Zbrojnik złoty

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Zbrojnik złoty

Post autor: Incognito »

Po czym poznać, że zbrojniki już są dorosłe-gotowe do rozrodu ? Jakiej powinny byc wielkości itd ... :roll:

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

łooo nie spieszcie się tak z tymi odpowiedziami (^^,)

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

www.zbrojniki.info tam zadaj to pytanie, albo zajrzyj do linków tam jest jeszcze jeden link o zbrojnikach

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

No mam właśnie taką miejscowe bdb ten zamek tam jest dużo miejsca i jest nawet ciemno tylko ze mój samiec cały czas odgania(obie) samice ;/ a widać, że one chcą xD

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

No właśnie mam nadziej że się dochowam potomstwa :PP powiem mi jeszce jedno, jak samica złoży ta ikre i samiec jej pilnuje to ją odpędza ? czy pilnują na zmiane ? po czym poznac że samica ma w sobie ikre ?

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

zdjęcia samicy
1

2

Jest wystarczająco duża ? Ma w sobie ikre ? xD

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

aha i przez cały czas tam siedzial nie wychodzil na papu ? widziales fotki ?

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

POMOCY !!! samica złożyła mi ikre iw ogole się nią nei opiekują ... samiec jest w zamku a samica gdzieś se pływa ...
co mam zrobic ? ?
help !!!

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2008-06-23, 10:47 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

kasia2005

Post autor: kasia2005 »

MrHotSousage pisze:POMOCY !!! samica złożyła mi ikre iw ogole się nią nei opiekują ... samiec jest w zamku a samica gdzieś se pływa ...
co mam zrobic ? ?
help !!!
TaTaDooR pisze:u mnie tylko samiec pilnowal ikry i odganial samice, siedzial w dziurze i intensywnie wachlowal ikre
czego nie wiesz :?:
Obrazek

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Samiec ani samica nie pilnują ikry, złożyły ja i totalna olewka .... ;/ nie wiem czy coś z tego będzie ;/ to ich 1 ikra i może dlatego ... ikre przykryłem kamieniem tak aby inne ryby jej nie zjadły ... poczekamy 2-3 dni zobaczymy czy coś się z tego wylęgnie, ale nie sądze :(
Ostatnio zmieniony 2008-06-24, 08:58 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Z tej ikry nic nie będzie, odsłoń to sobie chociaż ryby pojedzą. Ikra jest złożona przede wszystkim w złym miejscu. Jeśli chce Ci się bawić w rozmnażanie to powinieneś wstawić rurkę z pcv, lub drewnianą drążoną. Tam ikra zostanie złożona na ścianie i samiec będzie mógł, znajdując się ponad nią, wachlować ogonem aby ikra miała jak najwięcej tlenu. Poczytaj też o samym karmieniu zbrojnikowych maleństw.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

z ikra została zjedzona ;/ wiem, że nic by z tego nie było ... samiec w ogole nie był nią zainteresowany tak samo jak i samicą, Czy samica może złożyć ikrę, która nie została zapłodniona ? czemu samiec sie nie zainteresował ? czy to wina tego, że moja zbrojniki są jeszcze stosunkowo młode ?

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

dnia 26 Czerwca odeszła od nas moja samiczka zbrojnika złotego ... nie długo po tym jak ikra zosatła zjedzona przez innym mieszkańców akwarium ... jaka była tego przyczyna ktoś wie ? czy to wycieńczenie ? czy może tęsknota za nienarodzonymi dziecmi (ee raczej nie xD) ... :(

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Wiele ryb przykłada się do wychowywania swoich młodych, mi raz samiec gurami mało co nie zabił samicy po złożeniu ikry (wygryzł jej pół płetwy ogonowej i około 1,5 cm ciała pod za płetwą. Gupiki natomiast mają gdzieś swoje młode, zjadają je tuż po urodzeniu, także nie stawiałbym na tęsknotę samiczki zbrojnika. Może ryba chorowała wcześniej albo coś z nią było nie tak. Zobacz może param. wody albo czy inne rybki się dziwnie nie zachowują. W sumie ciężko powiedzieć co się stało jak z całej obsady pada 1 ryba a wszystkie inne mają się dobrze.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

no zgadza się, inny rybki wesoło merdaja ogonkami zaś ta 1 moja ulubienica mi zdechała :( doczekałem momentu gdy złozyła ikre i ... końiec - bardzo mi przykro z tego powodu :( może czuła się odtrącona przez samca ? jest wiele opcji ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmnażanie i Wychów Narybku”