Rozbora klinowa

ODPOWIEDZ
cr2sher

Rozbora klinowa

Post autor: cr2sher »

Cześć,

wczoraj zauważyłem że na liściu rośliny pojawiła się ikra, dzień wcześniej widziałem jak moje razbory się ten tego :P powiedzcie mi co teraz robić :?: czy odciąć liść z ikrą i przełożyć go do plastikowego kotnika, lub do drugiego akwa w celu odchowania rybek :?: bo podejrzewam że młode nie przeżyją w dużym akwarium. W okół tej rośliny cały czas pływają dwie razbory, ewidentnie jakby pilnowały tej ikry. Czytałem że cały proces trwa do 3-4 dni więc muszę szybko decydować co robić a nie wiem.

Dodam że obsada w moim akwie to:
8 razbor klinowych
2 mieczyki
1 krewetka filtrująca
i całe stado ślimaków, nawet nie wiem skąd się wzięły :P

wrzucam foto tego co jest na liściu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Ja na tych fotach nic nie widzę :-/ Powiedz czy ta ikra jest po spodniej czy po górnej stronie liścia?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

cr2sher

mat114, po powiększeniu na zdjęciach widać taką jakby piankę, niestety ale nie mam możliwości zrobienia lepszych zdjęć. Zaznaczyłem miejsce o którym mowa, "ikra" jest na górnej stronie liścia.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
mat114

Jak dla mnie to jest ikra ślimaków a dokładniej albo rozdętek albo zatoczków. Rozbory składają swoją ikrę pod liścmi i nie jest to taka kupka tylko raczej pojedyncze jajeczka ułożone obok siebie na jednym poziomie.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

cr2sher

mat114, hmmm a już myślałem że będą małe rozborki :/ a powiedzcie mi po tarle rozborek kiedy się można spodziewać ikry o ile w ogóle można

Awatar użytkownika
mat114

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmnażanie i Wychów Narybku”