Członkowstwo w ŁSAiT

Awatar użytkownika
cina

Członkowstwo w ŁSAiT

Post autor: cina »

Witam,

możecie opisać procedurę zostania członkiem ŁSAiT. Może ktoś by się chciał zapisać (np. ja) a nie bardzo wiadomo z czym to się wiąże (wady, zalety, prawa i obowiązki).

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Generalnie żeby zostać członkiem należy tylko zapłacić wpisowe i co roku opłacać składkę, oraz przestrzegać statutu. I tyle. Jednak nam zależy na aktywnych osobach, które będą pojawiać się na spotkaniach cotygodniowych, będą na tych spotkaniach pomagać przy obsłudze baniaków tj. podmiany wody, czyszczenie filtrów, przycinka roślin, karmienie itd. Dodatkowo organizujemy raz na 2 lata wystawę, a kilka razy do roku jeździmy gdzieś z akwarium wystawowym i wtedy też aktywność i pomoc jest bardzo mile widziana. Co do zalet i korzyści płynących z bycia w klubie to pewnie dla każdego będą one inne. Jeden będzie miał okazje pogadać o rybach, poczytać z książek znajdujących się w bibliotece, inny będzie się cieszył z wyjazdów lub z samego zajmowania się rybami w klubie. Można się wiele nauczyć, również o morskich akwariach. Można dostać baniak w klubie pod opiekę i sobie go zaaranżować i go rozwijać. Można się wymieniać, kupować od siebie ryby, rośliny, krewety. Można przycinkę roślin przynieść do klubu i rozdać po ludziach, tydzień później można otrzymać inne rośliny od kogoś. Jest też bardziej namacalna korzyść - jeśli jest się aktywnym klubowiczem to można otrzymać darmową wejściówkę na giełdę czwartkową. Ale to naprawdę trzeba sobie zasłużyć.
http://akwarysci.com/o_nas/statut.php <== tu jest nasz statut
Zapraszamy!

Awatar użytkownika
cina

Fajnie, dziękuje. To teraz poruszę problem wizyt w ŁSAiT. Otwarte jest tylko we wtorek od 16 (znaczy w tym czasie ktoś jest) co dla mnie jest no mało korzystne jeżeli tylko raz w tygodniu można wejść. Byłem kilka razy i zawsze w tym czasie było sporo ludzi (jak na panujące warunki lokalowe), ciężko było porozmawiać, obejrzeć akwaria.
Nie zawsze mogę we wtorek być w klubie, a jeśli się nie uda to muszę czekać cały tydzień.
Jeżeli była możliwość odwiedzenia chociaż 2 razy w tygodniu to na pewno bym przychodził. Proszę, rozważcie taką opcję bo na pewno ułatwiło by to ludziom odwiedzenie was i aktywny udział w Klubie.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Problem polega na tym, że nie ma nikt czasu na organizację spotkań częstszych i też nikt by na nie nie przychodził. Kiedyś były spotkania młodzieżowe robione jakoś w sobotę czy w niedziele, na pierwszym spotkaniu było kilkanaście osób, na drugim połowa a na trzecim dwie i tak zostały, więc porzucono ten projekt. Osób zapalonych jest sporo, ale tak tylko na chwilę, potem im przechodzi. Jak byłeś ostatnio to było akurat wyjątkowo dużo ludzi (rodzina prezesa, jacyś państwo z dzieckiem obejrzeć, ktoś coś kupić od kolegi), do tego głośno gadali i był generalnie chaos. Ale jakbyś został dłużej tzn tak koło 18 była już nas tylko piątka i spokojnie mogliśmy gadać i działać.
Generalnie w klubie codziennie ktoś jest, najczęściej prezes bo trzeba ryby nakarmić, sprawdzić czy wszystko świeci, czy filtry działają, czy nic nie pękło itd. Ale nie jest to jakaś stała pora i nie trwa to zbyt długo.

Awatar użytkownika
cina

Ale jakbyś został dłużej tzn tak koło 18 była już nas tylko piątka i spokojnie mogliśmy gadać i działać.
No właśnie jak bym mógł to bym nie poruszał tematu. Mając małe dzieci ciężko jest tak dysponować czasem, z reguły od tej 19 muszę być w domu (kto ma małe dzieci ten wie). Wliczając pracę do 16 i dojazd do centrum Łodzi to mogę nie zdążyć wejść na dół i się przywitać a już będę musiał wracać. A być członkiem tylko po to żeby składki płacić to nie ma sensu. Szkoda.

Nie mówię o spotkaniach weekendowych, bo to raczej na pewno nie ma szans powodzenia. Myślałem po prosty żeby w inny dzień w tygodniu się spotykać. Skoro spotykacie się we wtorek to można by w czwartek, ale wtedy jest giełda (chociaż nie wiem czy to ma znaczenie). Proponowałbym powiedzmy poniedziałek i środę, lub środę piątek. Taka moja sugestia.
Ostatnio zmieniony 2008-12-05, 14:56 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

No cóż, rozumiem Twoja sytuację. Ale od wielu lat (nie wiem czy nie od początku) spotkania są we wtorki od 17. Kto ma czas to przychodzi wcześniej. 2 razy w tygodniu nie ma sensu, bo niewiele osób wygospodaruje na to czas, często i tak frekwencja jest bardzo niska. Inny dzień tygodnia nie robi w sumie różnicy, tak czy tak muszą to być godziny po pracy, więc nie wiem czy by to Cię uratowało w jakiś sposób. Ale na szczęście dzieci szybko rosną, więc mam nadzieję, że prędzej czy później znajdziesz czas na klub.

Awatar użytkownika
cina

Więc jak w chwili obecnej zostaje mi forum.
le na szczęście dzieci szybko rosną,
Ale rodzą się następne, więc pewnie trochę to potrwa :-P

tutusik

Post autor: tutusik »

cina pisze:Ale rodzą się następne, więc pewnie trochę to potrwa :-P
chyba nie mozna w nieskonczonosc?:D

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Jako członek ŁSAiT potwierdzam to co mówi Kubiszon. Nie ma sensu organizacji spotkań innego dnia. Często bywa tak, że w klubie są 3-4 osoby i nic się konkretnego nie dzieje. Ale są też takie wtorki, że nie ma gdzie palca włożyć, tyle ludzi naprzychodziło. Więc kompletnie nie ma na to reguły.
Nie pozostaje nic innego jak wygospodarować sobie czas właśnie w ten wtorek, a wszystkie obowiązki jakoś z nim pogodzić.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
cina

Domyślam się że nikomu się nie chce przychodzi tak często, każdy ma swoje życie i zajęcia. Skoro jesteście w klubie od dawno to wiecie co nie co. Myślałem że dopóki mieszkam w Łodzi to zamierzałem jakoś czynnie uczestniczyć w tym co lubię, zobaczymy jak będzie.
Dzięki za wyjaśnienia.

A tak jeszcze przy okazji, ilu członków liczy klub ?? Chodzi mi o tych co tylko płacą i o tych aktywnych. Nie wiem czy możecie udzielić takiej informacji, ale jeśli tak to poproszę bo jestem ciekawy.
Ostatnio zmieniony 2008-12-05, 21:25 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Teoretycznie można się spotykać w inne dni
ale dla jednej osoby nie warto
może jak będzie więcej maniaków to coś pomyślimy

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

cina pisze:A tak jeszcze przy okazji, ilu członków liczy klub ?? Chodzi mi o tych co tylko płacą i o tych aktywnych. Nie wiem czy możecie udzielić takiej informacji, ale jeśli tak to poproszę bo jestem ciekawy.
Członków aktywnych jest około 15 osób, jedni są co tydzień, inni trochę rzadziej ale są. Takich co płacą tylko to hmm no dużo więcej, kilkadziesiąt na pewno. Ale oni są widziani raz do roku na walnym zebraniu i to też nie wszyscy.

zabapinkfloyd
Kontakt:

Nie sądzę żeby było aż 15
Stowarzyszenie ma długie tradycje, większość jego członków to Osoby które akwarystyką zajmują się od kilkudziesięciu lat.
Zawsze lubię sobie z nimi pogadać na dowolne tematy :)

Jednym z powodów powstania forum było ściągniecie nowych Osób do stowarzyszenia.
Jak na razie nikt jeszcze się nie zapisał, acz jest jedna Osoba która czeka na wydanie legitymacji.

Za moich czasów, czyli nie tak dawno temu, aby się zapisać do ŁSAiT potrzebne były dwie osoby wprowadzające.

Trochę wcześniej siedziało się w rogu i robiło herbatę :)

Teraz ogranicza już tylko czas i kilka dyszek.

Czas szybko leci i zawsze jest sporo do zrobienia.
W tym roku raczej już nie będziemy się na nic porywali, ale od następnego ruszymy z cyklem spotkań i prelekcji.
Trochę mnie tylko martwi słaba frekwencja w naszych konkursach.
Wychodziłem z założenia że będzie liczyła się dobra zabawa.
A tu tylko 3 aranżacje................ .
Zrobimy spotkanie połączone z prelekcjami i przyjdą 3 Osoby ?

Aż tak trudno było wysłać zdjęcie z galerii ?

...................
Ostatnio zmieniony 2008-12-07, 12:06 przez zabapinkfloyd, łącznie zmieniany 1 raz.

zabapinkfloyd
Kontakt:

Ogólnie jest tak:
Zapisać się może każdy.
Wpisowe 50 zł, składka roczna 20 zł.
Osoby niepełnoletnie nie mają prawa głosu na walnym zebraniu (czyli nie mogą brać udziału w głosowaniach).
Teraz tak - czy warto się zapisać ?
Nie wiem :)
Osoba zapisana może:
Brać czynny udział w życiu Stowarzyszenia.
Może poprzez swój głos je kształtować.
Może brać udział w przygotowaniu imprez (raz na dwa lata)
Korzystać z klubowej biblioteki.
Wyjechać na wycieczkę.
Lub imprezę akwarystyczną: Kraków, Toruń (dla Osób bardzo aktywnych)
Może dostać zbiornik pod opiekę.
I czegoś się dowiedzieć.
Jeśli jesteś Osobą która wie czego chce, możesz w krótkim czasie zasiąść we władzach Stowarzyszenia.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Bylm w ten wtorek w klubie zeby zobaczyc jak wygladaja spotkania:P.
Ciezko mi sie wypowiedziec bedac tylko raz tam (wczesniej bylem na chwile :P )
Napewno jeszcze odwiedze klunw miare mozliwosci.
Co do samego spotkania. Wyobrazalem sobie to moze jako cos bardziej oficjalnego w celu omowinia/podsumowania dokonan stowarzyszenia. Byc moze tak jest a ja trafilem na luzniejsze spotkanie ;P
Zauwazylem ze jest co robic ;)
Generalnie intrguje mnie kilka rzeczy co do samego klubu ale to moze z czasem sie podziele :P poki co po jednej wizycie nie chce wyciagac jakichkolwiek wnioskow
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”