ikra zbrojnikow niebieskich
-
ikra zbrojnikow niebieskich
witam, zbrojniki rozmnazam juz jakis czas, jednak teraz po raz pierwszy odstawilem samice i samce weloniaste do akwa112litrow gdzie mam tylko gupiki , wytarly sie w kokosie tak jak planowalem . jednak jako podloze mam tam piasek kwarcowy i zauwazylem ze na ikrze jest on poprzyklejany w niektorych miejscach. czy z tak oklejonej ikry wylegna sie mlode czy ikra po prostu splesnieje? samiec ja w dalszym ciagu wachluje . jesli ktos juz mial taka sytuacje prosze o porade.
-
wiem wiem , w mojej 160-ce tak mam ,zreszta byles to widziales, tutaj dalem kokos bo nic nie mialem innego a rurka pvc nie zbyt wyglada w baniaku, zobaczymy, zastanawiam sie czy nie przenies samca do 50litrow z ta woda tak jak robilem dotychczas w druim baniaku? ale mam same gupole w tych112 to raczej nie zrobia nic mlodym jak wyplyna z kokosa
Pozwolę włączyć się do dyskusji, miałem zbrojniki w akwie z piaskiem i rozmnażały się a ikra nie pleśniała mimo iż nieraz obsypana była piaskiem chociaż mimo to chyba lepiej jak ikra jest czysta. Szybciej zapleśnieje od złej jakości wody zawsze starałem się jak miałem w ogólnym ikrę by nie karmić ryb żywym/mrożonym pokarmem w szczególności żywą ochotką. Co do kokosa mój samiec zawsze do niego zaganiał samicę, rurki pcv czy ceramiczne już nie cieszyły się takim powodzeniem u niego :) jak kokos jest dobrze w środku wyczyszczony i wyparzony nie powinien stanowić zagrożenia. Co do gupików to duże samice mogą ganiać świeżo wyklute młode.