manacapuru brak apetytu

ODPOWIEDZ
MaciekL

manacapuru brak apetytu

Post autor: MaciekL »

Witam
przedstawię problem
Akwarium 720 l dużo roślin i ryb
Fauna:
Manacapuru 9 szt.
brzanki denisona ok. 16 szt.
neony czerwone ok. 60 szt.
kosiarki 5 szt.
mieczyki i molonezje ok. 18 szt.
kilka zbrojników niebieskich i krewetek amano
NO3 15-20
PO4 1,2
PH 6,8
GH 11
KH 7
Od jakiegoś czasu manacapuru nie chcą pobierać pokarmu, schudły, trzymają się w grupie, ale tak było zawsze. W czasie karmienia odpływają w inny kąt zbiornika i mimo iż karmię je tam dodatkowo nie jedzą lub sporadycznie coś skubną. Odchody nieczęste, białawe, grube, krótkie. Jeden ze skalarów miał białą kropkę nad okiem , ale zniknęła. Pozostałe ryby zachowują sie normalnie, są żywe wybarwione i jedzą zresztą skalary też nie straciły barw.
Prrzełożyłem skalary do 100 zbiornika kwarantannowego i podałem Capicaps T zgodnie z ulotką. Są tam już trzy dni nadal nie jedzą.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Będę wdzięczny za sugestie
Ostatnio zmieniony 2013-02-06, 18:29 przez MaciekL, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Jesli taka ryba nie przyjmuje pokarmu,to najczesciej przyczyna sa pasozyty ukladu pokarmowego.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

MaciekL

Post autor: MaciekL »

Też na to stawiam dlatego zastosowałem, Capicaps T, ale nie wiem czy to wystarczy i czy nie trzeba będzie przeleczyć ryb w akwarium ogólnym bo pewnie pasożyty tam są tylko ryby dają sobie radę.
Słyszałem o preparatach Sery na pasożyty: Nematol, Flagella, Tremazol podobną są skuteczne, ale w sklepach ichnie ma.

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

Najlepiej wrzuć odchody pod mikroskop. Możesz poczytać na forach o dyskowcach - tam jest dużo informacji na temat pasożytów. tak z grubsza: galaretowate odchody - wiciowce, długie cienkie ciągnące się odchody - nicienie. No ale to jest zgaduj zgadula w której rybce która larwa.

Proszę tu masz filmy, z których ja się uczyłem:

http://www.paletki-dyskowce.com/temat/f ... roskopowe/

Pozdrawiam!

EDIT:

Lepiej poczytaj o antybiotykach (Np. Levamisol, Metronidazol itp..), które możesz u weterynarza kupić, niż ładować mało skuteczne leki z półek sklepowych.
Ostatnio zmieniony 2013-02-06, 18:06 przez MichałG, łącznie zmieniany 2 razy.

Hex

Post autor: Hex »

a czemu uważasz że metronidazol jest mało skuteczny jeśli kuracja jest przeprowadzona prawidłowo ??

michal.l

Post autor: michal.l »

Warto zaglądnąć tu http://discusforum.adamn.pl/

Moni898

Post autor: Moni898 »

Hex - MichałG miał na myśli, że te z półek sklepowych są mało skuteczne. Te, które wymienił (od weterynarza) czyli Levamisol i Metrodinazol itp. uznał za skuteczniejsze :)

Hex

Moni898,
MichałG pisze:niż ładować mało skuteczne leki z półek sklepowych. Np. Levamisol, Metronidazol itp..
no z tego wynika że jest mało skuteczny

Moni898

Post autor: Moni898 »

Zauważ, że między słowami "sklepowych" a "Np" jest kropka - to są dwa oddzielne zdania. Poza tym wcześniej pisze, że leki od weta są dobre, a Levamisol i Metrodinazol są od weta - w sklepie ich nie kupisz.
Może mało zrozumiale się wyraził, aczkolwiek znam go i napisał to w tym znaczeniu, że te leki są dobre :)

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

Tak chodziło mi o to, że te z półek sklepowych są mało skuteczne. Może niezrozumiale napisałem, ale zamysł był taki jak napisała Moni898. Swoją drogą jakbyś trochę Hex ruszył głową to wiedział byś, że tych dwóch leków nie da się kupić w sklepach zoologicznych.

Hex

no chyba że tak , to w takim razie nie mam żadnych pytań i zwracam honory :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Choroby, Leczenie i Zapobieganie”