żyworódek endlera.
Poszukuje jakiegoś gatunku ryb, które w ogóle nie będą zainteresowane podgryzaniem endlerek, a tym bardziej ich zjadaniem i to samo tyczy się moich skorupiaków.
Mam kilka typów, ale nie wiem, który jest odpowiedni...
- Iriatherina werneri - Tęczanka filigranowa (2+3 lub 3+4)
- pseudomugil gertrudae (jak w.w)
- neon simulans (ok.10-15 szt.)
- Epiplatys annulatus - SZCZUPIEŃCZYK KARŁOWATY (2+3)
- razbora hengela (10-15)
Tyle z moich typów, może jeszcze coś polecicie ?? Wybiorę tylko 1 gatunek.
Tylko Najważniejsze jest to, żeby współgrały z moją obsadą. Akwarium jest dość dobrze zarośnięte (a będzie jeszcze bardziej) to ono http://www.akwarysci.com/forum/viewtopi ... c&start=30.
Przede wszsytkim chodzi mi o wiedzę nie książkową tylko bardziej o doświadczenie :)
Oczywiście z chęcią wysłucham każdych uwag.
Parametry wody:
NO3 5-10
PO4 1
Fe 0,4
KH 7
GH 11
Ph 7.5
W moim 60 l akwa mam z krewetek redki i babki oraz sporo żyworódek endlera.
Poszukuje jakiegoś gatunku ryb, które w ogóle nie będą zainteresowane podgryzaniem endlerek, a tym bardziej ich zjadaniem i to samo tyczy się moich skorupiaków.
Mam kilka typów, ale nie wiem, który jest odpowiedni...
- Iriatherina werneri - Tęczanka filigranowa (2+3 lub 3+4)
- pseudomugil gertrudae (jak w.w)
- neon simulans (ok.10-15 szt.)
- Epiplatys annulatus - SZCZUPIEŃCZYK KARŁOWATY (2+3)
- razbora hengela (10-15)
Tyle z moich typów, może jeszcze coś polecicie ?? Wybiorę tylko 1 gatunek.
Tylko Najważniejsze jest to, żeby współgrały z moją obsadą. Akwarium jest dość dobrze zarośnięte (a będzie jeszcze bardziej) to ono http://www.akwarysci.com/forum/viewtopi ... c&start=30.
Przede wszsytkim chodzi mi o wiedzę nie książkową tylko bardziej o doświadczenie :)
Oczywiście z chęcią wysłucham każdych uwag.
Parametry wody:
NO3 5-10
PO4 1
Fe 0,4
KH 7
GH 11
Ph 7.5
ja mam 23 szt neona simulansa i powiem tak, że one nie są wstanie zjeść krewetki młodej bo są tak małe, że nie ma szans. Ogólnie mogą pływać w zarośniętym akwarium jak np u mnie, ale jak wykarczowałem z lekka akwarium w jednym miejscu, to ładniej pływały w grupie.
Ogólnie bardzo mi się one podobają, a stadko bym sobie chętnie powiększył ich ale mam w planach razbora galaxy. może taką też chcesz sobie sprawić? można by kupić worek na pół, bo ja więcej niż 10-15szt bym nie wziął.
pozdro
Ogólnie bardzo mi się one podobają, a stadko bym sobie chętnie powiększył ich ale mam w planach razbora galaxy. może taką też chcesz sobie sprawić? można by kupić worek na pół, bo ja więcej niż 10-15szt bym nie wziął.
pozdro
Jeśli boisz się przerybienia to z simulansów zrezygnuj. Bo one w takiej ilości nie będą fajnie się prezentować. Ale to na serio mała ryba, jej przemiana materii jest na tyle mała, że czy to będzie 15 sztuk czy 30 to dla baniaka obsadzonego roślinnością nie będzie to żadna różnica w obciążeniu. No chyba, że boisz się że rybom zabraknie miejsca do pływania.
może razbora makulata 10 i razbora brygidae10 są mniej więcej wielkości samca endlera nie jedzą krewetek
co do P. gertrudae to 1 samiec i ze 2 samice też by dały radę.
tenczankę filigranową też można by się zdecydować i w tedy tylko ryby z rodziny Melanotaeniidae

co do P. gertrudae to 1 samiec i ze 2 samice też by dały radę.
tenczankę filigranową też można by się zdecydować i w tedy tylko ryby z rodziny Melanotaeniidae
Ostatnio zmieniony 2009-10-28, 01:22 przez king, łącznie zmieniany 2 razy.