SKuteczne leczenie nicieni w ogólnym
SKuteczne leczenie nicieni w ogólnym
Niestety, moje skalarki ( jak narazie tylko je), dopadły nicienie. Objawy - czerwone niteczki wystające z odbytu nabrzmiałego. Ryby przyjmuja pokarm i zachowuja sie w sumie normalnie. Z leczeniem teoretycznie wiem jak jest, jednak przykładowo levamisol niektórzy stosują do "kapieli" a przyczytałem gdzies, ze mozna równiez moczyc w tym pokarm, najlepiej jakis chłonny ( granulki itp) Chciałbym zastosowac leczenie w ogólnym, ale tak aby rosliny i bakterie nitryfikacyjne, nie ucierpiały. Ktos ma doświadczenie w tej materii?? Moze cos w 100% skutecznego, wiem, że sa leki z Sery co prawda trudno dostepne, ale działaja szybko i skutecznie, czy bezpiecznie nie wiem, nie pamiętam ich nazwy. 

Łukasz
- illuminatebaby
No powiem ze swojego doświadczenia, że miałem ciężko. najpierw trudności z tym co męczy rybcie, potem dopiero kupiłem Levamol 50%. Kuracja z zaciemnianiem i sukces. Wiec się nie łam, ale bakterie ucierpią. U mnie stadium choroby było chyba dość ciężkie bo do końca kuracji dotrwała tylko samica zbrojnika niebieskiego. Potem akwa dojrzewało na nowo.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC
25l Krewetkarium RC
- illuminatebaby
Witek cos kiedys wspominał własnie o lekach Sery, które maja skutecznosc niemalze niatychmiastowa, lecz nie wiem nic o tym ani o skutkach uboczonych tych leków.
EDIT: dowiedziałem sie, że jest to Sera Nematol 10ml - nie wiem jednak nic o tym leku czy można go stosować bezpiecznie dla roślin i ryb i biologii w akwarium. Widze, że jest tez raczej średnio dostępny.
Kole4jny EDIt: Nematol został wycofany, zna moze ktos środek zastepczy??
EDIT: dowiedziałem sie, że jest to Sera Nematol 10ml - nie wiem jednak nic o tym leku czy można go stosować bezpiecznie dla roślin i ryb i biologii w akwarium. Widze, że jest tez raczej średnio dostępny.
Kole4jny EDIt: Nematol został wycofany, zna moze ktos środek zastepczy??
Ostatnio zmieniony 2012-08-25, 09:08 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz
Mały fragment dyskusji na forum "Miłośników Dyskowców"
"Nematol , substancja czynna jest Emamectinbenzoat. Lekarstwo nie jest zalecane do leczenia w akwariach ogolnych, oraz do przeprowadzenia kwarantanny. Niszczy wiecej organizmow pozytecznych, a nizeli do tychczas przypuszczano. Nie daje gwarancji pelnego wyleczenia, dziala drazniaco na zbrojniki, mlode rybki, bocje. Zabija bezkregowce.
Emamectin jest substancja wysoce toxyczna. "
słyszałem gdzieś o stosowaniu FLUBENOLU.
"Nematol , substancja czynna jest Emamectinbenzoat. Lekarstwo nie jest zalecane do leczenia w akwariach ogolnych, oraz do przeprowadzenia kwarantanny. Niszczy wiecej organizmow pozytecznych, a nizeli do tychczas przypuszczano. Nie daje gwarancji pelnego wyleczenia, dziala drazniaco na zbrojniki, mlode rybki, bocje. Zabija bezkregowce.
Emamectin jest substancja wysoce toxyczna. "
słyszałem gdzieś o stosowaniu FLUBENOLU.
leczenie skuteczne tylko metronidazolem
rozpuszczamy 1 tabletkę na 20litrów wody
lek stosujemy wieczorem przez 3 dni
odłączamy filtr kubełkowy i stosujemy filtr wewnętrzny napowietrzając
podniesiemy temp z25Cna 28C
Po 3 dniach spuszczamy 50% wody i uzupełniamy taką samą temp jaka jest w zbiorniku ważne
dezynfekujemy filtr kubełkowy i podłączamy wyjmujemy filtr wewnętrzny i też go dezynfekujemy i załączamy lub nie ?jeśli nam potrzeba.
i nie ma żadnej obawy że rośliny padną lub coś się sknoci w ogólnym sam doświadczyłem wielokrotnie w 250l baniaku ogólnym z paletami i bez ubocznych efektów
lek zakupisz w aptece opakowanie 20szt 15zł lub receptę od weterynarza b zakupić w aptece ale w Aleksie kupisz bez recepty
rozpuszczamy 1 tabletkę na 20litrów wody
lek stosujemy wieczorem przez 3 dni
odłączamy filtr kubełkowy i stosujemy filtr wewnętrzny napowietrzając
podniesiemy temp z25Cna 28C
Po 3 dniach spuszczamy 50% wody i uzupełniamy taką samą temp jaka jest w zbiorniku ważne
dezynfekujemy filtr kubełkowy i podłączamy wyjmujemy filtr wewnętrzny i też go dezynfekujemy i załączamy lub nie ?jeśli nam potrzeba.
i nie ma żadnej obawy że rośliny padną lub coś się sknoci w ogólnym sam doświadczyłem wielokrotnie w 250l baniaku ogólnym z paletami i bez ubocznych efektów
lek zakupisz w aptece opakowanie 20szt 15zł lub receptę od weterynarza b zakupić w aptece ale w Aleksie kupisz bez recepty
- illuminatebaby
Ja u siebie stosowałem metronizadol podawany z pokarmem. Rozdrabniałem jedną tabletkę dodawałem witaminę C i rozpuszczałem w wodzie, a następnie pokarm moczyłem w tym roztworze i tak podawałem. Minus nieskuteczna metoda jeżeli ryby już nie przyjmują pokarmu, Plus większa dawka leku trafia wraz z pokarmem. Przynajmniej takie mam wrażenie.
- illuminatebaby
Jak najbardziej zdwojenie sposobów podawania (przez pokarm i do wody) skutkuje szybszemu wyleczeniu, ale i tak kuracje tymi lekami są bardzo męczące dla ryb. U mnie niestety wytrzymała tylko samica zbrojnika. Lepiej przeprowadzić kwarantannę i mieć święty spokój. Może i miesiąc w osobnym zbiorniku to dużo, ale chociaż potem nie trzeba się tak bujać.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC
25l Krewetkarium RC
- illuminatebaby