Akwa na ziemi ogrodowej
Akwa na ziemi ogrodowej
Witam :)
Z powodu tego ze zdecydowalem sie przeniesc wszystko z 30l do 54l, zdecydowalem sie ze zrobie je ne ziemi ogrodowej ;) Tylko po prostu nie wiem jaki rodzaj ziemi mam wybrac i jak to potem jest z funkcjonowaniem akwa ?? Rosliny chyuba rosna lepiej, ale dolewac jeszcze nawozow ?? I wogule jakie proporcje zachowac, tzn ile ziemi ile zwirku czu bazaltu ? Lepiej oddzielic ziemie siatka czy tez nie ?
Mysle ze temat przyda sie nie tylko mi takze chcialbym sie dowiedziec wszystkiego o akwa na ziemi ogrodowej :)
Z powodu tego ze zdecydowalem sie przeniesc wszystko z 30l do 54l, zdecydowalem sie ze zrobie je ne ziemi ogrodowej ;) Tylko po prostu nie wiem jaki rodzaj ziemi mam wybrac i jak to potem jest z funkcjonowaniem akwa ?? Rosliny chyuba rosna lepiej, ale dolewac jeszcze nawozow ?? I wogule jakie proporcje zachowac, tzn ile ziemi ile zwirku czu bazaltu ? Lepiej oddzielic ziemie siatka czy tez nie ?
Mysle ze temat przyda sie nie tylko mi takze chcialbym sie dowiedziec wszystkiego o akwa na ziemi ogrodowej :)
Z tego co wiem i czytałem (sam miałem tak robić) stosuje sie najtańszą ziemie ogrodową, w pierwszym lepszym hipermarkecie, czy kwiaciarni.ŁePeK pisze:nie wiem jaki rodzaj ziemi mam wybrac
Akwarium funkcjonuje normalnie, a wiele osób sobie chwali to rozwiązanie właśnie z tego względu że rośliny świetnie rosną.ŁePeK pisze:jak to potem jest z funkcjonowaniem akwa ?? Rosliny chyuba rosna lepiej
Myślę że to musisz dojść po obserwacji, jeśli będziesz widział że im brakuje czegoś to możesz myśleć o nawożeniu.ŁePeK pisze:ale dolewac jeszcze nawozow
Lepiej tak, wiadomo jaka jest ziemia a jaki jest bazalt. z czasem wszystko Ci się zmiesza a bazalt wejdzie pod ziemie i będzie się syf robił, Także oddziel to jakąś siatką czy firanką, tak żeby żwir bazalt przez nią nie przelatywał ale żeby korzenie roślin mogły bez problemu przerastać przez dziurki.ŁePeK pisze:Lepiej oddzielic ziemie siatka czy tez nie ?
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98
-
ŁePeK może słabo pamiętam ale coś mi chodzi po głowie że onego czasu długooo naświetlałeś baniak. Połączenie długiego oświetlania i sporej mocy 0,8W/L niekiedy samo się prosi o glony, a jak już zaatakują to później ciężko z nimi walczyć jak mają sprzyjające warunki do istnienia.
piszesz ze mialem na poczatku niewielki przyrost glonow na roslinach, czyli rozumiem ze jezeli baniak bedzie dobrze ustabilizowany to glony zejda tak ?? Chodzi mi o to ze w 30l wchodza mi glony na rosliny noi jak zrobie baniak z ziemia i przeniose te rosliny to te glony zejda czy raczej to jeszcze pogorszy sprawe i beda nadal nachodzic glony ?? Poprostu kupilem tydzien etmu rosliny (i to dosc duzo ;/) i nie chce ich teraz wywyalac i kupowac nastepnych
Ok kapuje ;) Bedzie mniejsze oswietlenie rosliny beda rosly lepiej bo bedzie ziemia ogrodowa lepiej sie stabilizuje ;) Wszystko kapuje tylko czy te rosliny co teraz mam w glonach jak wsadze tam to te glony z nich "MOGA" zejsc ?? czy raczej to zaszkodzi calemu baniakowi i te glony sie beda rozpowszechniac ?? Po prostu nie wiem czy mam sadzic te roslny co mam czy kupowac nowe ;/
Wydaje mi się że glony mogą przejść, możesz spróbować dokładnie umyć rośliny albo wymoczyć je w wodzie z kwaskiem cytrynowym to ładnie rozprawia się z glonami. Może być tak że na początku glony będą się rozwijały ale z czasem mogą odpuścić jak baniak sie ustabilizuje, ale równie dobrze może być tak że rozlezą się po całym baniaku jeszcze bardziej.
Co do oświetlenia to bym proponował coś takiego. W pierwszym tyg. naświetlać baniak przez 5h, w drugim 6h, w trzecim 7h i od 4 tyg. 8h i zostawić na tym poziomie. To powinno pozwolić rośliną rozwijać się prawidłowo a przy okazji ograniczyć możliwość rozwoju glonów.
Co do oświetlenia to bym proponował coś takiego. W pierwszym tyg. naświetlać baniak przez 5h, w drugim 6h, w trzecim 7h i od 4 tyg. 8h i zostawić na tym poziomie. To powinno pozwolić rośliną rozwijać się prawidłowo a przy okazji ograniczyć możliwość rozwoju glonów.
Witam :)
Tak wiem, odkopałem wątek ale mam podobne pytanie(nie tyle o ziemie co o glinę) i nie chcę zakładać osobnego bardzo podobnego wątku.
Więc tak. Będę wstawiał Azjatyckie 112l z kryptokorynami jako głównymi roślinami. Jak wiadomo lubią one żyzne podłoże więc chcę im zaserwować nie tylko ziemię ale i glinę - pojawia się pytanie.
Jak to zrobić? Mam 3 opcje do wyboru
1 - 1cm gliny na spodzie baniaka, na to ziemia z keramzytem i żwir.
2 - ziemia wymieszana z gliną i keramzytem, żwir
3 - ziemia z keramzytem,glina i żwir
Wydaje mi się że 2 opcja byłaby najlepsza - krypcie miałyby łatwy dostęp do bogatego podłoża bo w 1 korzenie musiałyby przebijać się przez warstwę ziemi.
No sam już nie wiem, co najlepsze.
Tak wiem, odkopałem wątek ale mam podobne pytanie(nie tyle o ziemie co o glinę) i nie chcę zakładać osobnego bardzo podobnego wątku.
Więc tak. Będę wstawiał Azjatyckie 112l z kryptokorynami jako głównymi roślinami. Jak wiadomo lubią one żyzne podłoże więc chcę im zaserwować nie tylko ziemię ale i glinę - pojawia się pytanie.
Jak to zrobić? Mam 3 opcje do wyboru
1 - 1cm gliny na spodzie baniaka, na to ziemia z keramzytem i żwir.
2 - ziemia wymieszana z gliną i keramzytem, żwir
3 - ziemia z keramzytem,glina i żwir
Wydaje mi się że 2 opcja byłaby najlepsza - krypcie miałyby łatwy dostęp do bogatego podłoża bo w 1 korzenie musiałyby przebijać się przez warstwę ziemi.
No sam już nie wiem, co najlepsze.

- paluszekrybny