Pomóżcie mi wybrać jakąś ciekawą obsadę do zbiornika 70l
Pomóżcie mi wybrać jakąś ciekawą obsadę do zbiornika 70l
pomozcie mi stworzyc ciekawy widok w akwarium:))
Ostatnio zmieniony 2009-09-07, 09:12 przez sootek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Trochę dziwne podejście :)
To będzie twoje akwarium a nie nasze :)
Nie wiem czy masz już jakiś zbiornik czy to jest pierwszy ?
Przy wyborze danej aranżacji decydują teoretycznie dwa czynniki:
Pierwszy to ryby a drugi to rośliny.
Jeśli zależy ci wyłącznie na jakiś gatunkach ryb, to musisz sprawdzić jakie mają wymagania i pomyśleć czy będziesz je w stanie spełnić (nie wszystkie ryby tolerują rośliny).
Jeśli na roślinach, to ryby musisz dopasować tak aby rośliny były bezpieczne, a ryby miały warunki jakie potrzebują.
Teraz masz dwie możliwości:
Albo idziesz na głęboką wodę, i zaczynasz od czegoś konkretnego (jakiś biotop czy styl), lub też zakładasz ogólny zbiorniczek i na nim się uczysz krok po kroku.
Wszystko zależy od twojego zaangażowania (pogłębiania wiedzy i chęci stworzenia czegoś niesamowitego)
Powiem od siebie że zbiorniki mam z jakimiś wyjątkami od dzieciństwa, ale niestety brak mi zaangażowania żeby stworzyć coś ładnego.
Mamy spis innych for, gdzie możesz sobie pooglądać różne biotopy i style w akwarystyce.
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=17
Na pewno coś ci wpadnie w oko, wtedy wystarczy zagłębić się w temat i o wszystko popytać.
To będzie twoje akwarium a nie nasze :)
Nie wiem czy masz już jakiś zbiornik czy to jest pierwszy ?
Przy wyborze danej aranżacji decydują teoretycznie dwa czynniki:
Pierwszy to ryby a drugi to rośliny.
Jeśli zależy ci wyłącznie na jakiś gatunkach ryb, to musisz sprawdzić jakie mają wymagania i pomyśleć czy będziesz je w stanie spełnić (nie wszystkie ryby tolerują rośliny).
Jeśli na roślinach, to ryby musisz dopasować tak aby rośliny były bezpieczne, a ryby miały warunki jakie potrzebują.
Teraz masz dwie możliwości:
Albo idziesz na głęboką wodę, i zaczynasz od czegoś konkretnego (jakiś biotop czy styl), lub też zakładasz ogólny zbiorniczek i na nim się uczysz krok po kroku.
Wszystko zależy od twojego zaangażowania (pogłębiania wiedzy i chęci stworzenia czegoś niesamowitego)
Powiem od siebie że zbiorniki mam z jakimiś wyjątkami od dzieciństwa, ale niestety brak mi zaangażowania żeby stworzyć coś ładnego.
Mamy spis innych for, gdzie możesz sobie pooglądać różne biotopy i style w akwarystyce.
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=17
Na pewno coś ci wpadnie w oko, wtedy wystarczy zagłębić się w temat i o wszystko popytać.
Ostatnio zmieniony 2008-10-21, 08:00 przez zabapinkfloyd, łącznie zmieniany 2 razy.
nie do konca sie zgodze z poprzednikiem. istnieja tez baniaczki ogólne które sa bardzo ciekawe,i to tez jest wyzwanie. ja dlugo walczylam zeby w ogólnym bylo jakos tak ciekawie. i powiem szczerze ze ostatnio efekt mi sie dosc podoba mimo ze to niby nie wyzwanie tylko ogólniak. wg nie tylko biotop konkretny jest wyzwaniem. ja planuje w niedalekiej przyszlosci postawic na ogólniak, plus ameryka(w trakcie tworzenia) i malawi.
i wlasnie stad sie bierzxe pomysl na obsade. przy oscarach nie wchodza raczej w gre rosliny tak samo jak i w malawi. dlatego jest zarosniety ogólniach ktory mial byc holendrem ale zostal zarosnietym ogólniakiem ;)
przemysl jakie ryby chcialbys tam wstawic i potem jedziemy dalej ;)
i wlasnie stad sie bierzxe pomysl na obsade. przy oscarach nie wchodza raczej w gre rosliny tak samo jak i w malawi. dlatego jest zarosniety ogólniach ktory mial byc holendrem ale zostal zarosnietym ogólniakiem ;)
przemysl jakie ryby chcialbys tam wstawic i potem jedziemy dalej ;)
I. oscary,plecostomusy
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
IV. bojownikarium(w trakcie tworzenia- czeka na ryby;) )
V. - paletarium (juz niedługo zarybienie)
VI. - malawi (w planach)
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
VI. - malawi (w planach)
-
- Kontakt:
Nie mówię że zbiorniki ogólne nie mogą ładnie wyglądać.
Widziałem nawet kilka ładnych, co nie zmienia faktu że nie są one profesjonalne.
Zbiornik ogólny to coś co nie występuje w przyrodzie.
Dlatego są to zbiorniki które łatwiej jest założyć.
Mówiąc zbiornik ogólny miałem na myśli różne gatunki ryb i roślin nie zawsze dobrze dobrane (czyli wsadzamy co mamy).
Nie miałem w zamierzeniu się spierać o taki czy inny zbiornik.
Chodziło mi tylko o to, aby zanim się coś zrobi, pierw to dobrze przemyśleć.
Widziałem nawet kilka ładnych, co nie zmienia faktu że nie są one profesjonalne.
Zbiornik ogólny to coś co nie występuje w przyrodzie.
Dlatego są to zbiorniki które łatwiej jest założyć.
Mówiąc zbiornik ogólny miałem na myśli różne gatunki ryb i roślin nie zawsze dobrze dobrane (czyli wsadzamy co mamy).
Nie miałem w zamierzeniu się spierać o taki czy inny zbiornik.
Chodziło mi tylko o to, aby zanim się coś zrobi, pierw to dobrze przemyśleć.
kazdy zbiornik trzeba przemyslec ;)
ale powracajac do tematu, najlepszy sposób zeby odnalezc swoje upodobania to przegladanie akwariów innych userów. mnie jedna strona zafascynowala oscarami i po zobaczeniu ich na zywo zakochałam sie. to samo jesli chodzi o malawi. dlatego calym sercem polecam podgladac i szukac ;)
ale powracajac do tematu, najlepszy sposób zeby odnalezc swoje upodobania to przegladanie akwariów innych userów. mnie jedna strona zafascynowala oscarami i po zobaczeniu ich na zywo zakochałam sie. to samo jesli chodzi o malawi. dlatego calym sercem polecam podgladac i szukac ;)
I. oscary,plecostomusy
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
VI. - malawi (w planach)
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
VI. - malawi (w planach)
Ogólne akwarium naprawdę może być ładne. Żadko który akwarysta zaczynał od razu od biotopu. Ja zacząłem od mieczyków i molinezji. Jeżeli to ma być Twoje pierwsze akwarium to polecam właśnie te rybki. Są one łatwe w utrzymaniu i naprawdę piękne. Później przyjdzie czas na coś poważniejszego. Ja osobiście polecam na później biotop ameryki południowej, ale to wszystko kwestia gustu i upodobań.