Molinezja - dziura w okolicach brzucha

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Inpirowana

Molinezja - dziura w okolicach brzucha

Post autor: Inpirowana »

Objawy i czas ich wystepowania:
Witam, mam pytanie jakieś 3 tygodnie temu moja molinezja szerokousta miała w okolicach przedniej części brzucha zaczerwieniona plamkę, wyglądało to na uszkodzenie mechaniczne z przyczyny uderzenia o coś w akwarium, zaczerwienienie zaczęło się goić wiec bylem spokojny lecz po kilku dniach w tym samym miejscu zauważyłem niewielka pojawiająca się dziurę, która z dnia na dzień robiła się większa. Ryba podczas tego dziwnego zjawiska pływała normalnie, jadła a nawet rodziła. Dziś dopiero zauważyłem, że ryba pokłada się na kamieniach ale nadal normalnie je. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś może wie co to za choroba się wdała, dołączam fotkę do zdiagnozowania może ktoś jest na tyle doświadczony i mi coś doradzi. Domyślam się, a raczej jestem pewien, że jest już za późno na jej leczenie lecz z czystej ciekawości chciałbym się dowiedzieć co to za choroba i jak jej na przyszłość zapobiegać.
Ps. Ryba ta jak na molinezje jest bardzo duża i ma około 2lat, żeby nikogo to nie zmyliły jej wyłupiaste oczy i duży brzuch dodam, że ryba zawsze miała takie oczy a jeśli chodzi o brzuch to molinezja jest w ciąży, najedzona.

Czekam na pomoc. ;-)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-03-25, 17:04 przez Inpirowana, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Inpirowana

Post autor: Inpirowana »

Ryba zdechła tego samego dnia po wystawieniu postu. Czy naprawdę nikt nie wie co to mogło być? A może to dziurawica??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Choroby, Leczenie i Zapobieganie”