Witam ja jestem nowy na forum więc liczę na wyrozumiałość dodam że miałem już 3 akwaria 10l,20l,40, , a więc kupiłem akwarium 60l (60x35x30) akwarium jest bez pokrywy i zamówiłem na allegro takie lampy 2 sztuki do niego , oto link do lamp : http://allegro.pl/aquael-decolight-11w- ... 68988.html
a moje pytania:
1.Czy te lampy 2 sztuki wystarczą na oświetlenie akwarium (chciałbym hodować różne roślinki)
2.Jaka obsadę proponujecie?chciałbym rybki na środek i góre zbiornika i da dół
3.Ja myślałem nad 15 neonków innesa,5 kirysków , xxx krewetek RC ,
4.Jaki filtr?
5.Wystarczy filtr aqauel pat mini?
6.Jakie podłoże najlepsze?Myślałem o piasku budowlanym dobrze przesianym przez sitko i umytym w bierzącej wodzie tak żeby nie barwił,myślałem o piasku gdyż kiryski to ryby denne i by było dla nich dobrze ale neony wolałby by czarne podłoże żeby się nie stresowały i na czarnym podłożu nie widać kup ryb itp. ogólnie na czarnym nie widać brudów bo ja mam czarny drobny żwirek i mi się go łatwo odmula a nie wiem jak by było z odmulaniem piasku ;[
7.Czym karmić kiryski ?
8.Kiryski rozmnażają się jak trafie na parkę samiec i samica? łatwo rozmnożyć bo nie chciał bym żeby mi się rozmnożyły w akwarium
9.Co podłożyć pod akwarium jaką podstawkę bo specjalnej maty nie mam ale myślałem nad podłożeniu karimaty namiotowej co o tym myślicie ?
To tyle czekam na informacje i pozdrawiam michal1003
Obsada do 60l pomocy
-
Obsada do 60l pomocy
Ostatnio zmieniony 2011-07-15, 20:55 przez michal1003, łącznie zmieniany 1 raz.
1. na oświetleniu się nie znam, ale na 60l 22W to trochę mało...
2/3 nie wiem czy tyle neonów to nie za dużo, kirysów bym dał 6, ale mniejsza odmianę
4. jeżeli nie masz za dużo kasy to kaskadę HBL-301, albo HBL-501, nie pamiętam jak tam się litraż rozkładał
5. aqauel chyba jest deczko za mały, nie wiem w sumie co to za filtr
6. jeżeli czarne to drobny bazalt, pod bazalt możesz dać np. aqua florana, albo ziemię
7. ja daję tabletki roślinne i mięsne dla ryb dennych
8. jeżeli nawet się trafi, że zaczną się mnożyć to nic nie rób, jeżeli jakiś się uchowa to na pewno na forum znajdą się chętni
9. ja mam obciętą karimatę, ale widziałem też np. linoleum, albo podkład pod panele
i to chyba tyle
2/3 nie wiem czy tyle neonów to nie za dużo, kirysów bym dał 6, ale mniejsza odmianę
4. jeżeli nie masz za dużo kasy to kaskadę HBL-301, albo HBL-501, nie pamiętam jak tam się litraż rozkładał
5. aqauel chyba jest deczko za mały, nie wiem w sumie co to za filtr
6. jeżeli czarne to drobny bazalt, pod bazalt możesz dać np. aqua florana, albo ziemię
7. ja daję tabletki roślinne i mięsne dla ryb dennych
8. jeżeli nawet się trafi, że zaczną się mnożyć to nic nie rób, jeżeli jakiś się uchowa to na pewno na forum znajdą się chętni
9. ja mam obciętą karimatę, ale widziałem też np. linoleum, albo podkład pod panele
i to chyba tyle
Co by tu napisać... 

-
Wszędzie widzę/słyszę opinię, że minimalne oświetlenie to 0.5W/L.3runer pisze:1. na oświetleniu się nie znam, ale na 60l 22W to trochę mało...
i to chyba tyle
Odpowiem na to tak : NIE PRAWDA!
Oświetlenie jakie powinieneś mieć w akwarium, zależy od tego jakie masz roślinki.
Najpierw porozglądaj się za roślinkami, poczytaj o ich zapotrzebowaniach, później dopieraj oświetlenie.
Reasumując : 22W może w zupełności wystarczyć.
ale to 0,5W/L jest w miarę optymalne, ja w jednym zbiorniku mam 0,3w/L roślinki nie marnieją ale też za bardzo nie rosną, nie znam się na oświetleniu, ale według wielu źródeł to katalizator wzrostu roślin, ale jak mówiłem na oświetleniu się nie znam zbieram tylko informacje od ludzi i weryfikuje
Co by tu napisać... 

1. ok
3. ok, kiryski jakieś małe, np. pandy
4. ile możesz przeznaczyć kasy?
5. nie
6. wybór należy do Ciebie. Wybrałbym piasek, pod nim około 1,5cm ziemi (raczej przy opcji z jakimś filtrem kubełkowym bo możesz mieć skoki azotu na początku.)
7. pokarm żywy, mrożony i tabletki dla urozmaicenia.
8.Zalezy jakie kiryski. Gatunki wybierane przez początkujących (tanie, łatwiejsze w hodowli) mnożą się dość chętnie pod warunkiem zapewnienia odpowiednich warunków i jakiegoś bodźca stymulującego do tarła (np. spadek temperatury)
9. Karimata może być. Ja mam pod styropianem, wcześniej pod izolatorami do ścian przy grzejnikach.
3. ok, kiryski jakieś małe, np. pandy
4. ile możesz przeznaczyć kasy?
5. nie
6. wybór należy do Ciebie. Wybrałbym piasek, pod nim około 1,5cm ziemi (raczej przy opcji z jakimś filtrem kubełkowym bo możesz mieć skoki azotu na początku.)
7. pokarm żywy, mrożony i tabletki dla urozmaicenia.
8.Zalezy jakie kiryski. Gatunki wybierane przez początkujących (tanie, łatwiejsze w hodowli) mnożą się dość chętnie pod warunkiem zapewnienia odpowiednich warunków i jakiegoś bodźca stymulującego do tarła (np. spadek temperatury)
9. Karimata może być. Ja mam pod styropianem, wcześniej pod izolatorami do ścian przy grzejnikach.
Ziemia oki, ale po odpowiednim przygotowaniu, na forum gdzieś kolega Bolek1984 opisywał a dokładnie podawał link jak to należy zrobić, uwierz mi monotonna i dluga praca z mineralizacją ziemi. Weź Biogrunt, na to piasek kwarcowy lub żwirek czy co tam Ci podpasuje, na allero widziałem żwirek o małej konsystencji 1-3mm jakoś tak i był właśnie czarny. Ja na jakims innym forum nie będę robił reklamy:) widziałem jak ktoś opisywał fajny sposób na przygotowanie piasku do akwa. nie uwierzycie, ze nawet piasek kwarcowy Kreistla zawiera w sobie jakieś cząstki małe węglanów, które jak sie okazuje wpływaja na parametry wody w nieznacznym stopniu, ale jednak i podnosza ph a dokładnie sprawiają ze trudno je obnizyć
Zalanie takiego wypłukanego piasku octem ( ponad powierzchnie wody nieznacznie) i pozostawienie go na noc lub dwie powoduje, ze niewielkie ilości węglanów zostaja unicestwione
ile w tym prawdy? nie wiem, ale w sumie ocet jako kwas nieiwelkie ilosci rozpuszcza, stad zauwazycie napewno jakąs ilośc piany po jednej nocy na powierzchni, co oznacza, że wasnie zachodzi rekacja. Potem płukanie dokładne i mozna wrzucac do akwa:) Jedyny problem to jak ktos chce unicestwic w ten sposób duze ilosci piasku, bo trzeba skołowac odpwiednie naczynie i odpowiednią ilośc octu

Łukasz