Mam taki problem codziennie robiłem podmianki z osmozy H. zebra i pomimo iz ikra jest nic się nie wylęga. A przynajmniej nie widać ;(
sterby o ile składają ikrę to jeśli jest trochę syf bo dam im sporo karmy to ikra jest ok
jeśli posprzątam to ikra jest słaba nie sprężysta i pęka.
Obawiam się ze to samo spotyka ikrę zeberek
Czytałem dziś ze na średnio twardej wodzie tez dają radę zastanawiam się czy nie zaniechać lani RO lub jakoś mieszać ale jak nie mam czasu by stać i pilnować wpadam rano odkręcam wieczorem zakręcam i 150l się podmienia...
Ma ktoś pomysł co mozna zrobić by woda była twardszą ?
problem l-46 i kirysy sterby
twardość mam 0 i to chyba jest problem. Wszystkie fora i książki niestety chyba o kant d... można potłuc jeśli chodzi o l-46. Nie znalazłem nigdzie nic wiarygodnego.
Nawet na fishbase nic nie ma http://www.fishbase.org/Summary/Species ... ng=English
Denerwuje mnie to trochę bo miały już kilka tareł i nie widać młodych, a na tym samym obiegu mam kirysy sterby i dzieje się tak jak pisałem.
Nawet na fishbase nic nie ma http://www.fishbase.org/Summary/Species ... ng=English
Denerwuje mnie to trochę bo miały już kilka tareł i nie widać młodych, a na tym samym obiegu mam kirysy sterby i dzieje się tak jak pisałem.
Ostatnio zmieniony 2012-02-12, 19:13 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.
Tą twardość mierzysz w jaki sposób? Osmoza też nie powinna wyjaławiać do zupełnego zera, nawet jeśli jest nowa. Co z innymi składnikami typu humusy/garbniki?
Ostatnio zmieniony 2012-02-12, 20:52 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.
tak koło 6,5pH jest ciągle. To jena z fajniejszych metod kolegów po fachu:P
Bolbitisy obniżają silnie pH podobnie inne ziółka
Co do tareł to jest super bo mam na tym obiegu 3 akwaria i tarełka są tylko z ikrą problem
W ogóle nie jest sprężysta... flaki miękkie nawet jak pleśń jej nie zje to pęka łatwo pod ciężarem ryb i siłą wody ...
Bolbitisy obniżają silnie pH podobnie inne ziółka
Co do tareł to jest super bo mam na tym obiegu 3 akwaria i tarełka są tylko z ikrą problem

W ogóle nie jest sprężysta... flaki miękkie nawet jak pleśń jej nie zje to pęka łatwo pod ciężarem ryb i siłą wody ...
Ostatnio zmieniony 2012-02-13, 11:41 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.