choroba "psychiczna"- silna depresja agasizy

padrem

choroba "psychiczna"- silna depresja agasizy

Post autor: padrem »

Witam, mam problem z doroslym samcem Agasizy, ktory juz kilkakrotnie staral sie targnac na swe zycie, za kazdym razem kiedy podnosze pokrywe samiec wyskakuje z impetem ze zbiornika po czym zatrzymuje sie na pokrywie i osuwa sie na dno jak "szmaciana" lalka zadna inna ryba nie ma stanu depresyjnego tylko ten jeden samiec i zdarzylo mi sie pierwszy raz zaobserwowac takie zachowanie, czy ktos z was mial podobny przypadek ? dodam jeszcze ze nie koniecznie musze podnosic pokrywe aby ten mial pretekst do samobojstwa robi to srednio co 2 godziny po czym chowa sie za skimerem oszolomiony, prosze o wasze opinie w tej sprawie :)

Awatar użytkownika
cholma
Post autor: cholma »

ogólnie znzne są także inne metody wprowadzania się w stan odurzenia :D

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Może myśli, że jest smukleniem pryskaczem :roll:
Powiedz coś więcej o akwarium tj. litraż, oświetlenie, temperatura, obsada.
Może ma niekorzystne warunki w baniaku i po prostu za wszelką cenę chce się z niego wydostać.

furious tomash

Post autor: furious tomash »

do usunięcia, myślałem, że kolega żarcik prima-aprylisowy srobił, sorki
Ostatnio zmieniony 2012-04-02, 15:52 przez furious tomash, łącznie zmieniany 1 raz.
bla bla bla...

padrem

zbiornbik 240 L oswietlenie 3 x54W obsada neony bystrzyki amandy apisto kakadu temp 27-28 st. CO2
filtracja eheim 2213 zewnetrzny +wewnetrzny aquael fan 1 NO3 na poziomie 10-15 Mg/l ph7,5

Nairams

Post autor: Nairams »

Pisałeś że z Apisto masz Agassize,a piszesz tu o Kakadu. Jak w końcu jest ? Opisz oprócz tego ilość samic i samców.
Ostatnio zmieniony 2012-04-02, 15:21 przez Nairams, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

padrem

tak mam agasizy i 4 sztuki kakadu jeden samiec 3 samice ktore mi sie rozmnozyly wczesniej zanim sprzedalem rodzicow a jesli chodzi o agasizy to sa 2 samce i 4 samice
Ostatnio zmieniony 2012-04-02, 17:20 przez padrem, łącznie zmieniany 1 raz.

Nairams

Teoretycznie Kakadu i Agassizki powinny się tolerować, są podobnej wielkości. Ich nienawiść w stosunku do siebie mogła by wynikać z uosobienia poszczególnych osobników oraz kwestii urządzenia zbiornika i tym samym wyznaczania przez Apisto rewirów. Jest jeszcze sprawa tolerancji zakresów parametrów wody. Nie wiem skąd masz Apisto. Jeśli hodowlane to PH 7,5 Agassizy powinny tolerować, jeśli WF-y to Agassizka może mieć problemy z lekko zasadową wodą.
Nic mi innego nie przychodzi teraz do głowy. Ale mógłbyś zapodać zdjęcia zbiornika. Ciekawią mnie rewiry dla samic i samców, bo przy 240 L dno może nie jest tak obszerne aby "pomieścić" taka ilość Apisto.
Ostatnio zmieniony 2012-04-03, 13:39 przez Nairams, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

padrem

oto foto:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

mam nadzieje ze wszystko poszlo dobrze z linkiem
Ostatnio zmieniony 2012-04-03, 20:30 przez padrem, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

ciekawe masz te korzonki, jak po ściętych drzewkach, baniaczek też niczego sobie

ps zdjęcia bez flasza będą lepsze :)
Co by tu napisać... :-P

padrem

3runer pisze:ps zdjęcia bez flasza będą lepsze :)
tak wiem dlatego pozniejsze fotki sa juz bez ;) chodz jak na telefon to i tak nie wyszly zle wazne ze cokolwiek widac ;]
3runer pisze:baniaczek też niczego sobie
brakuje mu jeszcze duzo do tego by to wygladalo ladnie lecz caly czas nad tym pracuje i mysle nad trawnikiem i mchami ktore nie polegna :)

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

dałbym christmasa, wygląda lepiej niż java, a ładnie się płoży i nie jest zbyt wymagający, światło i czysta woda, trochę potasu i węgla i powinno być ok
Co by tu napisać... :-P

Nairams

Jedyne co mi przychodzi do głowy to rozróby o teren, bo akwarium masz ładne. Tyle, że rośliny nie są żadnymi wyznacznikami rewirów dla Apisto, korzenie, patyki, kokosy owszem. Może to oraz narwany temperament niektórych osobników, a masz ich stosunkowo dużo, prowadzi do twojego problemu.
Ostatnio zmieniony 2012-04-04, 13:28 przez Nairams, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

padrem

A dziś dodatkowo samiec dostał straszne bęcki od samicy kakadu trzy razy mniejszej od niego. Jednak zauważyłem, że miewa się lepiej odzyskał kolorki i nie usiłuje się zabić. :D

Nairams

A jednak .... :lol: Terytoria samców są "płynne", to samice bronią swoich ścisłych rewirów i zapraszają do nich rozpłodników :mrgreen:.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Choroby, Leczenie i Zapobieganie”