Witam wszystkich. Potrzebuje pomocy w pokierowaniu akwarium .
W wrześniu 2018 roku postanowiłem zacząć przygodę z akwarystyka na początku zakupiłem zestaw 112 filtr wew grzałka bez termostatu led aquael sunny 16 w To (był komplet) z tego co wyczytałem zrobiłem już błąd. Wiec zakupiłem filtr wew aquael fan2 oraz grzałkę z termostatem oraz dodałem jeszcze jeden led Aquael leddy tube plant 16w i nadal nie wiem czy dobrze zrobiłem z tego co wyczytałem powinno być 0.5 w na litr wody Znów przeczytałem ze lepsze są filtry kubełkowe więc znów wymiana filtra na eheim 2215 wraz z wypełnieniem Dalej poszedłem do sklepu akwarystycznego zakupiłem 6 roślinek anubias mech jawajski oraz reszty nazw nie znam mówiła pani ze są łatwe w utrzymaniu Po miesiącu zakupiłem rybki 2 neonki 2 kiryski glonojada . I się zaczęło atak glonów czytałem gdzieś aby zakupić co2 aby rośliny lepiej rosły wtedy będzie mniej glonów Proszę o wyrozumiałość naprawdę jestem zielony w tym temacie jak moje glony w akwarium . Wiem że jest duzo informacji w internecie ale tam osoby piszą którzy już maja duże doświadczenie i dla mnie nie jest to zrozumiałe Około tydzień temu zresetowałem zbiornik założyłem nowe podłoze czyli 30% ziemia uniwersalna ,30% torfu oraz 30 %lawy wulkaniczne granulacja 1-6mm , wszystko przysypałem piaskiem budowlanym Kraisler . Dokupiłem kilka roślinek Zacząłem dawkować co2. Czekam jeszcze na testy . Zaczęły się pierwsze problemy z roślinnością tak jakby cos im brakowało?
Potrzebuje pomocy w akwarium
Zapraszamy do stowarzyszenia, nauczymy Cię co i jak
Zrestartowałeś zbiornik, następnie posadziłeś rośliny, musisz poczekać około 2-3 tygodni aż zbiornik się ustabilizuje, czyli zakończy się cykl azotowy. W tym czasie nie zaleca podawania się CO2, testy wody wypadałoby zrobić, i zacząć powoli uzupełniać to czego brakuje. Wrzuć fotografie, i oczywiście zapraszam albo we wtorek po 17, lub w przyszłą sobotę od 17 do naszej siedziby, pomożemy

Zrestartowałeś zbiornik, następnie posadziłeś rośliny, musisz poczekać około 2-3 tygodni aż zbiornik się ustabilizuje, czyli zakończy się cykl azotowy. W tym czasie nie zaleca podawania się CO2, testy wody wypadałoby zrobić, i zacząć powoli uzupełniać to czego brakuje. Wrzuć fotografie, i oczywiście zapraszam albo we wtorek po 17, lub w przyszłą sobotę od 17 do naszej siedziby, pomożemy
- arturromarr
Witaj,
Dalej masz te trzy rybki, czy zarybiłeś czymś jeszcze. Może dajesz zbyt wiele pokarmu?. Problemem może być, zbyt żyzne podłoże jak na tyle roślin. Generalnie w akwarium musi zapanować równowaga biologiczna, a do tego potrzebny jest spokój i cierpliwość.
We wkładzie filtra musi wytworzyć się flora bakteryjna. Czyść go tylko w wodzie z akwarium, nie wysuszaj. Można nawet wlać trochę wody z czyjegoś dojrzałego filtra, ewentualnie są preparaty z florą na start np: Sera Nitrivec,Tetra SafeStart, Tropical Bacto Active.Podmieniaj co tydzień 20% wody. Po podmianie nalewasz do wiader nową wodę by się odstała do nowej podmiany i tak w kółko.
Pocieszę Cię, że każdy zmaga się na początku z glonami. Pewną ich ilość dobrze zaakceptować, bo one też są częścią podwodnego ekosystemu. Ja na początku miałem na zmianę białe i zielone akwarium. Teraz kiedy dojrzało jest prawie bezobsługowe.
Życzę powodzenia.
Dalej masz te trzy rybki, czy zarybiłeś czymś jeszcze. Może dajesz zbyt wiele pokarmu?. Problemem może być, zbyt żyzne podłoże jak na tyle roślin. Generalnie w akwarium musi zapanować równowaga biologiczna, a do tego potrzebny jest spokój i cierpliwość.
We wkładzie filtra musi wytworzyć się flora bakteryjna. Czyść go tylko w wodzie z akwarium, nie wysuszaj. Można nawet wlać trochę wody z czyjegoś dojrzałego filtra, ewentualnie są preparaty z florą na start np: Sera Nitrivec,Tetra SafeStart, Tropical Bacto Active.Podmieniaj co tydzień 20% wody. Po podmianie nalewasz do wiader nową wodę by się odstała do nowej podmiany i tak w kółko.
Pocieszę Cię, że każdy zmaga się na początku z glonami. Pewną ich ilość dobrze zaakceptować, bo one też są częścią podwodnego ekosystemu. Ja na początku miałem na zmianę białe i zielone akwarium. Teraz kiedy dojrzało jest prawie bezobsługowe.
Życzę powodzenia.
Witajcie doradzi mi ktoś jaki filtr kupić do akwa 60l I oczywiście jakie oświetlenie żeby roślinki dobrze rosly