100 l a muszlowce

zimnyx

100 l a muszlowce

Post autor: zimnyx »

Do tej pory miałem księżniczki i jakieś inne rybki Teraz po przeprowadzce mam okazję cos zrobic nowego.Zastanawiam sie nad muszlowcami chciałem tropheusy bemby no ale mam za mały zbiornik na te rybki.Wiec wybor powoli pada na muszlowce wiec kilka pytan z tym związanych.Jako że akwarium to posiadam kilka lat mam cały osprzęt do niego (może poza jednym posiadam żwir a z tego co wyczytałem chyba lepiej piasek)
1.Jak przygotowac akwarium(dokładnych wymiarów niepamietam wiem ze napewno ma 80 cm długości stoi jeszcze pod starym adresem) jakie podłoże co gdzie najtaniej kupić
2.Jaką obsadę proponujecie (gdzie można ją zakupić i jakie koszty nieinteresowałem sie do tej pory tymi rybami)
3.Żywienie
4.Rośliny
I narazie na początek to wszystko
Ostatnio zmieniony 2009-01-03, 17:41 przez zimnyx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Witam, ekspertem nie jest w tanganice ale co nie co wiem, więc:

ad1) najważniejsza przy muszlowcach jest wielkość dna, od tego generalnie zależy ile sztuk będzieszz trzymał.
Na podłoże piasek, kupisz na starcie lub na Równej. Reszta wystroju to oczywiście muszle (do kupieni na allegro, moge podać od kogo brałem), piaskowce lub wapienie żeby kryjówki zrobić.

ad2) akwarium nie jest za duże, podobne do mojego, ja u siebie mam neolamprologus multifasciatus (muszlowiec wielopręgi), możesz mieć również brevisy. Mutliki w układzie 2+3/4 jeśli uda ci sie kupić dobrane pary. Co do brevisów to chyba 2+3.
Ja swoje multiki kupowałem w Łodzi od hodowcy, małe sztuki po 8 zł oraz w Warszawie od gości forum po 5zł za szt. (nie zależnie od wielkości).

ad3) Drobny żywy pokarm lub mrożonki, suchym też nie pogardzą (ale czasem tylko podaje)

ad4) Jakiś nurzaniec lub anubias. Do tangi nie potrzeba dużo oświetlenia wystarczy 18W, przy tym roślinki za dobrze nie rosną, po za tym kopanie w podłożu przez mulitiki nie sprzyja roślinkom.

Tyle ode mnie, jak coś to będziemy wyjaśniać :-) powodzenia

zimnyx

Jaki piasek parę lat temu zakupiłem piasek w sklepie akwarystycznym i wymieniłem i zaczeły sie moje kłopoty z rybami część ryb padła i cały czas była woda taka jagby mulista.I przezucilem sie spowrotem na żwir. Niewiem co spowodowało to zamulenie wody ale cały czas ten piasek jagby był w wodzie (ziarenka pływały) coś takiego być może chodziło o filtry miałem filtry wewnętrzne a z tego co dzis sie rozejrzałem po forum wychodzi zę wiekrzość przy piasku ma filtry zewnętrzne lub kaskadowe może to była przyczyna
Nurzaniec i anubis czy zakopac korzonki w piasku czy przywiązać do kamienia.Jaki kamien wapien? piaskowiec ?Co do muszli podaj od kogo zakupiłeś. Jutro pewno pojade na start zobaczyc jak wyglada sprawa z rybami,szafka pod akwarium i takie rzeczy.Czy jakoś specjalnie przygotowac wode zanim wpuszczę rybki
Ostatnio zmieniony 2009-01-03, 19:04 przez zimnyx, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
cina

No to jest moje pierwsze doświadczenie z piaskiem, i jak narazie nie narzekam. Wypłukałem go kilka razy, wrzuciłem do akwa. Po 3-4 dniach woda się już wyklarowała, cały czas chodził kubełek. Później włączyłem jeszcze wewnętrzny.
Nurzańca możesz zakopać, anubiasa nie bo zgnije. Należy go jakoś przywiązać do kamienia.

Wapień lub piaskowiec kupisz na składach budowlanych lub ogrodowych. Stabilizuje on parametry wody istotne dla muszlaków, czyli twardość i pH.

Co do Startu to ryb nie masz co tam szukać, nigdy nie widziałem. Prędzej w Diodonie w Tesco lub Zoo-Natura w Realu, ale tam nie poleczam kupować. Ryby chore, zaniedbane i drogie, po 16zł za szt.
Na starcie możesz na pewno szafki obejrzeć, coś powinno być.

Co do wody to urządź akwarium, zalej wodą i niech ze 3-4 tygodnie pochodzi zanim ryby wpuścisz. Najlepiej weź z innego akwarium trochę wody żeby szybciej dojrzało.

Muszle kupowałem na allegro od osób: argus16 i darekmik, poszukaj u tych użytkowników.

Najlepiej to jedź na giełdę na Równą, zapłacisz za wstęp, ale dużo taniej kupisz wszytskie rzeczy. Jest też dużo więcej wystawców i rybek, Może naet rafisz na muszlaki, bo gość z Łodzi od którego kupiłem też tam sprzedaje (mogę ci telefon podać).

zimnyx

No pewno że chce numer fona

Awatar użytkownika
cina

poszło na PW

zimnyx

Cina dzięki za rady i fona.
Darekmik znalazłem na alegro już i ma w chwili obecnej sporo muszli ale wstrzymam sie z licytacja do jutro jak pojade na start

Awatar użytkownika
cina

Jak byś kupował u niego te muszle winniczka to daj znac, to bym tez kupił, wyszło by taniej za przesyłkę.
Ja jeszcze takie muszle kupowałem
http://www.allegro.pl/item518344820_mus ... 4_szt.html
moje multki, zwłaszcza duże samce chętnie w nich przebywają.

Zerknij sobie na moje akwa w galerii (link w podpisie).

Zajrzyj sobie na te strony jeszcze, tam jest tez sporo o muszlakach:
1) http://klub-tanganika.pl/forum/index.php
2) http://tooold.superhost.pl/home.html
Ostatnio zmieniony 2009-01-03, 21:20 przez cina, łącznie zmieniany 2 razy.

zimnyx

Jutro dam ci znac jak wróce ze startu no może troszke pozniej co z muszlami bo jade na stare miejsce po akwarium dzis przywiozłem 70 l i własnie je likwiduje dwóch niemam gdzie postawic.A twój zbiorniczek to ja sobie juz dawno oglądnołem i własnie spodobał mi sie. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2009-01-03, 22:34 przez zimnyx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cina

Możliwe że będę miał jednego samca do sprzedania, bo dwa większe go tłuką gdy się tylko wychyli, zobaczymy czy da sobie rade, między innymi dla tego potrzebuję więcej muszli.

To czekam na informacje jak tam postępy z tanganiką :-D

zimnyx

cina co z zakupem muszli bo ja bede kupował. Ja wczoraj zalałem wodą te 70l zeby miec już wode gotową do tej setki. Szafki mi sie nieudało zakupic ale zakupiłem sobie nuszanca.Na allegro znalazłem szafke ale z transportem wyjdzie mi około 200 zł.
I teraz wytłumaczcie mi jedno, dziś na giełdzie widziałem coś takiego lub podobnego i to bardzo tyle ze gościu twierdził że to księżniczka żółta więc z lekka zgłupiałem czy księżniczka i ten muszlowiec są tak do siebie podobne????http://tooold.superhost.pl/neolamprologus_magara.html I jeszcze jedno pytanie czy mogę z muszlowcami trzymać Księżniczki???
Ostatnio zmieniony 2009-01-04, 14:24 przez zimnyx, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
cina

Jak będziesz kupował muszle to na allegro to kup więcej, ja wezmę 12 szt czyli tyle ile sprzedaje na jednej aukcji. Chyba że nie masz konta na allegro to ja mogę kupic tylko powiedz ile ty chcesz.

Co do multików, to nie polecaja trzymania z nimi innych rybek, szczególnie że akwarium nie masz zbyt dużego i małe multiki mogą zostać zdominowane lub wcale z muszli nie wyjdą.

zimnyx

No i zaczeły sie problemy z doborem ryb czym wiecej ich ogladam to spowrotem zaczynam sie skłaniac ku ksieżniczkom
Ostatnio zmieniony 2009-01-05, 10:47 przez zimnyx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cina

Jeśli księżniczki to jedynie zakup muszelek ci odpadnie, reszta wystroju akwa bez zmian :-)

zimnyx

Najpierw to musze szafke zakupic,potem postawić zbiornik i go przyszykowac na przyjecie ryb

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”