ikra zbrojnikow niebieskich

ODPOWIEDZ
misiek2210

ikra zbrojnikow niebieskich

Post autor: misiek2210 »

witam, zbrojniki rozmnazam juz jakis czas, jednak teraz po raz pierwszy odstawilem samice i samce weloniaste do akwa112litrow gdzie mam tylko gupiki , wytarly sie w kokosie tak jak planowalem . jednak jako podloze mam tam piasek kwarcowy i zauwazylem ze na ikrze jest on poprzyklejany w niektorych miejscach. czy z tak oklejonej ikry wylegna sie mlode czy ikra po prostu splesnieje? samiec ja w dalszym ciagu wachluje . jesli ktos juz mial taka sytuacje prosze o porade.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

nie powinno być problemów, zobaczysz z autopsji, póki samiec się zajmuje znaczy się, że jest ok

a tak na przyszłość hodowcy polecają rurki ceramiczne lub zwykłą cegłówkę, ikra na drewnie potrafi plesnieć
Co by tu napisać... :-P

misiek2210

Post autor: misiek2210 »

wiem wiem , w mojej 160-ce tak mam ,zreszta byles to widziales, tutaj dalem kokos bo nic nie mialem innego a rurka pvc nie zbyt wyglada w baniaku, zobaczymy, zastanawiam sie czy nie przenies samca do 50litrow z ta woda tak jak robilem dotychczas w druim baniaku? ale mam same gupole w tych112 to raczej nie zrobia nic mlodym jak wyplyna z kokosa

mateusz

Post autor: mateusz »

Pozwolę włączyć się do dyskusji, miałem zbrojniki w akwie z piaskiem i rozmnażały się a ikra nie pleśniała mimo iż nieraz obsypana była piaskiem chociaż mimo to chyba lepiej jak ikra jest czysta. Szybciej zapleśnieje od złej jakości wody zawsze starałem się jak miałem w ogólnym ikrę by nie karmić ryb żywym/mrożonym pokarmem w szczególności żywą ochotką. Co do kokosa mój samiec zawsze do niego zaganiał samicę, rurki pcv czy ceramiczne już nie cieszyły się takim powodzeniem u niego :) jak kokos jest dobrze w środku wyczyszczony i wyparzony nie powinien stanowić zagrożenia. Co do gupików to duże samice mogą ganiać świeżo wyklute młode.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmnażanie i Wychów Narybku”